O povećanju plata vojnicima OSBiH

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem je dnevnom redu u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Bosna i Hercegovina 21.03.2018 | 10:37
O povećanju plata vojnicima OSBiH
Riječ je o zakonskom aktu koji je predložila predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto, koji predviđa da se vojnicima i podoficirima Oružanih snaga /OS/ BiH koji imaju najniži koeficijent za obračun plate poboljša materijalni status.

U obrazloženju za donošenje ovog zakona navodi se da se na ovaj način želi poboljšati status zaposlenim vojnim licima koji u ukupnoj vojnoj strukturi zaposlenih vojnih lica u OS BiH čine 80 odsto ljudstva, te zaustaviti negativni trend napuštanja OS.

Pred poslanicima će se naći i prijedlog zakona o izmjeni i dopunama zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH u drugom čitanju, Prijedlog zakona o dopunama zakona o prekršajima, čiji je predlagač Savjet ministara, te prijedlog zakona o dopunama zakona o sportu u BiH.

Na dnevnom redu su i izvještaj o radu Savjeta nacionalnih manjina BiH za 2017. godinu, te izvještaj o radu i finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj BiH za prošlu godinu.

(Srna)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

8

21.03.2018 09:54

KAKVO POVECANJE PLATA U OS BIH IZVORU KRIMINALA.STA RADE.

ODGOVORITE
Name

O čemu vi

21.03.2018 11:21

Re:8 Ko i svi na državnim jaslama.... Primaju platu.

Name

Re 8

21.03.2018 14:51

Jel ti znas da ima u OS BiH kriminala koliko ja vidim da ga ti pokusavas instlirati. Nelupaj napamet ili neka ti neko pojasni kako funkcionse i koji pravilnik koriste OS BiH. Shvatices koliko si lagao to je korisno znas za tebe

Name

SRAMOTA!

21.03.2018 10:08

Povecavati primanja dzabalebarosima koji nista ne rade. Podhitno izvrsiti demilitarizaciju i sredstva usmjeriti prema ugrozenim kategorijama stanovnistva!

ODGOVORITE
Name

Cica

21.03.2018 10:47

Kakvo crno povecanje.Koja vojska to trba pod hitno ukinuti.Ukinuti za vijek vijekova....

Name

DA

21.03.2018 11:09

PRVO NEKA BORJANA KRISTO IZNESE PODATAK KOLIKO HRVATA IMA U OS BH.LOPOVLUK NEVIĐENI SU OS BH.KOLIKO STE DEMINIRALI TERENA.SRAMOTE NEPISMENE ZA 12 GODINA NEMOZETE DA IZVEDETE BROJNO STANJE, ORUŽJA,OTUDA,LJUDSTVA.SVE VAS IZ POLITIKE NA NIVOU BH TREBA RASTJERATI I NA ROBIJU.POVECAVA LI BI PLATE U OS BH DA NA DRUGI NACIN KUPITE PAPKE ZA IZBORE.MODTARSKI SCENARIO JE NA SCENI A VAS VISE NIKO NE POSTUJE NIKO STE I NIŠ TA.

Name

Doo

21.03.2018 16:53

Sve receno potpisujem,raspust.

Name

Petyr Baelish

21.03.2018 10:46

Lično sam protiv. U vojsku se može ući na dva načina. Prvi je da nekom platiš 10000KM, a drugi je da imaš nekog pukovnika tamo da ti sredi. Odradiš 3 mjeseca obuke u Pazariću, položiš zakletvu i dobiješ posao. Plata oko 600-700KM + prevoz + smještaj + odvojen život. Radni dan od 8 do 4, vikend slobodan, ako stražariš 7 dana, dobiješ poslije slobodno 10 dana. Oružane Snage BiH su leglo nepotizma i stvarno ne vidim zašto bi im se povećale plate kad je njihova praktična upotreba nula bodova. Ako se neko sjeća poplava 2014. vjerovatno se sjeća da je vojska dobila neprolaznu ocjenu.

ODGOVORITE
Name

MEHO

21.03.2018 12:28

Ko tebe sta pita dilajlo? Da si tako pametan bio bi neki ministar!

Name

OSBiH

21.03.2018 13:07

Oni povecase plate a ti skaci od .muke.

Name

Petyr Baelish

21.03.2018 16:34

La, la, la dilajla. Provodite i te radne sate po džumama, liturgijama i misama samo da ne radite i to što ne radite. Porez državnih obveznika odlazi za uhljebljavanje raznih mediokriteta kojih su OS BiH pune. Vas dvojica zajedno ne možete sastaviti jednu prostoproširenu rečenicu, a imate jaču platu od inžinjera ili ljekara koji se školuju 5-6 godina. Ostav!

