Izbori u Rusiji: Izlaznost raste

U Rusiji se održavaju predsednički izbori, na kojima se nadmeću osam kandidata, a apsolutno najveće izglede za pobedu ima aktuelni predsednik Vladimir Putin. Glasanje prati šest međuparlamentarnih organizacija i oko 150 međunarodnih posmatrača. Do 17 časova po moskovskom vremenu izašlo je 51,9 odsto birača.

Svijet 18.03.2018 | 17:28
Izbori u Rusiji: Izlaznost raste
Centralna izborna komisija Rusije (CIK) saopštila je da je 51,9 odsto od skoro 111 miliona Rusa koji imaju pravo glasa do 17 sati izašlo na biračko mesto.

Putin je glasao na biralištu u Ruskoj akademiji nauka u Moskvi. Tom prilikom je izjavio da će smatrati uspešnim svaki procenat glasova koji mu omogućava obavljanje predsedničke dužnosti, prenela je agencija Tas.

"Siguran sam da je program koji ja predlažem za zemlju pravi", istakao je Putin.


 
Zbog 11 vremenskih zona, glasanje je počelo na krajnjem istoku Ruske Federacije, u regionima Kamčatka i Čukotka, u subotu.

Ruski zvaničnici koji prate glasanje objavili su da proveravaju nekoliko incidenata s ubacivanjem lažnih listića u kutije na biračkim mestima, prenosi AP.

Navodi se da je jedan od incidenata zabeležen u gradu Ljubirci na obodu Moskve, tokom kojeg su, prema rečima predsednice izborne komisije za region Moskve Irine Konovalove, u glasačku kutiju ubacivani ranije zaokruženi listići, zbog čega su svi glasovi u toj kutiji proglašeni nevažećim.



AP prenosi da je u gradu Artjom na dalekom istoku Rusije neidentifikovani muškarac ubacio nekoliko listića u kutiju, koja je potom zapečaćena, a muškarac uhapšen.

Navodi se i da Centralna izborna komisija Rusije proverava tvrdnje o ubacivanju ranije zaokruženih listića u regionu Kemerovo u Sibiru.

AP navodi da su nezavisni posmatrači izbora i aktivisti izneli tvrdnje o brojnim incidentima s ubacivanjem ranije zaokruženih listića i drugim neregularnostima na izborima na kojima se očekuje sigurna pobeda ruskog predsednika Vladimira Putina.



Prema anketama, Vladimir Putin uživa podršku oko 80 odsto građana - što bi mu lako moglo doneti još jedan šestogodišnji mandat.

Putin, koji je prvi put izabran za predsednika 2000, u ovogodišnjoj trci za najvišu državnu funkciju u Rusiji učestvuje kao nezavisni kandidat, a građane je pozvao da izađu na birališta kako bi se uzelo u obzir mišljenje svakog od njih u definisanju budućnosti zemlje, prenosi Tas.

A „Babuške iz Buranova“ ne samo da su obavile svoju građansku dužnost došavši na biračko mesto uprkos mećavi, već su i pevale drugim glasačima.



Ukrajina besramno i nezakonito ometa učešće Rusa na glasanju



Ukrajinske vlasti su preduzele nečuvene mjere kada im je postalo očigledno da će Rusi doći i glasati uprkos zastrašivanju Kijeva, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova

"Kijevske vlasti su mnogo prije 18. marta počele da zastrašuju državljane Rusije, objavljujući informacije o pogromima i provokacijama na biračkim mjestima u Ukrajini", odgovorila je ona na pitanje novinara.

"Zašto sve to im je potrebno? Odgovor je očigledan. Građani Rusije koji su namjeravali da glasaju u Ukrajini svojim očima vide šta se tamo dešava. Zbog toga je njihov izbor bio očigledan. Takav rezultat ispoljavanja volje ni na koji način nije mogao da odgovara vlastima u Kijevu", istakla je Zaharova.



"Upravo zbog toga je režim savršeno besramno i nezakonito spriječio učešće ruskih građana na glasanju", dodala je ona.

U petak je Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopštilo da neće dozvoliti Rusima da uđu u diplomatska predstavništva Ruske Federacije radi učešća na predsjedničkim izborima 18. marta. U saopštenju Ministarstva se navodi da je ova odluka donijeta s obzirom da Rusija namjerava da održi glasanje na Krimu, koji Kijev smatra svojom teritorijom.

