76 godina od stradanja Srba

Služenjem parastosa, polaganjem vijenca i bacanjem ruža u Drinu u mjestu Stari Brod kod Višegrada danas je obilježeno 76 godina od ustaškog pokolja 6. 000 srpskih civila .

Republika Srpska 22.03.2018 | 22:28
76 godina od stradanja Srba
''Naš zadatak i cilj je da ovo mjesto gdje je nevina srpska nejač stradala smatramo svetim jer su ti mučenici prolili krv i zato smo ovdje da se poučimo vjeri i životu'', rekao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom nakon parastosa za pobijene i u Drinu bačene Srbe .

''Oni su stradali zbog istine i pravde ne dozvoljavajući neprijateljima koji su ih gonili kao zvijeri od Sarajeva pa sve do rijeke Drine'', rekao je mitropolit Hrizostom i dodao da je njihovo samo jedno od stadanja srpskog naroda u istoriji.




Mitropolit Hrizostom je istakao da je zločin u Starom Brodu učinjen 1942. godine pod komandom Jure Francetića i njegovih crnokošuljaša, ali da 20. vijek nije samo završen stradanjem od 1941. do 1945. godine, nego se isto desilo od 1992. do 1995. godine.

Milorad Ćebić sa Borika imao je deset godina kada se desio pokolj Srba u Starom Brodu. Sjeća se da je sa sarajevsko-romanijskog platoa u zbijegu bježalo na hiljade srpske djece, žena i staraca a da ih je sustizalo i ubijalo oko 10.000 ustaša.



''Imao sam sreću da preživim ovaj pakao jer sam jedan od rijetkih koji se sa svojima domogao desne obale Drine. Više od dvadesetoro čeljadi iz moje familije je stradalo od ustaške kame. Kad su ustaše ovdje sustigle zbijeg nastalo je klanje, vrska, pisaka a djevojke su se hvatale za ruke pjevale naše srpske pjesme i zajedno skakale u nabujalu rijeku'', sjeća se Ćebić.

Prvi koji se osmjelio da piše o od komunista prikrivanom ratnom zločinu u selima Miloševići i Stari Brod bio je književnik Momir Krsmanović.

''Moj roman `Teče krvava Drina` je od tadašnjih vlasti zabranjivan a ja sam saslušavan u policiji. Lično je Hamdija Pozderac tažio da se podigne optužnica protiv mene govoreći da ustaše nisu činile to što su činile nad srpskim življem'', dodao je Krsmanović.

Književnik Matija Bećković je rekao da se zbog bratstva i jedinstva skrivano je zločinstvo, i tako je odnjegovano nebratstvo i nečovještvo koje se očitovalo sve do ovih godina i dana.



''Srbe su jedni lišili života, a mi smrti. Posmrtno mučeništvo ovih ovde poklanih 1942. godine trajalo je sve do 2004. godine, i ne zna se ko je veći zločinac – onaj ko je počinio zločin ili onaj koji ga je krio izjednačavajući ubice sa onima koje su ih pobile - ustaše i `Handžar diviziju` i Jugoslovensku vojsku u otadžbini, jamare i one čijih jama nema. Žrtvovali smo istinu o stotinu hiljada svojih civilnih žrtava, koju nismo izneli na videlo i pred oči celog sveta".

On je naveo da su nevine žrtve najveće blago jednog naroda i blago onom narodu koga znaju po žrtvama a ne po zločinima.

Bećković je predložio mitropolitu Hrizostomu da Krsmanovića odlikuje oredenom Svetog Save.



Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica je rekao novinarima da je imao priliku da razgovara i sa jednom od preživjelih ovog ustaškog zločina.

''Teško je i sad slušati a možemo zamisliti kako je to tek tada bilo. Jer cilj Njemačke je tada bio da iz rata izađe kao pobjednica, cilj NDH da pobije što više Srba, ono što nisu mogli pobiti računali su da protjeraju, a što nisu smjeli da protjeraju da ih pokatoliče'', rekao je Govedarica.

Govedarica podsjeća da je cilj Brozove Jugoslavije bio da sakrije sve zločine nad Srbima i to onog naroda koji je najviše krvi prolio i u Drugom svjetskom ratu i stvaranju Kraljevine Jugoslavije.

