Javna preduzeća na ivici ambisa

Šef Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je na današnjoj sjednici parlamenta da godinama javna preduzeća stvaraju sve veće troškove, a manje prihode, da se zapošljavanje vrši bez plana i konkursa, a uprava ne snosi nikakvu odgovornost.

Republika Srpska 21.03.2018 | 11:42
Javna preduzeća na ivici ambisa
Govedarica je rekao da je kod pojedinih preduzeća utvrđena nezakonitost u radu i da imaju višak zaposlenih.

"Javna preduzeća u Srpskoj na ivici su ekonomskog ambisa", rekao je Govedarica, obrazlažući Interpelaciju za razmatranje politike upravljanja javnim preduzećima u Republici Srpskoj – prijedlog narodnih poslanika.

On je podsjetio da se Srpska nedavno za restrukturisanje "Željeznica Republike Srpske" zadužila za 51 milion evra i naveo da je to preduzeće vršilo zapošljavanje bez konkursa, da radnici nisu raspoređivani na radna mjesta u skladu sa kvalifikacijama, te da je 2016. godine ostvaren gubitak od 30 miliona KM.

"Ukupni kumulativni gubitak u periodu od 2006‒2016. godine je 240 miliona KM", rekao je Govedarica.

On je naveo da preduzeće "Elektroprivreda Republike Srpske" ima više od devet hiljada zaposlenih, te da su, prema podacima iz bilansa preduzeća za 2015. godinu, godišnji troškovi za lična primanja zaposlenih 249 miliona KM, a ovi troškovi su u posljednjih pet godina povećani za 20 miliona KM.

Govedarica je rekao da je preduzeće "Šume Republike Srpske" za plate zaposlenih u 2016. godini izdvojilo gotovo 70 miliona KM ili 2,4 miliona KM više u odnosu na godinu ranije, te istakao da će se to preduzeće uskoro suočiti sa problemom viška zaposlenih, koji trenutno iznosi 2.500.

On je naglasio da je preduzeće "Pošte Srpske" u prvom kvartalu 2017. godine imalo gubitak od 1,1 milion KM, te da su kratkoročne obaveze veće za 5,5 miliona KM od imovine preduzeća.

Govedarica je naveo i da su "Robne rezerve Republike Srpske" u stečaju i da je riječ o ozbiljnom problemu. "Ne možemo prihvatiti da za ovakve propuste niko nije odgovoran i da niko nije smijenjen", rekao je Govedarica.

Govoreći o Olimpijskom centru Jahorina, Govedarica je naveo da taj centar posljednjih godina ima konstantno negativno poslovanje, ali smatra da ova godina obećava da bi se mogli napraviti ozbiljniji pozitivni pomaci.

"Ukupni gubitak u periodu 2013‒2016. godine je 17,3 miliona KM, a gubitak u 2016. godini je 4,35 miliona KM", naveo je Govedarica.

Poslanik SDS-a Dušan Berić rekao je da reforme koje je Vlada Srpske 2014. godine najavila nisu sprovedene, te da je tri godine nakon toga "situacija u javnim preduzećima lošija nego ikada".

"Vlada Republike Srpske kao većinski vlasnik kontroliše rad javnih preduzeća tako što imenuju članove nadzornih odbora, dok oni biraju uprave preduzeća", rekao je Berić.

On smatra da su u javnim preduzećima aktuelna stranačka zaposlenja, te da ne vrše osnovnu funkciju i ne ostavruju dobit.

(Srna)

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

Nezaposlen

21.03.2018 10:51

Pa u javna preduzeca su nazaposljavali svoje glasacko tijelo...sve na drzavne jasle i laganica samo neka dani prolaze a vi glasajte za nas kad bude vrijeme i tako u nedogled...pa ispadaju iz tih preduzeca bukvalno koliko ih je naguralo unutra hahha...o opstinama,poreskim,socijalnim upravama itd da ne pricam...dizi Mile plate opet zaduzuj kao ono sto si bio vjestacki napumpao dok je bilo parica od prodaje telekoma kada ste se sepurili 2-3god pokupovali glasace i sada stagnacija vec 10god samo tonemo lagano...

ODGOVORITE
Name

... da čiko b'onu...

21.03.2018 12:02

Kmečavci kmeče a majstor političke igre u Republici Srpskoj grabi ka novoj, istorijskoj pobjedi......

Name

... DA ČIKO B'ONU...

21.03.2018 12:12

Mali propali miš kmečavac mile treba pojesti tonu pure da bi dobio izbore! Biće pometen k'o prazan špajz! Ivanić će da ga pocepa k'o cigo bajaderu!

Name

mico

21.03.2018 12:14

Zivio Vukota, zivio SDS.........neka zivi i pozicaija, samo neka idu sa vlasti, jer ocigledno sve unistise.

Name

za da čiko b'onu

21.03.2018 12:47

Okupaj se osjetiš se na anusne svojih gazda, a da malo izađeš iz njihovih mračnih rupa možda bi i progledo. Mada mislim da se taj njihov miris već duboko uvuk'o ipod kože, do kostiju dopro i nema ti spasa.