Ko su sve kandidati?

Među ostalim predsedničkim kandidatima su lider Liberalne demokratske partije Rusije (LDPR) Vladimir Žirinovski, biznismen Pavel Grudinin kao kandidat Komunističke partije, zatim suosnivač stranke Jabloko Grigorij Javlinski, lider Partije rasta i privredni ombudsman Boris Titov, čelnik stranke Ruski opštenarodni savez Sergej Baburin, TV voditeljka i politička aktivistkinja Ksenija Sobčak - koju je nominovala Građana inicijativa - i lider Komunista Rusije Maksim Suraikin.

Izbore će, kako je najavljeno, pratiti 400 stranih novinara, a ukupno 13.200 novinara širom Rusije.

(Agencije)

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

CIK

18.03.2018 09:44

Svaki političar koji se bori za visoku funkciju nakon dva mandata je diktator i psihopata, nema izuzetaka. Ne ponuditi mjesto mlađima, ubijati za fotelju do smrti jesnostavno nije normalno. Od Rusa i Kineza je očekivano, fašisti i jedni i drugi. Jedine dvije zemlje u sunčevom sistemu u kojima je vlast pobila više stanovnika nego svi ratovi skupa. Svi koji podržavaju Ruse i Kineze su mentalno retardirani i opasni po okolinu, potencionalne ubice i manijaci!

ODGOVORITE
Name

Pa

18.03.2018 12:34

Najveci psihopata i zlocinac je, definitivno bio Josip Broz - 35 godina surove diktature.

Name

Re pa

18.03.2018 13:08

Pa strucnjak de mi objasni kakav je ovo oblik vladavine ako je ono bila Diktatura Josipa Broza ja licno odmah biram opciju da se vratim u tu diktaturu Gospodina Broza . U ono doba diktature mogao si da ides gdje hoces i da Zivis kako hoces bez nekih velikih problema. Ti ces vjerovatno ispricati dogmatske price o obespravljenosti kao i o zabrani kritikovanja tadasnjeg sistema. Vrlo cudno jer niko od takvih pametnjakovica kao sto si ti nece da prizna da su ljudi odprilike 1000 puta bolje zivjeli pa tako nisu imali potrebe da kritikuju tadasnji sistem. Naravno ja bih i ovaj sistem pohvalio da imam za sta da ga pohvalim. Tebi je vjerovatno ovaj sistem bolji zato sto nisi nikada ni osjetiti sta znaci normalno zivjeti. Kao sto primjecujes ni ne zelim te posebno ubjedjivati da promjenis svoje misljenje to je tvoje demokratsko pravo a moje demokratsko pravo koje sam cak imao i u onom sistemu je da ti kazem da si bio glup, da si trenutno jako glup i da ces ubudice biti jos gluplji jer ocigledno podrzavas ovaj trenutni sistem. Puno pozdrav od mene Ali Nade u tvoje demokratsko prosvijetljenje ne vidim jer ova rijec demokratija ne moze da dopre do tvog mozga previse je malen.

Name

Pionir

18.03.2018 13:24

Dok je Tito bio predsjednik imali smo posao,zdravstvo i plate.A danas????Molim!

Name

RE cik

18.03.2018 13:34

Sta je sa Merkelovom demokratska zemlja bite komentar.

Name

Ree

18.03.2018 13:56

Tvoj Etdogan je nacista pa ga ne spomenu a rusi i kinezi jesu fašisti što vas trpe a dobro znaju da izbjeći rat sa fanaticima ne mogu

Name

Re

18.03.2018 13:58

Dok je tito bio živ dobili smo zagarantovani rat posle njega crtanjem republika a ne poštujući činjenicu da su Srbi većina.

Name

boro

18.03.2018 13:59

Za tebe i tvoje mentore je svako diktator ko čuva i brani svoju zemlju , a kako se zovu ovi naši kreteni koji sve opljačkaše i narod zavadiše . Putin je digao Rusiju , Si je digao Kinu a Dodik , Bakir i Čović su sve uništili , pa eto sad ih zovi kako hoćeš .

