Predstavljeno najbrže ikad F1 vozilo sigurnosti!

Mercedes je ujedno predstavio i novo medicinsko vozilo za predstojeću sezonu Formule 1.

Ostali sportovi 20.03.2018 | 22:10
Predstavljeno najbrže ikad F1 vozilo sigurnosti!
Mercedesov sportski ogranak AMG predstavio je "GT R F1 sejfti kar" i "mercedes-AMG C 63 S" u karavanskoj verziji.

Do početka nove sezone u Formuli 1, ostalo je još samo pet dana. Takmičarske ekipe su spremne da krenu oko jezera u Albert parku, odnosno da počne Velika nagrade Australije.

A sad znamo i da je spreman bezbednosni tim. Ovo je 23. sezona za redom da će se o sigurnosti na stazi brinuti vozila Mercedes-AMG-a.

Nakon tri godine obezbeđivanja trka od strane "GT S-a", sada je na red došao "mercedes-AMG GT R F1". Ispod velike haube smešten je četvorolitarski V8 biturbo motor koji razvija 585 konjskih snaga i do "stotke" mu treba 3,6 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 318 km/h.

Ovo je ujedno i najmoćnije bezbednosno vozilo u istoriji Formule 1, a razvijano je dobrim delom u "zelenom paklu", odnosnu na čuvenom Nirburgring. To će omogućiti bolidima koji se voze iza njega da idu brzinama koje će sprečiti preterano hlađenje guma i kočnica, kao i pregrevanje motora.

Za razliku od ulične verzije, ovaj model poseduje još i AMG-ov paket za staze, zaštitu protiv prevrtanja, kao i posebne keramičke kočnice montirane na 20-ične točkove.

Tu su i "rotaciona" svetla koja su prošla rigorozne testove u vazdušnom tunelu, kako bi pružala što manji otpor vozilu.

Automobil će voziti dugogodišnji "bezbednjak" Bernd Majlender, koji će voditi računa o putu, kako napred tako i pozadi, dok će suvozač Ričard Darker komunicirati sa kontrolorima trka i pratiti stanje na stazi preko dva ugrađena iPad-a.

Za svaki slučaj
AMG je spremio i novo medicinsko vozilo. Karavan "Mercedes-AMG C 63 S" pod haubom ima isti motor kao "GT R", ali razvija 75 "konja" manje. Osim identičnih tehničkih spravica, četvoročlanoj ekipi je na raspolaganju i hitna medicinska oprema, koji čine i defibrilator i respirator.

Nadamo da ovo vozilo nećemo mnogo viđati u mesecima koji nam predstoje, osim na početku trke kada se ono postavlja iza startnog poretka jer je početak svake trke i kritičniji njen period po pitanju bezbednosti.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar