Trebalo je prije da se odvojimo

Svrgnuti katalonski lider Karles Puđdemon izjavio je danas da je trebalo ranije da proglasi nezaivisnost Katalonije nakon što se pokazalo da su beskorisni pozivi za početak dijaloga sa Madridom.

Svijet 18.03.2018 | 18:00
Trebalo je prije da se odvojimo
Puđdemon je otišao u Belgiju nakon što je katalonski parlament jednoglasno proglasio nezavisnost 27. oktobra nakon održavanja referenduma o otcijepljenju regiona.

On se trenutno nalazi u Ženevi gdje prisustvuje festivalu filmova.

Na pitanje novinara lista "Tribjun de Ženev" da li bi nešto učinio drugačije u danima nakon referenduma, Puđdemon je odgovorio da ne bi čekao do 27. oktobra da proglasi nezavisnost.

"Jednu stvar bih uradio drugačije. Planirali smo da proglasimo nezavisnost 10. oktobra, ali odlučio sam da suspendujem definitivan potez kako bih ostavio otvorena vrata za dijalog sa španskim vlastima", rekao je Puđdemon.

On je objasnio da je to učinio jer su to od njega tražili izvori unutar španske Vlade.

"Djelovao sam odgovorno, čak i riskantno jer su svi očekivali jasno proglašenje. Odlučio sam da dam šansu dijalogu. Na žalost, to je bila zamka jer nije bilo pozitivnog reagovanja Vlade. Ako bih sve učinio ponovo, ne bih suspendovao proglašenje nezavisnosti", naglasio je Puđdemon.

Puđdemon se suočava sa hapšenje ukoliko se vrati u Španiju zbog svoje uloge u inicijativi za nezavisnost Katalonije.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

mitar

18.03.2018 17:48

Pa ako je ispravno to sto mislis, sta radis onda u Belgiji?

ODGOVORITE
Name

Koji blam

18.03.2018 21:00

Kako će ovaj da objasni od čega živi u Belgiji?Ovaj ko Dodo nahuskao narod a on se izvukao čim je prpa.Nek te i uhapse i nisi nikakav vodja.

ODGOVORITE