Name

Re Cik

18.03.2018 16:56

Pretpostavljam da si bošnjak čim bez razmišljanja ocrnjuješ Ruse i Kineze. Ove dvije države rade na tome da jačaju svoje pozicije u svijetu bez ugrožavanja ostalih zemalja. Sa druge strane obožavaš Amerikance koji su se dokazali u prošlosti i u sadašnjosti da uništavaju sve što može da ih pretekne u bilo kojem smislu, vojnom, privrednom, trgovinskom itd. Zaluđeno voliš A meriku samo zato što su vam omogućili da se preimenujete u bošnjake a osim novog naziva nemate ništa bolji život. Patite se u Bakirovoj mahali od entiteta.

Name

birati i biti biran

18.03.2018 10:17

Izbori u Rusiji su čista farsa, svi važniji opozicioni lideri su ili pohapšeni ili na neki način skinuti sa liste. Nema tu ni "D" od demokratije.

ODGOVORITE
Name

Da li ima to D...

18.03.2018 12:09

Mozda u drugim zemljama (izuzev Svajcarska)? Jesi li vidio kako i u USA skidaju senatore koji im ne idu "niz dlaku" (ne sada aktuelno)- zacas nadju da je nesto zaprsko. Isto tako i u Rusiji - prvo nacionalni interesi, pa tek onda "demokracija". Biranje i izbori su samo privid jedne sustine koja sluzi onima koji imaju moc i novac - nikome vise. Tako je bilo i tako ce i uvijek biti.

Name

Pa

18.03.2018 12:33

Nema ni u Americi, 2 stranke vladaju nedaju nikom drugom da se približi... može se reći da u Rusiji ima daleko više Demokratije.

Name

Re Biti biran

18.03.2018 17:02

Da li ti misliš da građani zaista biraju svoje predstavnike vlasti. Grdno se varaš. Svi se oni dugogodišnjim i planskim analizama dovode na liderske pozicije. Ni u najzaostalijim državicama nisu birani već postavljani državnici.

Name

To to to

18.03.2018 10:22

Samo naprijed Vladimire

ODGOVORITE
Name

Xy

18.03.2018 10:49

Niko ne javlja dali je Dodik isao da glasa u Rusiju..

ODGOVORITE
Name

Re Xy

18.03.2018 11:37

Evo i ja sam se isto pitao, nijedne novinska agencija nije objavila, al ima vremena stici ce on da glasa.

Name

re-Xy

18.03.2018 11:55

Ne Košarac je otišao da nadgleda i napravo neki problem,zakočio glasanje u velikoj Rusiji

Name

... DA ČIKO B'ONU...

18.03.2018 12:37

Mislis na mileta malog miša,mesara i traktoristu i kmečavca koji svaki dan kmeči i jauče od sankcija?

Name

Dijagnoza

18.03.2018 13:35

Klošarac ukrao hemijsku olovku na glasačkom mjestu...

Name

rusija

18.03.2018 10:50

Glavni I jedini pobjednik u carskoj risiji je Vladimir putin cestitam od srca napred putine void carsku rusiju

ODGOVORITE
Name

Jeca

18.03.2018 12:33

Otisao je Klosarac dovoljno im je jedna bitanga

Name

Re

18.03.2018 12:58

Pravac u školu nepismena bijedna spodobo!

Name

borac

18.03.2018 12:23

Nijdna politika nije usrecila naroda.

ODGOVORITE
Name

Mile

18.03.2018 15:05

Pratino izbore u rusiji vise nego sto dajemo paznju gladnim nasim ljudima....daleko smo dogurali kao drustvo

ODGOVORITE
Name

Đorđe

18.03.2018 15:05

Zna li iko i ima li slika ili video, da li je glasao Dodik?.

ODGOVORITE
Name

Posmatrač

18.03.2018 15:19

Tražio sam i našao sam onog preobučenog u krzno Medvjeda, pa ne znam jedino da nije taj. Nije se morao previše ni uljepšavati. Taj je sigurno, ako ga ne bude više negdje...

Name

za re

18.03.2018 15:35

Ako si za postovanje vecine dali se sada postuje vecina u BiH ili samo za BiH to ne vazi ?

ODGOVORITE