Flaširane vode su štetne

U vodi 10 poznatih kompanija koja se prodaje u plastičnim flašama naučnici su otkrili sitne čestice plastike, čija štetnost za zdravlje pojedinca zasad ipak nije poznata ni utvrđena, rezultati su istraživanja američkih naučnika.

Zdravlje 17.03.2018 | 12:23
Flaširane vode su štetne
Testirano je više od 250 boca iz devet zemalja sveta, među kojima su Liban, Indija i Sjedinjene Američke Države.

Istraživanje je pokrenula organizacija Orb medija, a vodila ga je profesorka na američkom državnom univerzitetu u njujorškom mestu Fredonija Šeri Mason.

Plastične nanočestice otkrivene su u 93 odsto uzoraka vode velikih svetskih brandova poput Aqua, Aquafine, Dasani, Evian, Nestle Pure Life, San Pellegrin, Bisleri, Epure, Gerolsteiner, Minalbe i Wahaha.

Uglavnom se radilo o polipropilenu, najlonu i polietilen tereftalatu (PET).

Prosečno je otkriveno deset plastičnih čestica po litri vode, od čega je svaka bila veća od debljine ljudske dlake.

"Smatram da se nanočestice oslobađaju tokom procesa punjenja boca i da većina plastike potiče iz samih plastičnih boca i plastičnog čepa", objasnila je Masonova za AFP.

"Brojevi nisu katastrofalni, ali su zabrinjavajući", komentirasala je ona rezultate istraživanja.

U ranije sprovedenoj studiji Orb medije se pokazalo da su čestice plastike, u mnogo manjoj količini, pronađene i u vodi iz vodovoda, ali je ustanovljeno i da je ona mnogo sigurnija za konzumiranje.

Zasad nije poznato da li i u kolikoj je meri konzumiranje vrlo malih komadića plastike štetna jer stručnjaci ovaj problem još istražuju.

Ipak, oni upozoravaju da je ranije ustanovljena povezanost između izloženosti organizma plastičnim česticama i razvoja nekih vrsta karcinoma, manje količine spermatozoida kod muškaraca, razvoja autizma i ADHD-a (poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje) kod dece.

Šefica ogranka za Severnu Ameriku nevladine organizacije "Oceana", Žaklin Savic, koja se bori protiv zagađenja okeana, smatra da su rezultati istraživanja još jedan razlog za donošenje zakona o ukidanju proizvodnje plastičnih boca za vodu.

B 92
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

voda

17.03.2018 11:46

Izum fabrikanata nema vode kao stoje bila voda nasred colane u blizini grada zenice a zvalase zdorkovac prirodni izvor

ODGOVORITE
Name

SAMO

17.03.2018 13:12

Staklene boce koristit !

ODGOVORITE