"Nemamo odbranu od ruskih raketa"

General američke vojne avijacije Džon Hajten izjavio je da SAD nema odbranu od supersoničnih raketa o kojima je nedavno govorio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Svijet 21.03.2018 | 16:16
"Nemamo odbranu od ruskih raketa"
"Naša odbrana od tih raketa u stvari ne postoji", rekao je Hajten, prenosi Bussines Insider.

Portal podsjeća da su supersonične rakete, iako trenutno u fazi razvoja ili eventualno testiranja, odavno oružje broj jedan koje ubrzano razvijaju Rusija i Kina.

Kako se navodi, Kina je u novembru 2017. testirala funkcionalnost supersoničnog vozila, a o ruskim supersoničnim raketama govorio je Vladimir Putin, tokom obraćanja naciji, pred same predsjedničke izbore.

"Obje zemlje, i Kina i Rusija, ubrzano razvijaju supersonične sposobnosti. Mi smo gledali kako se testiraju te sposobnosti", izjavio je Hajten pred odborom za oružje američkog Senata.

Kada ga je predsjednik odbora pitao kakvu vrstu odbrambenog oružja ima Amerika protiv takvog naoružanja, Hajten je odgovorio da SAD ne posjeduje takvo oružje.

"Nemamo ga. Nemamo oružje koje bi moglo onemogućiti takav napad na SAD", rekao je general.

Putin je u obraćanju naciji pred predsjedničke izbore u Rusiji 1. marta, predstavio najnovije rusko oružje, a između ostalog, govorio je i o raketnim sistemima "Sarmat", podvodnim dronovima, nuklearnim krstarećim raketama, vazdušnim raketnim sistemima "Kindžal" i laserskom i hipersoničnom oružju.

Kako je general rekao, jedina odbrana koju SAD imaju je prijetnja od nuklearne odmazde.

"Naš odgovor bi bio naše zastrašivanje", rekao je Hajten i dodao da SAD moraju da unaprijede svoje senzorske mogućnosti, kako bi "pratili, karakterisali i određivali odakle dolaze prijetnje".

Za sada, otkrivanje raketa uglavnom se vrši preko satelita koji kruže oko Zemlje.

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Gojko

21.03.2018 15:27

Ima naš ministar, vrli

ODGOVORITE
Name

AR

21.03.2018 16:13

Moras biti toliko lud da povjerujes haha nemaju odbranu I to javno izjavio general

Name

Don

21.03.2018 16:16

Ovaj članak treba po hitnom postupku poslati u Rusiju, možda Rusija ni ne zna da su članice NATO saveza totalno nemoćne. Past će cijeli zapad bez ispaljenog metka

ODGOVORITE
Name

Meo

21.03.2018 22:06

Pariz je vec pao...ko i beograd,dobrovoljna predaja...al ce ruje da karaju.

Name

Crvena linija

21.03.2018 18:59

Mozda Putin nebi se pohvalio novim raketama ali zapad je presao svaku granicu .Stalno provocira na Ruskim granicama a nezna da dira Lava dok spava. Svi bi PVO Ruski cak i clanice Nato alijanse. To jest sve se promijenilo .Zapad se nasao u neobranom grozgu. Provocira sposobnijeg od sebe.

ODGOVORITE
Name

dr

21.03.2018 20:39

Kako samo lozi amerikance da podignu vojni budzet. Svaka cast generale, znas kako to treba uraditi. Uzmi poreskim obaveznicima sve ispod noktiju.

ODGOVORITE
Name

Petyr Baelish

22.03.2018 00:30

Zamislite onda šta nije predstavio. Svaki pokeraš najbolje karte ostavi za kraj. Čitam ovo i razmišljam u kojem pravcu sve ovo ide, kakvom ratnom tehnologijom raspolažu supersile. Ispritiskaju nekoliko dugmadi i izlaze supersonične rakete koje pogađaju koordinate kao u SciFi filmovima. Imaju i najveću bombu na svijetu zvana Car. Nju da bace na Hirošimu, srušila bi Honšu. Imaju velike supersonične transportne avione koji prevoze šta hoćeš i gdje hoćeš. Pa mi smo prije 25 godina čučali u nekim zemunicama i rovovima kao da je 1915.

ODGOVORITE
Name

Prolaznik

22.03.2018 09:24

Dobra vijest za srbe ako ih ko napadne rusi su tu da sravne EU.i spriječe napad na srbe.

ODGOVORITE