EL: PAO ''slistio'' Zvezdu sa +20!

Ubedljiv poraz Zvezde u Atini, matematičke šanse za plej-of! Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Panatinaikosa sa 91:71, u 27. kolu Evrolige. U Atini - rutina i ubedljiv poraz Zvezde! Šampion Grčke mirno savladao beogradske crveno-bele. Na kraju, 20 razlike za tim koji je u Atini imao takmičarski motiv. Ovo nije Zvezdina trka. . .  Panatinaikos dominantno do trijumfa u OAKA Areni - 91:71.

Košarka 20.03.2018 | 22:20
EL: PAO ''slistio'' Zvezdu sa +20!
Izabranici Dušana Alimpijevića ovim neuspehom još više su se udaljili od plej-ofa elitnog takmičenja, pošto na tri kola do kraja imaju dve pobede manje od Makabija.

Zvezdi je potrebno da Makabi izgubi sve tri utakmice do kraja, a da pritom beogradski klub ostvari skor 3/3. Takođe, tu se još pita i Baskonija koja bi eventualnom pobedom nad Bambergom u sredu još više smanjila šanse šampionu Srbije.

Ovo je bio 16. poraz Crvene zvezde, dok je PAO ostvario isto toliko trijumfa.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Kris Singlton sa 21 poenom, dok je neverovatan meč odigrao Nik Kalatis - 17 poena, 10 asistencija, šest ukradenih, pet skokova.

Kod gostiju Dejan Davidovac postigao je 17 poena, uz pet skokova, dok je Alen Omić ostvario učinak od 15 poena i sedam skokova.

Aktuelni šampion Srbije i regiona loše je ušao u duel i posle samo šest minuta igre gigant iz Atine imao je +1, 19:4.

Zvezda je uspela da se vrati do kraja deonice, a potom i da dođe na samo četiri poena zaostatka u drugoj četvrtini, ali je PAO završio prvi dvadesetominutni period sa rezutatom 47:38.

Treća deonica biće odlučujuća za dalji tok utakmice, pošto je PAO u ovom delu igre skroz otklonio bilo kakve pitanje pobednika. Ekipa Ćavija Paskvala dobila je 30:18 treću četvrtinu.

U poslednjih deset minuta pokušala je Zvezda da se vrati, ali je zaostatak bio prevelik. Crveno-bele za dva dana očekuje duel sa Fenerbahčeom u 28. kolu Evrolige.

Sa druge strane PAO očekuje utakmica sa Makabijem u Tel Avivu.

Poraz Crvene zvezde kao znak da ove sezone tim Dušana Alimpijevića nije dostojan TOP 8 faze, ali i najava da Evroliga sada više nije Zvezdina trka i da crveno-beli što pre treba da se fokusiraju na plej-of ABA lige od koga sve zavisi. PAO je održao košarkašku lekciju Zvezdi i slavio s 91:71. 

On je, uz Himki, jedini tim koji je ove sezone dobio Zvezdu u Pioniru. Sada je vrlo lako slavio i u OAKA areni. Dokazao je tim Ćavija Paskvala da nikako ne leži Zvezdi. U svim apsektima je PAO nadigrao crveno-bele, a da će tako biti mogli smo da naslutimo posle samo nekoliko uvodnih minuta. Probala je Zvezda da stigne Zelene u završnici, stigla je do 12 razlike na četiri minuta pred kraj, imala i napad, ali je sve to bilo kratkog daha.

Panatinaikos je na startu meča lako dolazio do poena, kao da je Zvezda ušla sa niskom koncentracijom i bez dovoljno žara. Kalates je odlično vodio PAO, a posle nesportske greške Davidovca i trojke DžejmsaPAO je vodio već tada sa 12:2.

Vrlo brzo posle toga PAO je stigao i do vođstva od 19:4, šta god da su igrači Ćavija Paskvala bacili ka košu Zvezde to je i ušlo. Crveno-beli nisu igrali sa dovoljnom energijom u prvih 10 minuta.

