Opomena za sve - Grčkoj prijeti fudbalski armagedon!

Pred grčkim fudbalom su sudbonosni dani, FIFA razmatra mogućnost suspenzije FS Grčke iz svih međunarodnih tokova zbog konstantnog nasilja na stadionima.

Fudbal 21.03.2018 | 23:45
Opomena za sve - Grčkoj prijeti fudbalski armagedon!
U svega desetak dana nasilje je eskaliralo u grčkoj Superligi i to u ključnim mečevima domaće Superlige, oba puta u Solunu u duelima domaćeg PAOK sa konkurentima u borbi za titulu, atinskim timovima Olimpijakosom i AEK-om.

Prvi meč sa crveno-belima iz Pireja nije ni počeo jer su gosti odbili da izađu na teren nakon što su navijači PAOK pogodili u glavu trenera Olimpijakosa Oskara Garsiju.

FS Grčke je utakmicu registrovao službenim rezultatom 3:0 u korist Olimpijakosa i oduzeo PAOK-u dodatna tri boda koja su gurunla AEK u prvi plan u borbi za titulu.

Međutim, na zaprepašćenje atinskih klubova FSG je prihvatio žalbu PAOK i manje od 20 časova pre novog derbija i sudara solunskih crno-belih sa AEK, bukvalno usred noći uoči meča, vratili su klubu sa Tumbe tri boda, pa je razika između dva tima umesto pet bila samo dva boda.

Utakmica je počela bez problema, trajala tako 90 minuta, a onda je nastao potpuni haos. PAOK je poveo u nadoknadi vremena, glavni sudija je priznao gol, pa ga poništio, pa ga navodno opet priznao nakon konsultacije sa pomoćnim.

Međutim, već je podigao buru, vlasnik kluba Ivan Savidis je utrčao na teren sa svojim obezbeđenjem, sve sa pištoljem zadentim za pojasom i pretio mu da se neće izvući.

Fudbaleri AEK su napustili teren, a potom odbili da se vrate i završe meč. Sada se čeka nova odluka Disciplinske komisije FS Grčke, dok je u međuvremenu Vlada suspendovala nacionalni šampionat.

Dok klubovi čekaju odluku o registrovanju utakmice i eventualnim kaznama, svi zajedno strepe od odluke FIFA koju je delegat zadužen za grčki fudbal Herbert Hubel obavestio o incidentima u Superligi, a potom i grčku fudbalsku javnost da "Grekzit" nije nemoguć scenario i da se grčki fudbal nalazi na ivici ambisa.

Grčke strahove je dodatno povećao portparol FIFA koji je istakao da usled konstantne borbe sa fenomenom nasilja na i van terena Grčka "flertuje" sa potpunom izolacijom.

Ukoliko se to dogodi, grčki fudbal bi se vratio nekoliko godina unazad, mnogi klubovi bi se suočili sa gašenjem, oni koji bi preživeli period izopštenja bi pali na marginu, a žestoko bi bila pogođena i reprezentacija. Kako je jedan lokalni novinar rekao, Grčka bi se vratila u "kameno doma" u fudbalskom smislu.

Fudbalske konsekvence

1. Nijedna nacionalna selekcija, bilo kog uzrasta i pola, neće moći da učestvuje u međunarodnim takmičenjima. To zači da seniorska reprezentacija neće nastupiti u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020, niti u Ligi nacija.

2. Nijedan klub neće imati pravo nastupa u Ligi šampiona ili Ligi Evrope, bez obzira da li će prvenstvo da se nastavi i ekipe na osnovu dosadašnjeg sistema izbore svoje mesto u jednom od takmičenja.

To će žestoko pogoditi klubove jer bez nastupa u Evropi će ostati bez značajnog finansijskog kapitala, a najbolji igrači će tražiti da pređu u druge klubove kako ne bi nastupali u Evropi.

3. Neće biti dozvoljene zvanične prijateljske utakmice, u ili van države, što će značiti potpunu fudbalsku izolaciju Grčke. To će direktno uticati na pripreme reprezentacije, njenu iugranost i razvoj nacionalnog tima, a bez kvalitetnih testova biće značajno manje konkurentna u zvaničnim utakmicama jednom kad FIFA opet dozvoli Grčkoj da nastupa na međunarodnoj sceni.

4. Biće zabranjeni transferi domaćih i stranih fudbalera u i iz Grčke, s obzirom da FS Grčke neće imati međunarodno priznanje kao fudbalski savez. Svaki strani fudbaler sa aktivnim ugovorom u Grčkoj imaće pravo da se žali FIFA i dobije raskid saradnje.

Ekonomske konsekvence

Sve prethodno navedeno će će zatvoriti dotok novca preko sponzorskih i drugih finansijskih ugovora, pa će jedina nagrada u domaćem šampionatu biti trofej. S toga će se klubovi suočiti sa velikim finansijskim problemima, jer će izgubiti novac od TV prava i nastupa u evropskim takmičenjima, koji im je pomagao da funkcionišu.

Primera radi, na osnovu saopštenja UEFA od prošlog oktobra, grčki klubovi koji su nastupili u grupnoj fazi Lige Evrope prošle sezone (Olimpijakos, Panatinaikos, PAOK), zaradili su oko 20.000.000 evra.

Tačnije, Olimpijakos je od ovog evropskog takmičenja prihodovao 7,6 miliona evra, PAOK 6,6, a PAO 4,3 miliona. U međuvremenu, AEK i PAS Janina su dobili od 1-1,5 miliona zahvaljujući učešću u kvalifikacijama. To je novac koji su klubovi zaradili samo na osnovu nastupa.

Na osnovu primera iz prethodnih sezona, grčki šampion je u slučaju plasmana u grupnu fazu Lige šampiona mogao da zaradi oko 30 miliona evra od utakmica, prodatih karata, sponzora. U slučaju da se i drugi tim kvalifikuje u grupnu fazu elitnog takmičenja, klubovi bi mogli da zarade više od 40 miliona evra.

S druge strane, klub koji se plasira u grupnu fazu Lige Evrope, kao što je to učinio AEK ove sezone, jedini predstavnik Grčke u LE, zaradiće oko 10 miliona evra. U slučaju da se još neki klub kvalifikuje u grupnu fazu, prihodi grčkog fudbala dodatno rastu. Samo za nastup u kvalifikacijama klubovi mogu da zarade 300-500 hiljada evra po utakmici.

Što se tiče prihoda Fudbalskog saveza, Grčka dobija godišnje 5 miliona evra od UEFA i FIFA, dok je ukupan promet između 20-22 miliona na osnovu evropskih prihoda, sponzora, ali i kažnjavanja klubova. Ukupno gledano, godišnji prihod je oko 10 miliona evra.

Osim takmičenja i finansija, grčki fudbal će se u slučaju izolacije sučiti i sa administrativnim problemima.

Pre svega:
* Nemogućnost učešća, podnošenja predloga i glasanja na kongresima UEFA i FIFA
* Neće imati pravo predlaganja kandidata za predsednika UEFA i FIFA, kao i članova komiteta evropske i svetske federacije
* Neće imati pravo nastupa u razvojnim pogramima FIFA

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar