Ivanić: BiH je potreban balans

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH u razgovoru za N1 kazao je da političar poput njega treba da predstvlja Srbe i naredne četiri godine u Predsjedništvu BiH, te da ga samo kandidatura za tu poziciju zanima.

Bosna i Hercegovina 16.03.2018 | 21:34
Ivanić: BiH je potreban balans
Ivanić je u Bakuu obavio niz sastanaka sa visokim evropskim i azijskim zvaničnicima, te je istakao da od svega toga - BiH ima mnogo koristi.

"Imao sam razgovor sa predsjednikom Azerbejdžana, imam praktično svake godine. Imamo ličnih relacija. Azerbejdžan je uradio mnogo za BiH, starački domovi u Banjaluci, parkovi u Sarajevu, pomoć nevladinim organizacijama, investicija za fabriku voća i povrća u Doboju, radili su u Srebrenici malu fabriku", naveo je Ivanić.

Ivanić je za N1 otkrio da premijer Turske, Binali Yildirim će krajem mjeseca doći u BiH, dok se dolazak Recepa Tayyipa Erdogana očekuje u mjesecu junu. Istakao je važnost dogovora na relaciji Sarajevo - Beograd - Ankara oko pripreme izgradnje autoputa, što će, prema njegovom mišljenju doprinijeti smirivanju prilika, a sam projekat - zaslužuje pohvalu, ocijenio je.

Na Forumu je bilo govora o bezbjednosti, a Invanić je bio govornik i na panelu o separatističkom djelovanju.

"Ovo je tema gdje je granica i mjera između veće i manje brojnih naroda. Potrebno je naći balans. Pitanje je prisutno svuda, pa i u EU, gdje su najveći standardi ljudskih prava, plate, nezaposlenost skoro da ne postoji. A postoje zahtjevi da ljudi imaju nešto svoje. Pitanje je duboko, a odgovori se ne mogu naći samo na nivou politike".

"Iskustvo BiH je da to uspjeva da funkcioniše. Mi nismo najidealniji, ali je napravljen ogroman iskorak. Lekcije su da do rješenja može doći, preduslov je da velike sile misle jednako. Ni kod nas ne bi bilo smirivanja da su velike sile imale svoju grupu koju su gurale. Kada su postigli dogovor, stvorili su se uslovi i da na domaćem terenu bude tako. Krajnje rješenje ne može da bude da je jedna strana potpuno zadovoljna, a druga nezadovoljna. Potreban je balans", izjavio je Ivanić.

On je kazao da je to i lekcija svima koji pregovaraju o izbornom zakonu, da se suoče sa jedinstvenim pristupm međunarodnih institucija i da rješenje ne bude "ili ili".

Govorio je Ivanić i o izbornom zakonu, za koji je kazao da prati dešavanja - ali da ne vidi rješenje suštinskog rješenja.

"Izbori će se održati, provođenje može doći u pitanje. Nekima je to izlaz. Hajmo napraviti krizu, doći će stranci, pa neka oni računaju. Ako ne bude kako ja kažem - bit će krivi stranci", pojasnio je.

O aktiviranju MAP-a je kazao da ako ostanu uslovi kakve je NATO predvidio - neće biti šanse da se to provede.

"Lokacije nisu registrovane, ako se stav NATO-a promijeni, onda je u njihovim rukama. U Talinu su davno donijeli odluku da je odobren MAP, pitanje je kada će ga aktivirati. Ako se smanje uslovi. Imovina nije riješena, ni u FBiH ni u RS", naveo je.

Usvojena je i strategija za vanjsku politiku do 2025. godine - šta se u njoj nalazi?

"Ima niz stvari. Mi ćemo taj dokument objaviti, to su generalne stvari i pristup, detaljniji nego prethodnih godina. Bila je stranica i pol teksta, još iz vremena kada sam ja bio ministar. Ima dosta prioriteta, u regionalnoj saradnji, sradnji sa EU, šta su naši ciljevi. Najbolje je da se dokument pogleda", izjavio je Ivanić.

NDP koji pripada Savezu za promjene negodovao je što je Ivanić kandidat za člana Predsjedništva BiH. Ocijenili su da to treba biti Mirko Šarović, dok se Ivanić treba kandidovati za poziciju predsjednika RS.