''Nažalost čovjek koji je predvodio horde zla na srpski narod danas ima svoju ulicu u Mostaru i to je surova realnost ovih prostora. Ne daj Bože da se ikada više desi ovakav zločin ni jednom ni drugom ni trećem narodu U BiH'', istakao je Govedarica.

Prvi dokumentarni film o stradanju srpskog naroda na Starom Brodu pod nazivom ''Drino vodo, oči djevojačke'' snimila je 2004. godine BN televizija.



BN televizija

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

ne mislim

23.03.2018 01:48

Zar su bile ustase od 92 do 95 godinu na tim prostorima? i dali su bili tu toj mogucnost? protiv JNA? nevjerujem!

ODGOVORITE
Name

Kusturica

23.03.2018 10:09

Matija Beckovicu Srbine do poslednje marke Dodine,proganjaju ti kcerku po Srbiji,vjerovatno sto je Srpkinja prevelika kao i svi sa B92 na kraju krajeva kao i ti.Do poskednje markice patriotske.

Name

Sale

23.03.2018 05:31

Prvi put cujem za ovo a inace sam iz Visegrada!

ODGOVORITE
Name

Re.

23.03.2018 07:35

Vjerovatno si ucio historiju,a ne istoriju,autor tvog udzbenika je Salko.

Name

re

23.03.2018 08:07

Zar ti nisi cuo za Dobricu Cosica i njegovu teoriju o srbima i lazima?

Name

Nisi

23.03.2018 10:46

Zato sto smo stoka,zato nisi cuo,Jermeni se nikada nisu odrekli i nikada nisu stali za borbu oko genocida nad njima,a mi,mi smo ikone zamjenili petokrakama,a svoja stratista od Jasenovca,Gradiske...pa do Strog broda zaboravili,isto kao i sda kada smo gledali kako Dodik dolazi na tenkovima Sfora i unistava stranku koja je okupila,sacuvala,odbranila i stvorila Republiku Srpsku,SDS,misleci da je in tada rusio samo jednu politicku partiju a ne Republiku Srpsku.Sada vidimo da je sve obesmislio od vojnika do policajca,od ucitelja do profesora,od popa do vladike.Sve.U pamet se narode i glasaj za promjene i Vukotu,samo nas casni,posteni,hrabri i maldi mogu izvuci iz ovog stanja.

Name

Grobar

23.03.2018 06:28

Neka im je Vjecna Slava i hvala. I uprkos svemu,pruzili smo ruki Hrvatima i Muslimanima(sada vec bosnjacima) i sa njima opet u zajednicku drzavu Jugoslaviju,dok smo mi sanjali o bratstvu i jedinstvu oni su sanjali svoje drzave i kako jame da sto vise napune sa Srpskom nejaci.Dokaz tome je Franjina etnicki cista hrvatska i Aljin pokusaj etnicke ciste bih,nadahnut njegovom deklaraciom.

ODGOVORITE
Name

Ojha

23.03.2018 07:46

“Mitomani ponovo jašu” 6.epizoda

ODGOVORITE
Name

Izmišljajte novu priču

23.03.2018 07:47

Handžar divizija osnovana 01.03.1943. godine, a u srpskim bolesnim mitovima već 1942. baca srpsku nejač lavovima u kaveze :-).

ODGOVORITE
Name

Roki

23.03.2018 08:44

Međ Srbadijom ništa novo :-). Goni ih u 3-PM!

Name

Doboj

23.03.2018 08:51

Hahahaha, evo sad sam na internetu provjeravao jesi li u pravu i zaista, tek je u martu 1943. osnovana ova divizija. Ja vjerujem da se časni Srbi zgražavaju na laži ovog manipulatora Bećkovića. Imam mnogo prijatelja Srba i nikada ih neću poistovjećivati sa kretenima i maloumnicima poput Matije. Smatram da je sramota za ovako jedan ozbiljan portal, kao što je to BN TV, da objavljuju ovakvo spinovanje i ovakve laži i izmišljotine.

Name

CIK

23.03.2018 10:41

Koliko je SANU odštampala knjiga o jamama i pokolju srbske nejači, ispade Srba više nego Kineza. Ostavite taj nepismeni i isprepadani narod na miru, da proživi još koju godinu i umre na svome, tu mitomaniju prosipajte u Beogradskoj skupštini među bratijom!

ODGOVORITE