Zašto je Tramp postao kukavica?

Administracija Donalda Trampa brzo odgovara na svetske izazove, ali je jedini izuzetak ruski predsednik Vladimir Putin, piše Frida Gitis za CNN.

Svijet 18.03.2018 | 11:11
Zašto je Tramp postao kukavica?
Ona ističe da je američkom predsedniku bilo potrebno nekoliko dana da se oglasi po pitanju trovanja bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji, kada je rekao da “izgleda da iza tog slučaja stoje Rusi”, dok zvanična Moskva poriče sve optužbe.

”Tramp je nesklon davanju izjava koje bi mogle da se shvate kao kritkika Putina. Tramp njega hvali na sva usta i vidno mu je nelagodno kada treba da mu se suprotstavi. Činjenica da je Tramp toliko dugo izbegavao da iznese kritiku na račun Rusije se naročito vidi ako se u obzir uzme to da su odnosi njega i Rusa odavno pod lupom”, navodi Gitis.

Prema njenim rečima, Trampov mandat verovatno zavisi o rezultatima istrage po pitanju njegove saradnje s Rusima tokom poslednjih predsedničkih izbora.

“Prema tome, Tramp zna da ne sme da ostavi pogrešan utisak po pitanju Rusije. Međutim, on se prema Rusiji i dalje odnosi krajnje oprezno, iako se ne ustručava od korišćenja uvredljivih epiteta i skandaloznih pretnji na račun drugih”, dodaje se u tekstu.

Gitis se osvrnula i na otpuštanje Reksa Tilersona sa pozicije državnog sekretara.

”Tilerson je Rusiju nazvao neodgovornom globalnom silom koja otvoreno ne poštuje suverenitet drugih država i živote svojih građana. Tramp je nekoliko sati posle toga uručio otkaz Tilersonu, a ruska novinarka Olga Skabejeva je izjavila “Tramp je naš”. Ipak, Bela kuća je morala da promeni stav po pitanju Rusije, pa je potpisana zajednička izjava sa Francuskom, Nemačkom i Britanijom u kojoj je osuđen napad na bivšeg agenta, uz ocenu da je za to vrlo verovatno odgovorna Rusija”, ističe se u tekstu.

Kako Gitis navodi, Trampova novopečena spremnost da se suprostavi Rusiji je dobrodošla promena za sigurnost SAD i NATO saveza.

“Međutim, pitanje je zašto se Tramp, koji je inače bez dlake na jeziku, pretvori u kukavicu kada treba osuditi Putina”, zaključuje se u tekstu.

(CNN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dijagnoza

18.03.2018 13:45

Čuj "vjerovatno" i na osnovu tog vjerovatno Tramp treba da optuži Rusiju. Nije to prognoza vremena, možda će padati kiša a vjerovatno neće.

ODGOVORITE