Nezvani gosti šetaju Valjevom

Lisice su se pojavile u stambenim naseljima "Zbratimljeni gradovi" i "Milorad Pavlović", u neposrednoj blizini vojne fabrike "Krušik" u Valjevu. Razloga za zabrinutost od napada ili besnila, kako tvrde stručnjaci, nema.

Srbija 19.03.2018 | 11:18
Nezvani gosti šetaju Valjevom
Kako tvrde sami stanari ova dva stambena bloka, u poslednje vreme uglavnom i preko noći, lisice viđaju na ulicama, na parkovskim površinama ili čak u neposrednoj blizini zgrada i oko kontejnera, gde se hrane otpacima iz njih.

Slično se, kako kažu, dešavalo i 90-tih godina, ali stručnjaci objašnjavaju da opasnosti od pojave ove lukave životinje nema. Štaviše, povećan broj lisica znači da je redukovana najveća opasnost – besnilo čije su lisice prenosioci.

- Lisice su izuzetno oprezne i pametne, ali u isto vreme i plašljive životinje. Nisu agresivne, retko kada će se usuditi da napadnu, sem kada su životno ugrožene, ali se najčešće povlače i beže kada primete opasnost i procene da nisu bezbedne. Njihova pojava u ovim stambenim naseljima pokazuje da se populacija povećala, a to znači da je redukovano besnilo, čiji su one prenosnici. Naime, lisice se već izvesno vreme vakcinišu protiv besnila pomoću specijalnih mamaka koji se bacaju iz helikoptera, pa je to dalo pozitivne rezultate – objašnjava veterinar, dr Božidar Milić.

S obzirom na to da je veoma lako prilagodljiva i uslovima životnog prostora, kako kaže, lisici su za stanište dovoljni travnjaci, šume i poljoprivredni prostor prigradskog naselja. Zbog toga, kao "idealno" stanište pokazali su se pošumljeni delovi ogromnog prostora vojne fabrike "Krušik", uz koje se nalaze naselja "Zbratimljeni gradovi" i "Milorad Pavlović", u koje zalutaju u potrazi za hranom.
 
Poslednji slučaj besnila na području Valjeva, inače, zabeležen je još pre četiri godine.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar