Pare od naknada u ruke privatnika

Džepove građana Republike Srpske udaraju sa svih strana. Razni nameti, troškovi i izdvajanja. Na sve to i naknade čiji novac ide u nepoznate svrhe. Budžeti domaćinstava od prvog januara ove godine opterećeni su većim naknadama za podsticaje obnovljivih izvora energije. Suma koju stanovništvo izdvaja je poprilično velika. Znamo li šta plaćamo?

Republika Srpska 18.03.2018 | 17:12
Pare od naknada u ruke privatnika
Stanovništvo Republike Srpske plaća vodu, vjetar i sunce. I to debelo i putem računa za struju.

Stavka “naknada”, označena zvjezdicom, cifrom i šturim objašnjenjem – naknada za podsticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Šta mi to ustvari plaćamo?

Odgovor banalan - građani iz svog džepa plaćaju subvencije za proizvodnju električne energije iz:

hidroelektrana, geotermalnih elektrana, solarnih elektrana, vjetroelektrana i elektrana na bio – masu.

Cijena ove naknade od januara je uvećana i iznosi 0,52 feninga po kilovat času utrošene struje.

Domaćinstvo sa prosječnom potrošnjom struje ova naknada košta oko 5 KM, a pravnim licima i do 300 KM.

I to nije sve:

“Ovo nije naknada za iskorišćenu uslugu. To je tipični porez, na to sve se obračuna PDV što je nespojivo”, kaže ekonomista Slaviša Raković.

Kada bismo se poigrali slobodnom procjenom to bi izgledalo ovako:

AKO U SRPSKOJ IMAMO 300.000 DOMAĆINSTAVA I PRAVNIH LICA, ONI ZA NAKNADU PLATE TRI MILIONA MARAKA (3.000.000 KM) MJESEČNO, ZA GODINU DANA TO JE 36.000.000 KM. DUGOROČNO - ZA 10 GODINA DOLAZIMO DO CIFRE OD 360 MILIONA.

Ključno pitanje je gdje taj novac odlazi?

"U dosadašnjem periodu pravo na podsticaj ostvarilo je 69 elektrana instalisane snage 60,05 MW. Od 69 objekata 22 su hidroelektrane, 1 elektrana je na biomasu, jedna na biogas, dok su ostale solarne elektrane", saopšteno je iz Elektroprivrede Republike Srpske.

U praksi je to drugačije:

“Naknada za obnovljivu energiju je pogodovanje za pojedine korisnike malih hidroelektrana koji su pored koncesije na prirodni resurs došli u poziciju da im građani vrate sva uložena sredstva u roku od 2 godine dana. Sve ostalo koriste džabe", kaže poslanik NDP-a u NS Republike Srpske Zdravko Krsmanović.

“Koji je smisao da dajete koncesiju i da se daju naknade. Svake godine će naknade biti veće, a mi nećemo znati čemu služe”, kaže Raković.

Potrošače niko ništa nije pitao.

“Ovakva situacija gdje nema parlamentarnog nadzora ni prisutne javnosti u odlučivanju obećava da ćemo svake godine imati sve veće naknade, a sve manje ćemo znati čemu ona služi”, napominje Raković.

A Krsmanović dodaje: “To je pogodovanje, krivično djelo i pranje javnih sredstava...”

Republika Srpska raspolaže značajnim potencijalom obnovljivih izvora energije, a uz novac od naknada i subvencija solarni paneli i vjetroelektrane trebalo bi sami da niču.

Međutim, do sada Srpska u svom vlasništvu nema nijednu od ovih elektrana. Neobično, ili smo već na takve epiloge navikli?



BN televizija

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Veber

18.03.2018 16:20

A država nijedni hidroelektranu na Drini nije izgradila za 29 godina, niti je i jednu termoekeltranu sama izgradila. Samo je naš runik Stanari dat stranoj korporacija da sebi na našem rudniku gradi termoelektranu, kao što se sada daje i Gacko i svi preostali rudnici.

