Dodik je poslije Kosova nebitan

Politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u razgovoru za ''Vijesti'' ističe da je očekivana poruka Zapada o tome da je pitanje teritorije Kosova završena stvar.

Republika Srpska 22.03.2018 | 22:17
Dodik je poslije Kosova nebitan
"U Srbiji je bilo ideja o tome da se u narednom periodu traži neka vrsta razgraničenja, pa možda i korekcija na teritorijalnom planu. Očigledno je da ta ideja nije naišla na podršku ni u posljednjim konsultacijama koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obavljao u UN-u i sa pojedincima u SAD-u", ističe Janjić.

On napominje da su se pojedini političari iz Srbije, ali i iz Albanije, nadali da će postići dogovor, te da će koristiti formulu Helsinškog akta da je granice moguće mijenjati dogovorom.

"Očigledno je to za SAD, EU i NATO nemoguće, sve dok se ne riješi pitanje međusobnog priznavanja. U tom smislu, to je vezano za priznanje, ali se ono ne traži od Vučića u ovom momentu. Po tom pitanju, NATO, SAD i EU neće ništa mijenjati sve dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne budu dio jednog bezbjednosnog sistema, a to je NATO", naglašava Janjić.

Govoreći o činjenici da je predsjednik RS Milorad Dodik u više navrata tražio od Vučića da pitanje Kosova vezuje za pitanje RS, ovaj politički analitičar kaže da je pitanje izgradnje efikasne države u BiH i pitanje statusa, odnosno normalizacije odnosa Srbije i Kosova indirektno, ali i prirodno povezano.

"Takođe, tačno je da su neki političari, a po svemu sudeći i vlast koju predvodi Vučić, u RS vidjeli mogućnost za osnaživanje sopstvene pozicije u regionu, pa i u samoj BiH, a potom u eventualnim razgovorima oko nekih novih granica na Balkanu i na Kosovu. Najnovija poruka jedna je u nizu, koja kaže da ta vrsta razmišljanja o odnosu prema RS neće biti od koristi, barem ne u vidljivom roku", smatra Janjić.

No, konstatuje da je komplikovanija igra odnos prema Dodiku, i kao fenomenu i kao čovjeku koji trenutno monopoliše moć i vlast u RS, a često propagira razgraničenje, odvajanje i secesiju.

"Dodik je igrač koji je potreban Rusiji, ali nije on na odmet ni Zapadu. Dok god on postoji, neizvjesnost oko budućnosti RS je velika, a to znači da se sa malo uloženog napora može kontrolisati proces i u RS i u BiH. Međutim, onog časa kada se postignu dogovori, uključujući i pravno-obavezujući sporazum o Kosovu, ona vrsta politike kakva je Dodikova postaće nepotrebna", zaključuje Janjić u razgovoru za ''Vijesti''.

Izvor: Vijesti

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

valter

22.03.2018 21:31

Rudonja je samo zakomplikovao odnose u vezi Kosova , imao je podrsku Vucica , jer se isti Vucic nadao da rijesi pitanje Kosova u korist Srbije , i gdije smo danas, Rudonja ce da prezivi a Kosovo je lzgubljeno, jer Vucic nerzumije da Dodiku je vazan samo on i njegovo politicko prezivljavanje, kakvo srbstvo kakvi bakarači !

ODGOVORITE
Name

Re

22.03.2018 22:20

Dodik se igra sa stausom RS kako radi ostacemo i bez entitetskog statusa. Zato nece narodu da kaze da ukoliko prekrsi Dejton jedna od strana vraca se ustav iz 90 tih. To sto on promovira sebe lokalno ama bas nista neznaci u svetu. Naprotiv dobije sankcije zato mislim da je covek na pogresnom mjestu.

Name

ZA Valtera

23.03.2018 00:54

DODIK SE NEMA VISE STA BUSATI U VODU SRBA.TO JE COVJEKEK SVIH SLUZBI ZA RAZBIJANJE SRBA. ON SAMO TRAZI NACIN KAKO DA IRITIRA CENTRE MOCI DA GA SMJENU KAKO BI OSTAO,,SRPSKI VELIKAN,,NEĆE TE NIKO DIRATI JER SI TI SVOJU IMPERIJU SIRIO ZADUŽUJUCI RS SA 1.200.000 STANOVNIKA A DUG ZA GODINU DANA CE MOCI VRACATI 200.000 BIJEDE.SVE TI TREBA KONFISKOVATI.

Name

Andjeomm

23.03.2018 05:18

Valteru kakve veze ima "RUDONJA"sa Kosovom.Ti si stvarno bolesnik.Popij neku tabletu.Citam ti komentare pa ti kada napisu da kisa pada komentarises da je RUDONJA kriv.Bolest je to ozblljna.Idi leči se čoveče.

Name

075

23.03.2018 07:38

@ Re Izuzetno korektan i REALAN komentar vam je! Da dodam: " Član I Bosna i Hercegovina 1. Kontinuitet Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama. Dakle da li ovo boldirano možemo tumačiti da de fakto i de jure Republika BiH praktično nikada nije prestala postojati? Ako je u dejtonskom sporazumu Aneks 4, član 1, rečeno da R.BiH svoje pravno postojenje nastavlja po međunarodnom pravu kao država koja mijenja ime onda to po meni znači da R.BiH nikada pravno nije ugašena niti nestala.

Name

re andjeo

23.03.2018 08:50

Ti ocigledno nisi citao tekst,samo si procitao komentar od ovog ''Valtera''.

Name

dr

23.03.2018 17:03

Zna zapad da samo Mile moze drzati “vezane” islamiste u BiH!!! Ta tvoja prica ne pije vode.

Name

Brod

22.03.2018 21:36

Nažalost sve tačno, pametnom dovoljno.

ODGOVORITE
Name

Poenta

23.03.2018 07:43

Lobi (strani) koji kntroliše tok novca voli Milu, jer bezdušno dere narod. Takav im treba!

Name

Mile

22.03.2018 22:01

Ovaj Janjic prognozira Lemijev pad vec 10 godina,a ovaj jase li jase.I izgleda da ce jos 4 godine biti u sedlu!Janjicu je bolje da promjeni profesiju nego da lupa i prica nepovezano dvosmisleno!!!Ili da pocne sa pricom kako je Mile covek za sva vremena i mozda Lemi i ode!!!!

ODGOVORITE
Name

re

23.03.2018 14:31

Nije do ovog gospodina to sto mutanti glupavi, bezobrazni i uhljebi obozavaju Dodika satorasa. Njega odrzava tzv.narod

Name

Mrzitelj

23.03.2018 04:51

Jako smjesan komentar a ni sam autor ne vjeruje u njega.

ODGOVORITE
Name

Re

23.03.2018 09:41

Od svih ovih baksuza analiticara ovaj Janjic je najobavjesteniji,pogotovo u vezi Kosova.Rijetko fula a i zasto bi kad je americki igrac.

Name

XXL

23.03.2018 06:34

Neka ste bitni vi dežurni politički analitičari, za sitnu paru prodajete svoju pamet i plaćeničke komentare.

ODGOVORITE
Name

Ја питам само ...

23.03.2018 08:51

Ово је чак смијешно.Форум за етничке односе.И сад ко га плаћа од чега живи он и свита око њега. Јели добија паре од Амера или ЕУ или од Србије? Ко плаћа ове људе.У Србији преко сто оваквих организација?????

ODGOVORITE