Koji su najskuplji, a koji najjeftiniji gradovi?

Singapur je zbog ogromnih troškova za vlasnike automobila potvrdio poziciju najskupljeg grada na svetu, petu godinu zaredom, pokazalo je godišnje istraživanje Economist Intelligence Unita (EIU).

Putovanja 17.03.2018 | 12:29
Koji su najskuplji, a koji najjeftiniji gradovi?
Azijski financijski centar upravo je zbog kontrole vlasništva nad vozilima, tj. visokih cena za vozila kao i za potvrdu o pravu na posedovanje automobila smanjio zagađenost i saobraćajne gužve uobičajene za azijske gradove, ali to ga je svrstalo u skupe gradove. Potvrda, na primer, košta 50.000 američkih dolara i da običan putnički automobil košta oko 100 hiljada singapurskih dolara.

Iako postoje i određene pogodnosti stanovanja, kao što su povoljne usluge pomoći u kući, ovaj grad je "i dalje najskuplje mesto na svetu kada je u pitanju kupovina i vlasništvo nad automobilom", zaključuju u EIU.

Drugo mesto dele Pariz i Cirih, četvrto je pripalo Hong Kongu, a Oslo je peti najskuplji grad. Šesto mesto dele Seul i Ženeva, na osmom je Kopenhagen, a deveto i deseto pripala su Tel Avivu i Sidneju.

Tokio i Njujork posle duže vremena nisu među deset najskupljih.

Azijski gradovi obično su najskuplji kada je u pitanju hrana, a evropski u kategorijama pomoći u kući, lične nege, rekreacije i zabave, ističu autori istraživanja, piše Nedeljnik.

Važan razlog promena na tabeli bile su fluktuacije kurseva valuta, pa zbog slabijeg američkog dolara među najskupljima nema američkih gradova.

Među najjeftinijim gradovima za život su Damask, Karakas, Lagos i Karači.

B 92
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Rade

17.03.2018 15:27

Vaznije od tog koliko nesto kosta je kolika je prosjecna plata. Gorivo u Beču jeftinije nego kod nas, a plata 7 puta veca.

ODGOVORITE
Name

najskuplji grad je

18.03.2018 08:02

naskuplji grad u svijetu je za kradju I dase lako obogati Srebrenica I mezarje u potocarima kada munira I bakira stekose ogromno bogastvo u lazi na mrtvacima u mezarju njihovi mrtvaci ustaju na izbore u bih one stekose bogastvo na tudjoj muci sve sto imaju svesu pokrale I stekle na lazi I lopovluku

ODGOVORITE