ODGOVORITE
Name

Kalabic

18.03.2018 20:05

Šeta Dodik Banjalukom i pita momke iz obezbjedjenja: - Ko drži ovaj restoran Agape? - Vaša snaja i kćerka gospodine predsjedniče. - Čija je ovo zgrada Grand Trejd? - Vaša i vašeg kuma Mile Radišića gospodine predsjedniče. - A čiji je ovo hotel? - Vašeg brata gospodine predsjedniče. - A čija je ovo firma Prointer ovdje? - Vašeg sina Igora gospodine predsjedniče. - Ko je gazda ovog kluba Drama? - Vaš sin Igor gospodine predsjedniče. - Pa p**** li vam materina neradnička radi li iko išta u ovoj državi sem mene, kumova i familije?

Name

Zoran

18.03.2018 16:35

To Jerinic... Dzeri tako mu nadimak.. kauboj iz Teslica ..trazio i dobio pare od vlade Tegeltije za svoje mini centrale ...to mu je prihod od naroda... sad ce Mikerovic i Kondic svoj Firnar obogatiti novim kontom PRIHOD OD NARODA... hanuma od Dzerija ima Infodom... casopis za KULTURU ZIVLJENJA... sadasnji ministar Bogdanic je bubao i davao donacije za njen casopis iz troska banje Teslic he..he... ovakve privatne drzave nema na svijetu... mozda u Africi...sad ce brzo privatizovati rijeku Vrbas i svi skobalji u njoj imat ce Mile i njegovi ....

ODGOVORITE
Name

kena

18.03.2018 18:45

Jesi li to ti?;)

Name

Zoran

18.03.2018 16:35

To Jerinic... Dzeri tako mu nadimak.. kauboj iz Teslica ..trazio i dobio pare od vlade Tegeltije za svoje mini centrale ...to mu je prihod od naroda... sad ce Mikerovic i Kondic svoj Firnar obogatiti novim kontom PRIHOD OD NARODA... hanuma od Dzerija ima Infodom... casopis za KULTURU ZIVLJENJA... sadasnji ministar Bogdanic je bubao i davao donacije za njen casopis iz troska banje Teslic he..he... ovakve privatne drzave nema na svijetu... mozda u Africi...sad ce brzo privatizovati rijeku Vrbas i svi skobalji u njoj imat ce Mile i njegovi ....

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

18.03.2018 16:39

Smanjujte tu matematiku...i godina je upitna,a ne deset godina po pitanju postojanja Republike Srpske

ODGOVORITE
Name

Srpska dovjeka

18.03.2018 17:27

Ne sekiraj se ti i ne koristi priliku. Postojaće Srpsak, dal kao BiH entitel ili samostalno samo je to pitanje. A to što kriminalci i lopovi koriste svaku priliku da ukradu to je naša briga i riješićemo je mi Srbi, dal na ovim ili nekim sljedećim izborima. Bili smo 500 godina pod turcima, 100 pod Austrougarima izdršaćemo i vas Bošnje i domaće srpske lopove, ali će Srpske biti.

Name

Upitno

18.03.2018 20:16

Upitno druže, upitno hoće li je biti. Ja sam se za nju borio i sam, ali ako bi se morao kladiti, kladio bi se protiv nje. Previše je svog naroda razočarala i uništila.

Name

Poznavalac prilika

18.03.2018 18:05

Ta naknada je prije nekoliko bila upola manja. To ide banditima na vlasti, nijihovim posrednicima i familiji koji su se dočepali koncesija na mini hidrocentrale i na taj način bez ikakvog obavještanja javnosti na mala vrata,polako povećavaju cijenu struje i time opet na volšeban način uzimaju od naroda. Ti hoštaplerI malo, malo povećavaju tu naknadu i trpaju u svoj džep. Komunosti su sa tačkama napravili mnogo kapitalnih energetskih objekata, a ove protuve ne samo što nisu ništa napravili, već sistematski uništavaju i ono što su dobili na čuvanje. PA DOKLE VIŠE!

ODGOVORITE
Name

PREVARA

18.03.2018 18:12

Šatro struja nije poskupila, ali stalno povecavaju cijenu za obnovljive izvore energije. Šta se to dešava u zadnja dva mjeseca sa računima. Potrošnja odjednom veća. Posebno u februaru,a mjesex je kraći. Teška muljaža.