Name

APEL

22.03.2018 16:03

Molio bih sve bivse pripadnike OSBiH koji su ostali van sluzbe po osnovu godina starosti ili na neki drugi nacin da na drustvenim mrezama ne pisu svakakve gluposti o organizaciji gde su radili i svoje porodice hranili,djecu skolovali jer su pojednici dok su bili u sluzbi svaki mjesec u svoje novcanike kasirali ekstra lijepe plate a pojedini i prinadleznosti u vidu odvojenog zivota,uvecanih troskova stanovanja i vikend prevoza i kada se to sabere sa platom to su bila lijepa primanja koji im je ova drzava dala a realno u realnom sektoru za svoj nivo obrazovanja i radnih navika i postovanja osnovnih ljudskih normi nebi imali vise od 500 km ti isti pojednici dok su bili u sluzbi su se nedgovorno odnosili prema radnim zadacima uzimali su bolovanja u vise navrata neopravdana samo da bi izbjegli svoje obaveze a kada su napunili 35 godina zivota morali su kuci jer nisu zbog ovakvih stvari mogli ostati u sluzbi niti kao podoficir niti kao CL a sada im svako kriv i pisu svakakve gluposti i uvrede o svojim bivsim kolegama neka vam sluzi na cast kolege

Name

Zoran

21.03.2018 10:48

Toliko gladnih toliko nemoćnih toliko bolesnih i praznih kasa penzionog i socijalnog fonda ,a ovamo povećanje plata vojsi koja niti ikom treba niti ikom moze pomoći.

ODGOVORITE
Name

Petar

21.03.2018 10:50

Vojska nam nije potrebna. Zemlji koja je pod protektoratom i okupacijom nije potrebna vojska ni ogromni troškovi koji sei zdvajaju za istu. Koja stranka pokrene pitanje ukidanja vojske ima moj glas. Od koga će da nas brani ta vojska.

ODGOVORITE
Name

PODOFICIR

21.03.2018 13:14

Vrlo pohvalno sto su povecani koificijenti za povecanje plata podoficirima i vojnicima u sastavu OSBiH jer su to kategorije koje imaju najmanja primanja a angazovani su i na strazama'dezurstvima koja nisu resena odnosno se ne placaju

ODGOVORITE
Name

Objektivni naučnik

21.03.2018 13:48

Sram te bilo podoficiru, trebalo bi da se borite da se plate vojske smanje, vojske koje ništa ne rade, samo se izležava po kasarnama.

Name

Vojnik

22.03.2018 15:49

Slazem se da treba povecati vojnicima i podoficirima,neki momci ne znaju za kucu koliko dana na strazi provedu i na obukama,narod veruje u ono sto cuje.Ako je tako dobro i ako se nista ne radi zasto jednostavno ne dodju u vojsku,kakva crna stela?Ja sam upao bez nje.

Name

Veber

21.03.2018 13:47

Budžetskim parazitima i džabalebarođima treba smanjti plate trostruko, i vraćati kredit uzete za njihove plate. Kod nas je sve naopako. Umesto da država novac ulaže u privredu ovde se novac iz kredite ulaže i plata parazita budžetara, da bi se veštačku povećala kupovna moć, da bi se moglo što više uvoziti i kupovati uvozna roba. A nezaposleni više od pola naroda neka i dalje ostaju na birou dok se parazitima budžetarima plata povećava. Sramota od ove države, kako je podelila narod!

ODGOVORITE
Name

PODOFICIR

21.03.2018 16:53

UVAZENI GOSPODINE ILI GOSPODJO KO STE VEC VI OVIM SVOJIM PONASANJEM VREDJATELJUDE KOJI SAMO ZELE DA RADE I HRANE SVOJE PORODICE MI NISMO KRIVI STO JE STANJE U NASOJ ZEMLJI OVAKVO KAKVO JE AKO NASA VLAST ILI NAROD NA REFERNDUMU KAZE DA NETREBA VOJSKA SVAKA CAST MI CEMO JE POSTOVATI VI NAS NAZIVATE LOPOVIMA.DJABALEBAROSIMA I JOS SVE NEZNAM KAKVIM IMENIMA KOJA VREDJAJU DOSTOJANSTVO COVJEKA MISLITE DA MI NISMO SVJESNI DA JE STANJE U DRZAVI TESKO I DA MI NEBI VOLJELI DA I OSTALE STRUKTURE STANOVNISTVA ZIVE ZIVOT DOSTOJNOG COVJEKA MISLITE DA NA\S KAO LJUDE NEBOLI TO STO NAM MLADI LJUDI ODOSE IZ DRZAVE STO SVAKI DAN POSTAJEMO DRZAVA STARACA ALI POM VAMA MI SMO JEDINA PREPREKA RAZVOJA OVE DRZAVE I AKO SE IZVRSI DEMILITARIZACIJA DA CE SVE BITI KAKO TREBA I DA CE TECI MLED I MLEKO NECE GOSPODO VJERUJR TE NAM DIZE SE PRASINA AKO SE PODIGNU PLATE ZA BIJEDNE PODOFICIRE I VOJNIKE JER I NASA DJECA TREBA DA JEDU HLJEBA I DA SE SKOLUJU I DA ZIVE A NE DA KOPAJU PO KOMTEJNERIMA E TADA BI SVI BILI SRECNI ENO DIJETE PRIPADNIKA OSBIH KOPA PO KONTEJNERU DA BI JELO TO JE PRAVA STVAR

Name

Objektivno

21.03.2018 16:43

A kada mislite povećati plaću časnicima i generalima? Sramota, pa bolje da ste povećali samo njima plaće, čine 20% sastava, a jedino se oni nesto pitaju. Ovim povećanjem ne dobija se ništa. Sad kad časnici tuže državu, pa dobiju na sudu zbog nepriznavanja istih prava svima, biće svašta. Bokje da niste ćaćkali mećku.

ODGOVORITE
Name

Realno

21.03.2018 18:27

Sledece sedmice za 50% ce vama plata gore