"Neki od nas kandidata se pitaju nešto. Oduvijek sam govorio da je jedino mjesto za koje sam zainteresovan je član Predsjedništva. Ovaj posao sam dobro radio. Ovakav političar treba da predstavlja Srbe i naredne četiri godine. Bit će puno izazova, treba razuman glas koji će spustiti lopticu ne zemlju", naveo je Ivanić.

Ocijenio je da država neće izaći iz krize do izbora.

"Akteri koji tri godine nisu uspjeli da riješe Mostar - sada će kao da nađu rješenje, retorika će biti teža i teža. Dobro je da smo predali odgovore na Upitnik", naveo je Ivanić, kazavši da ne vjeruje u mnogo pomaka.

"Ne vidim kako je moguće doći do dogovora oko izbornog zakona, eksplodirat će nakon izbora. Bit će teško implementirati rezultate - bit će krize. Ako bude međunarodne intervencije, nisam siguran da će ih svi akteri prihvatiti", ocijenio je Ivanić u razgovoru za N1.



(BN/N1)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Imlek

16.03.2018 20:49

Jogurt balans plus je odlican.

ODGOVORITE
Name

Petar

16.03.2018 20:50

REPUBLICI SRPSKOJ je potrebna patriotska vlast. Potrebna joj je vlast koja je dosljedna i koja ima kičmu. U Institucijama BiH su predstavnici REPUBLIKE SRPSKE koji trebaju da zastupaju interese REPUBLIKE SRPSKE.

ODGOVORITE
Name

Re Petar

16.03.2018 21:13

Kakva patriotska pobogu si.Pametna Pero.Pamet a ne patriotizam.Pa bas su nas patriote ojadile.Ko god mi brani nacionalne interese drzi ruku u mom dzepu.Dosta je vise i balkanskog patriotizma.Lazi.

Name

Bajo

16.03.2018 22:00

Mi smo bogom dati leni I nesposobni a uvek nam Je neko drugi kriv.

Name

hm

16.03.2018 22:13

fino nema šta, ja sam tip Srbina koji za ništa treba još četiri godine sjedit u Sarajevu i primat plaću od 6 hiljada! Iskreno, ne volim Dodika, ali zbog ovog Ivanića bih volio da Dodik uđe u Predsjedništvo BiH! ako ništa drugo, bar ne bi bilo dosadno..i ne bi bilo ovog prenemaganja i licemjerstva

ODGOVORITE
Name

popara

16.03.2018 22:27

Ivanic je najgori neradnik i palamuda,bavi se politikom od svoje 29.godine,bio veliki komunista.

Name

re popara

17.03.2018 06:46

Pa i mile mesar ili traktorista iz bakinaca se bavi politikom od svoje 27 godine,poceo kao reformista Ante Markovica.

Name

Poslednji kineski car

17.03.2018 09:43

Primjetio sam da naši političari ništa i ne rade, nego su svaki dan u nekim emisijama na raznim TV stanicama. Te ova TV, pa ona. Pa koneferencije za štampu, izjave, novine... Oni uživaju kada imaju medijsku pažnju, misle da su Bogom dani.

Name

Зерт

16.03.2018 22:23

Не желим ни њега, ни Додика, ни Изетбеговића, ни Човића, ни ентитете ни кантоне да ми бране националне интересе... Желим да коначно живим као сав нормалан свијет.

ODGOVORITE
Name

popara

16.03.2018 22:24

Na neki nacin mi smo u prednosti,tri clana Predsjednistva u isto vrijeme mogu biti na tri razlicita mjesta.Ne znam samo zasto je Ivanic u Azerbedzanu iako nije presjedavajuci a Covic u Neumu iako je predsjedavajuci.Valjda Ivanicu zafalilo pa uzima dnevnice.

ODGOVORITE
Name

dzoo

17.03.2018 06:29

Velika greska opozicije sto nisu Sarovica kandidovali.Pomesce te Dodik kao komunalac u Svicarskoj.Nisam za Dodika ali ti nemas minimalne sanse jer si dvolican.

ODGOVORITE
Name

reh

17.03.2018 07:52

Bio je Mirko Šarović predsjednik Republike Srpske 2001. i 2002.godine u isto vrijeme kad i Mladen Ivanić premijer RS. E onda je 2002. došao Pedi Ešdaun koji je otišao tek 2006. kad se vratio Milorad Dodik na vlast nakon 5 godina opozicije.