ODGOVORITE
Name

I

18.03.2018 21:17

DOPRINOS ZA PROŠIRENJE,,AGAPE,,

Name

Tupsone

19.03.2018 05:49

Izracunaj sam struju. Moj otac od 75 god svaki mjesec pogleda utrosak i u fening izracuna svoju potrosnju. Ako sta nije uredu odmah reaguje ali to rijetko bude. Struja nije kao MTL da te pljackaju a da pojma nemas. Zato ukljuci du glavurdu.

Name

Jednostavno

18.03.2018 20:32

U nekim normalnim drzavam, vlast se boji naroda,ovde se narod boji vlasti.

ODGOVORITE
Name

Zoran

19.03.2018 09:22

Tvoj otac ima 75 godina i kao penzioner ima vremena da ode do elektro i sravni racune sa njima ... ako ima problem...on izgubi citav svoj dan za taj posao i smatra da je to ok. kako da ja sravnim racun koji dobijem uvecan 50 km kad radim do 16h. posle 16 h ne rade sluzbe elektra sa kojima ja treba da sravnim ... ja treba da uzmem slobodan dan da sravnim stanje sa elektrom koje na kraju bude moje stanje i dobijem... izvini.... a sto sam izgubio dan to elektro ne interesuje... i sta cemo sad...

Name

Дијагноза- обољело дтуштво

18.03.2018 20:46

Теже је дешифровати рачун за струју него Да Винчијев код. Толико су га искомпликовали да је немогуће примијетити шта додају( а никад н е одузимају). Сваки пут кад добијем рачун, згрозим се и питам се како то да никад ниједан политичар не проговори о овом зулуму. Имала сам прилику да само једног србијанског политичара слушам како прича о овим додацима, да су противзаконити и да их треба укинути. А наши политичари, сви, баш сви, имају толика примања да не запажају овакве ствари. Ја сам себи увела личне рестрикције: гасим на прекидачима све апарате, не користим замрзивач, рационално перем у машини, ТВ мање гледам, печем заједно хљеб и ручак. Стежем каиш јер се њима мора намирити.

ODGOVORITE
Name

Mitrović

19.03.2018 00:06

Pa ja sam jedan od tih koji koristi te subvencije. Nije zato što imam dobar šešir već što proizvodim struju od biomase. jbg.ko vam je kriv što niste gazde kao ja.

ODGOVORITE
Name

Solar

19.03.2018 05:45

Opet novinari pisu o onom o cemu nemaju pojma. Obnovljive izvore da se finansiraju je natjerala EU. I u EU se naplacuje kroz racune za el. energiju. Lazete da se ta investicija otplati ta 2 god. Npr ko je napravio solarnu elektranu na podrucju RS , potrebno je oko 7 god. I to da vam kazem da se u federaciji otplati znatno prije jer je duplo veca otkupna cijena. Pustite Krsmanovica on ne zna nista. Lupa ko i sve u zivotu.

ODGOVORITE
Name

Ogorčeni potrošač

19.03.2018 17:52

Znači , potrošači plaćaju doprinos za subvencije privatnicima da proizvode energiju pa im onda plaćaju utrošenu energiju,dva puta plaćaju isto.Ko je ovdje lud????

Name

realno

19.03.2018 06:52

Ovde vidimo na oni koji bi trebali da znaju sta znaci "obnovljivi izvori" nemaju pojma. Svugdje u svijetu je "zelena energija" subvencionisana. dali je neko nekom branio da napravi Samoincijativnu ponudu i konkurise za neku Koncesiju na nekoj rijeci. Krsmanovic lupa kao Maksim po diviziji. problem je u tome sto se novac prikupi od gradjana a Elektroprivreda duguje milione proizvidjacima "zelene energije" Kasne uplate od jula 2017.

ODGOVORITE
Name

Paja

03.04.2018 13:06

U Srbiji nema sirotinje.tece med i mleko pa delimo sakom i kapom.neka vrate novac otet gladnim i bolesnim penzionerima.

ODGOVORITE