Omić je nosio Zvezdu u tim momentima, bio je dobar u igri leđima što je deo koji mora da popravi i što više eksploatiše. Na kraju je tim Dušana Alimpijevića posle prve četvrtine gubio s 24:15. To je bio dobar rezultat s obzirom na očajan početak utakmice.

Kada smo kod Omića, ovo mu je možda bila i najbolja utakmica u dresu Zvezde i pokazao je da mu je forma u uzlaznoj putanji. Postigao je 15 poena. Pored njega istakao se i Dejan Davidovac sa 17 datih poena. To mu je rekord karijere u Evroligi.

Kod Panatinaikosa najbolji je bio Nik Kalates sa 17 poena, šest ukradenih lopti, 10 asistencija i pet skokova. Indeks korisnosti mu je bio 34. Pored njega je blistao Singlton sa 21 poenom i četiri skoka (4/5 za tri).

Imala je Zvezda dosta problema sa odbranom prodora Kalatesa i Papasa. Pored toga, i Singlton je bio raspložen za šut. Loše je bilo to što je Džejms Feldin ušao prilično nervozno u utakmicu.

Nismo navikli da unutrašnja igra Zvezde bude jača od spoljne, a to je baš bio slučaj u prvom poluvremenu. Ipak, sa trojkom Ročestija i Davidovca Zvezda se skroz vratila u igru pri rezultatu 36:32.

Mnogo je Panatinaikos pravio problema Zvezdi u toj brzoj igri, Kalates i Papas su pravili dodavanja i preko celog terena, a Singlton i Gist lako završavali te napade.

Zeleni kao ekipa nikako ne leže Crvenoj zvezdi, videlo se to i u Beogradu u prvom meču. Previše su jaki fizički, kada stanu u odbranu nema muva gde da prođe, imaju ogromnu rotaciju i sve to spojeno činilo je život Zvezde veoma teškim.

Pokušavao je i Dušan Alimpijević što više da rotira jer mu svakako ovo nije bila prioritetna utakmica jer ga već za pet dana čeka revanš u polufinalu ABA lige protiv Mornara. Pogotovo kada se tokom treće deonice prednost Zelenih kretala tu oko 15 poena razlike.

Praktično su kasnije obe ekipe čekale da se utakmica završi.

Zeleni su dobili još jednu recku u napadu na 4. poziciju koja donosi prednost domaćeg terena u plej-ofu, a Zvezda posle ovog poraza može do TOP 8 faze samo uz naučnu fantastiku. Ukoliko Baskonija dobije sutra Bamberg, tu će i matematički biti kraj za crveno-bele. Imaće tri pobede manje na tri utakmice do kraja i slabiji međusobni skor.

Evroliga, ima već nekoliko utakmica, nije traka u kojoj Zvezda treba da se trka. Od ishoda u ABA ligi mnogo toga zavisi. I na to će crveno-beli preusmeriti sve snage. Čak iako im u četvrtak dolazi prvak Evrope Fenerbahče.

EVROLIGA: Panatinaikos - Crvena zvezda
Dvorana, OAKA
Sudije: Paterniko, Peruđa, Fric

PANATINAIKOS: Singlton, Rivers, Džejms, Pejn, Papas, Gist, Vujukas, Lekavičijus, Gebrijel, Lodžeski, Kalates, Adetokunbo

CRVENE ZVEZDE: Kešelj, Davidovac, Lazić, Dobrić, Feldin, Janković, Ročesti, Omić, Lesor, Enis, Jovanović, Bjelica

Evroliga – 27. kolo:

Fenerbahče – Makabi 87:73
Žalgiris – Armani 77:65
Panatinaikos – Crvena zvezda 91:71
20.30 Valensija – Real Madrid

sreda:
18.00 CSKA – Olimpijakos
18.45 Efes – Himki
20.30 Baskonija – Bamberg
20.45 Unikaha – Barselona

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar