Protiv formiranja kosovske vojske

Srbija ni po cijenu EU integracija ne treba da se saglasi sa formiranjem kosovske vojske, kaže bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri.

Srbija 17.03.2018 | 13:09
Protiv formiranja kosovske vojske
"Što je mnogo, mnogo je", odgovorio je Montgomeri na pitanje Tanjuga kako vidi poruke koje je u Beogradu iznio zvaničnik Stejt departmenta Ves Mičel, uključujući i otvorenu podršku SAD vojsci Kosova.

Srbija treba da insistira na prvobitnim pozicijama Zapada po pitanju kosovske vojske, a to je snažno protivljenje svakom njenom obliku.

Montgomeri podsieća da je i sam više godina bio uključen u kosovsko pitanje i da se odlično sieća koliko se Zapad snažno opirao bilo kakvom formiranju vojske Kosova.

"Odlično smo znali da će u njenom sastavu biti bivši borci OVK i da je formiranje vojske istinski multietničkog sastava nemoguće. Nije slučajno da to brani i kosovski ustav", kaže Montgomeri za Tanjug.

On zbog toga sa ogromnim žaljenjem vidi da su kosovski Albanci "otupili oštricu tog otpora" i da su Amerikanci promijenili stav i počeli nerado da prihvataju.

Montgomeri upozorava da se u isto vreme dozvoljava da ZSO bude "ni na nebu ni na zemlji".

"Moj savjet srpskim vlastima bio bi da kažu: ’Ne, ne i ne‘. I da drži Zapad na početnim pozicijama u vezi sa kosovskom vojskom. Ukoliko to znači kraj napretka u procesu pristupanja EU, onda neka bude tako", poručuje Montgomeri.

Kako kaže, kosovsko poglavlje u pregovorima sa EU prvo je otvoreno i biće posljednje zatvoreno.

"Činjenje ustupaka sada neće okončati neprekidan pritisak od strane EU, niti će učiniti da EU bude mnogo čvršća prema kosovskim Albancima. Što je mnogo mnogo je", zaključio je Vilijam Montgomeri.

Izvor: Tanjug

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

sudija

17.03.2018 12:21

Zanimnljivo da novinari uvijek pronađu neke "bivše" ambasadore .ministre predsjednike vlada.... al sve BIVŠE i oni pričaju na strani Srbije. A kad su bili na položajima sve kontra.I naravno narod ko narod neuk uhvati se takvih ko pijan plota.I naravno njihova mišljena niko i ne čita iz zemalja iz kojih dolaze i totalno su nebitna za stvarnost i momentalno stanje.

ODGOVORITE
Name

Dalaj Lama

17.03.2018 12:50

Ovo je jos jedan dokaz da se vidi koliko su nezavisne sve zemlje ex SFRJ.Idemo opet malo narodu pricati o nezavisnosti,slaviti dan nezavisnosti i pricati o legitimno izabranoj vlasti.....sve se vidi kad treba da se odigra nesto znacajno....NE LAZITE NAROD JER SMO RASPADOM SFRJ POSTALI VAZALI ZAPADA.

Name

za sudija

17.03.2018 13:29

Dobro je on placen da prica u ime Srbije,samo je pitanje koliko njegovo misljenje uvazavaju oni koji odlucuju,licno mislim da njegovi stavovi nemaju nikakvu tezinu.

Name

Tako

17.03.2018 12:24

Je nema ucjene ! To bi bila legalna UCK vojska. Covjek upozorava, a mi ......

ODGOVORITE
Name

Hasim

17.03.2018 12:27

Da si platio racun, pricao bi kauboj ljepse o vama.

ODGOVORITE
Name

Багер

17.03.2018 12:37

Како је фин и наиван овај декица,као да је сишао с цртаног филма? Да се можда не боји да Американци не изгубе контролу над трговином дроге ,белим робљем и српским органима на Косову и Метохији?

ODGOVORITE
Name

DEMILITARIZACIJA BALKANA

17.03.2018 13:43

U grupi najpoznatijih narko mafijasa ima i Srba,sta bi znacilo to za bagera,a posto Srbija kupuje oruzje javno i naveliko,To je Albancima dovoljno VIDLA ZABA DA SE KONJI POTKIVAJU PA I ONA DIGLA NOGU a i za Dodika i on se naoruzava zasto????????????????

Name

Багер

17.03.2018 14:02

Све у свему ипак је главни бос тамо негде преко океана.Шта ти мислиш коме је Шарић био трн у оку?Нашој власти која се на сва уста хвалила како га је ухапсила а у ствари њега склониле западне службе јер им "ћушно" прст у око!

Name

Balkanac

17.03.2018 13:21

Kosovo je drzava i imat ce vojsku. Zatim ce uci u NATO i Srbija tu ne moze nista. Samo trose energiju i pare uzalud.

ODGOVORITE
Name

@re balkanac

17.03.2018 15:02

Upravu si 100%Na dan proglašenja -uspostavljanja vojske Kosova delegacija iste če iči na grob Slobodana Miloševiča i položiti vijence Jer da njega nije bilo ne bi bilo ni države Kosovo ni vojske ..........al kako ono kažu "kasno Marko na Kosovo dođe"

Name

Neđo.17.Mart.2018

17.03.2018 15:06

Kosovo može biti dtžava samo kad podpiše to srbija.Zapamtite da, Kosovo će biti opet,Srpsko .Ito u vrlo kratkom roku.Klempo šiptarski.