Name

kkk

21.03.2018 12:56

Moj Mico, moraces jom malo da sacekas bar do 2028 da Vukota dodje na vlast. Jalov je , nema harizmu, nikada nije nista radio u zivotu, prvo radno mjesto politicar. Polako, kada Predsjednik ode u penziju mozda tada Vukota bude Nacelnik opstine u Gacku!

Name

re-Kkk

21.03.2018 13:12

Šta ti radiš i od kada radiš ili ti je radno mjesto portal?Ova 3k su za mene znak da jedna obična K....na ,K...en iKarakterna nula.

Name

re kkkk

21.03.2018 13:12

Moj drug, ovaj put ON ne moze, tesko mu je i da nadje nekog adekvatnog, a Vukota je spreman, kandidovan i ceka ko ce mu izaci na megdan. Vukota nije diletant ni u cemu, pa ni u politici, svakog, koga god kandiduje pozicija ce pobjediti, jer ljudi su vecim dijelom nezadovoljni sa ovom vlascu, zbog svih afera koje je obiljezavaju kao Toplana u BL, Zeljeznice u RS, zdravstvo na nivou citave Srpske, Alumina, RK Boska, Grand trade, aerodromi u Trebinju i na Sokocu, fabrika secera u Bijeljini, Balkan Investment Banka, Ljubija, Elektroprivreda, termoelektrane Ugljevik, Gacko.....Vukota ce sve uciniti da se ovi subjekti odrze i da se vise iz njih ne izvlaci novac....Onda ide neyaposlenost, male penzije, los penzioni fond......U svim ovim oblastima primarno treba zamjeniti prve ljude koji su se uhodali i na razlicite nacine iz ovih subjekata izvlace novac, a onda subjekti propadaju i to se odrazava na likvidnost, na plate zaposlenim i na cjelokupnu privredu....Da bi se to uradilo prvo sto treba je zamjeniti glavnog u sistemu....Svi zaposleni u ovim subjektima, kao i oni koji nisu zaposleni, ako nisu u prljavim igrama, a velika vecina preko 99 posto nije, nema ni jedan razlog da ne glasa za Vukotu....Cak sta vise, ako imalo razmisljaju o sebi, o svojoj djeci, bez obzira u kojoj su partiji, glasace za Vukotu....Stvari koje Vukota eventualno ne poznaje, vrlo lako ce upoznati i doci do pravih rijesenja....Pored ostalog Vukotin tim, ovo je provjerena informacija, uzurbano radi na pripremi povoljnog , podsticajnog ambijenta, ambijenta koji ce biti na prvoj Narodnoj skupstini poslije izbora zakonski regulisan, u kojem ce svi segmenti drustva od lokalnih zajednica do vrha imati konkretne zadatke na iznalazenju modela za ukljucivanje stranih investitora (a ne trosenje para na Obrada Kesica, predstavnistvo u Izraelu i drugo, sto nije donije nista).....Otom, potom, Hercegovac je Vukota druze moj....

Name

ima jos

21.03.2018 13:24

IRB, krediti, akcize, gorivo skuplje Naprijed Vukota

Name

te kkk

21.03.2018 14:11

Cuj ovog bisera da Vukota nije nista radio,pa jel Dodik prvo kao mesar pa kasnije kao traktorista i naposletku kao svercer nafte i cigara za vrijeme rata zasluzio da bude politicar...

Name

ккк

21.03.2018 14:25

Само реално посматрам ситуацију и коментаришем. Једно су жеље а друго могућности. Никога не вријеђам нити нападам. Жао ми је СДС-а јер ће још два мандата бити у опозицији а то није лако. Све анкете говоре да СНСД убједљиво добија ове изборе што је гледано укупну ситуацију у БиХ и Републици Српској једино и реално. СНСД је показао у ових 10 година да је Република Српска одржива и да функционише. Да је којим случајем остао СДС и ПДП на власти 2006 питање је шта би било с нама!

Name

gavran

21.03.2018 11:00

A,kao ti bi nesto bolje napravio?

ODGOVORITE
Name

Re gavran

21.03.2018 11:49

Jel' mislis da je tesko napraviti bolje od ovo trenutnog. Nalazimo se u vozu,čiji je mašinovođa poludio i nije ga briga što će za sobom u ambis povući milion srba.

Name

Stres Je Tihi ubica

21.03.2018 11:52

Crvena sekta ce pasti u oktobru.

Name

rr

21.03.2018 12:06

Ti gavrane crni, možda bi ti bolje napravio. Ti bi više štete napravio, a možda i praviš. I ti si jedan od silnih...

Name

Opozicija

21.03.2018 11:06

Treba blokirati i javna preduzeća kad blokiraju privatna za porez struju..stvarano teskom mukom i Javno proglasiti Bankrot ..

ODGOVORITE
Name

samacka tuga i jad

21.03.2018 11:18

Vidi sta se desava u samcu govedarice...pogledaj kako se zaposljava familija u najsiromasnijoj opstinu u srpskoj..a tvoj kadar i cavicev,,,pokradose sve sto sve sto se moze pokrasti a glavno zanimanje im sadnja cvijeca..sad su dobili vlast i nikad vise dok je samcana...i nas prevarenih obudovljana...

ODGOVORITE
Name

Kapetan

21.03.2018 12:46

Treba vama vratiti onog lovca Savu Minica ,alaj vam izgradio Samac za osam godina mandata. Ostavio dugove u kojim grcate a kao krivo vam sto se netko zaposlio a nije iz SNSD-ea. Pokrijtr se po usima jer i ako se nesto i uradi dobro je ,jer ovi iz SNSD-ea u vrhu nedaju opstinama u kojima nije njihov nacelnik nista i to je pravi razlog sto slabo napredujete. Trebali bi vise kritikovati ovakvo ponasanje vlasti a ne kmecati jer i vi ste gradjani koji placate porez ovoj drzavi i trebalo bi da vas tako i tretiraju a ne da vas kaznjavaju samo sto je nacelnik iz druge partije. Kaznite vi ove iz vlasti RS zbog loseg stanja u lokalnoj zajednici jer to vam je prava adresa na koju se treba obratiti.

Name

Sa

21.03.2018 11:18

Sve će to premijerka Željka dovesti u red.RS je kako ona reče,lider regiona.

ODGOVORITE
Name

xl

21.03.2018 12:55

Jos jedan, ovaj put mali, ali bitan razlog, da je ova vlast zrela za promjene. U tom smislu, najbitnije je da krenemo svi, koji nismo u ovim prljavim konbinacijama, podrzavati gospodina Vukotu Govedaricu, kao jedino moguce alternativno rjesenje i covjeka koji moze zapoceti neophodne promjene, koji je mald, iskusan, energican i prije svega posten. Upravo iz ovih razloga, losi i korumpirani kadrovi su i poslednjih mjeseci napustali SDS, jer su licno osjetili da u SDS licni interesi nisu i ne mogu biti iznad interesa drustva. Da je ovo ovako ukazuje i cinjenica da vlast nema nijedan argument kojim bi diskvalifikovala Vukotu, osim praznih prica o saradnji sa onima sa kojima je vlast izglasala Zakon o akcizama na nivou BiH, sa kojima je vlast dugi niz godina po svim pitanjima saradjivala u Sarajevu i slicno. Podrska za Vukotu i SDS mora biti svakim danom sve jaca i jaca.

Name

tako

21.03.2018 11:23

Buduci predsjednik R.SRPSKE.

ODGOVORITE
Name

re

21.03.2018 12:37

Misliš,budući loš izbor .

Name

Лија

21.03.2018 11:36

У дугорочни план ревитализације стања у јавним предузећима, треба планирати свакодневну обавезну гимнастику запослених. Норме се знају, 15 склекова, 25 чучњева, 11,5 секунди на сто метара. Ко задовољи остаје ко не задовољи зна се, повећати му квоту са 20 на 50 гласова за наредне изборе.

ODGOVORITE
Name

... da čiko b'onu...

21.03.2018 11:36

Kmečavci kmeče a majstor političke igre u Republici Srpskoj grabi ka novoj, istorijskoj pobjedi......

ODGOVORITE
Name

P.P NJEGOŠ

21.03.2018 12:16

Propali mesar kmečavac mile stenje,jauče i kmeči svaki dan pod američkim sankcijama! Tu se nalazi sa najgorim svjetskim ološom,šljamom i krimosima!

Name

Zai Jian

21.03.2018 12:34

Bude li ti ikad žao sirotinje i udovica koje pljačkate i potkradate?

Name

Vazno

21.03.2018 12:39

Vazno je da vi svaki dan blejite, bleke dopali i samo masete repom.

Name

Re Konju BONU

21.03.2018 13:43

Šta su kmečavci konju nad konjima. Nepismeni stvore???

Name

Серб

21.03.2018 12:15

О чико што сисаш б'ону нека ти ронхила са јасеновачком грађом ,чувај га док сви тонемо.Пошто је теби очито фино а остало све пропаде и оде у џепове комуњара.

ODGOVORITE
Name

... DA ČIKO B'ONU...

21.03.2018 12:21

Bravo za Vukotu budućeg predsjednika Rs koji će naslijediti kmečavca malog miša propalog mesara i lopova mileta!

ODGOVORITE
Name

Don

21.03.2018 12:24

Milorad Dodik je veći knez od cara Lazara, jest svetog mi Vasilija Kačavende „Analnog“, najsvetijeg sveca vaskolike Srbadije!

ODGOVORITE
Name

Ej

21.03.2018 13:42

Cujes Don, obraz ti je k'o djon!

Name

fočko

21.03.2018 13:13

Gdje ćemo se mi od oktobra zapošljavati,oni su zauzeli sve stolice,imaju ugovore o radu na neodredjeno,kako nas na jasle ubaciti ....

ODGOVORITE