Banke rasprodaju Farmland

Dospjele neizmirene obaveze propale govedarske farme „Farmlanda“ iz Nove Topole prema Poreskoj upravi RS trenutno iznose 3,9 miliona KM, a u PURS priznaju da je naplata ovog duga neizvjesna. U međuvremenu, banke su već počele sa rasprodajom imovine firmi povezanih sa „Farmlandom“, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 16.03.2018 | 19:30
Banke rasprodaju Farmland
„Farmlandu“, čiji je vlasnik Dragan Vasiljević, su još od 2016. godine blokirani računi zbog neizmirenih milionskih obaveza, a od dugo najavljivane prodaje ove firme kineskim partnerima do sada nije bilo ništa, pa je i naplata milionskih potraživanja koje RS ima od ove firme krajnje upitna.

U Poreskoj upravi tvrde da su preduzimali neophodne mjere s ciljem naplate, ali priznaju i da je naplata neizvjesna.

„PURS je s ciljem obezbjeđenja naplate duga 2016. donijela privremeni zaključak o obezbjeđenju kojim se zabranjuje raspolaganje pokretnom i nepokretnom imovinom u vlasništvu „Farmlanda”. Taj zaključak dostavljen Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) s ciljem upisa zabilježbe u odgovarajuće registre nepokretnosti“, navode u Poreskoj upravi.

Dodaju i da su na osnovu rješenja o prinudnoj naplati, u avgustu 2017. godine uputili RUGIP-u  zahtjev za uspostavljanje zakonske hipoteke nad nepokretnom imovinom poreskog dužnika, ali da još uvijek nisu dobili rješenje RUGIP-a da je hipoteka i uspostavljena.

„Prema informacijama koje je RUGIP u postupku do sada dostavio, na nepokretnostima „Farmlanda” već postoje upisane hipoteke drugih pravnih subjekata kao što su banke, što naplatu poreskog duga iz nepokretnosti ovog poreskog obveznika čini neizvjesnijom“, rekli su za CAPITAL u PURS-u.

Unicredit banka prodala imovinu firme „Farmland foods“ za 1,5 miliona KM
Inače, Poreska uprava nije uspjela da naplati 296.868 KM od druge firme koja je u Vasiljevićevom vlasništvu, a čiju je imovinu nedavno prodala Unicredit banka u izvršnom postupku.



Banka je pokrenula izvršni postupak protiv firme „Farmland foods“ koja nije mogla otplaćivati kredit od 2,5 miliona KM. Na licitaciji koja je krajem februara održana u Osnovnom sudu u Gradišci nekretnine firme „Farmaland foods“, procijenjene na 4,5 miliona KM, prodate su za samo 1,5 miliona KM, i to tek iz drugog pokušaja.

„Nekretnine izvršenika „Framland foods“ – tvornica stočne hrane, elektroenergetski objekat, njiva, ekonomsko dvorište, privredna zgrada, šuma prodaju se preduzeću „Vita Land“ iz Gradiške za 1,57 miliona KM“, navedeno je u zaključku Osnovnog suda u Gradišci u kojem je krajem februara održano ročište za prodaju imovine, potvrđeno je za CAPITAL.

Firma „Vita Land“ ima rok od mjesec dana da plati ovaj iznos kako bi preuzela imovinu.

„Farmland“ je godinama bio jedan od najvećih korisnika podsticaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a pored toga imao je i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Robnim rezervama RS, koje su sada u stečaju i koje su zbog kršenja tog ugovora tužile farmu.

Ova firma je proteklih godina dobila i dva kredita Investiciono-razvojne banke RS. Prvi kredit u iznosu od tri miliona KM „Farmlandu“ je odobren preko finansijskog posrednika – Banke Srpske, dok je drugi od 14,8 miliona KM IRB odobrila bez finansijskog posrednika.

„Farmland“: Loš proces privatizacije glavni razlog problema
U „Farmlandu“ su ranije tvrdili da je loš proces privatizacije glavni razlog problema sa kojima se suočavaju.  Tokom 2003. godine došlo je do transformacije PIK „Mladen Stojanović“ na četiri preduzeća, od kojih je jedno bilo „Govedarska farma“ Nova Topola, a koje je privatizovana i preimenovana u „Farmland“.

Upravo je odnos sa preostala tri preduzeća iz bivšeg PIK „Mladen Stojanović“, prema tvrdnjama uprave preduzeća, bio razlog zbog kojeg je „Farmland“ zapao u probleme.

Radi se o sudskim presudama koje su donošene protiv tih preduzeća, a koje je „Farmland“ morao da isplaćuje po osnovu solidarne odgovornosti. To je, kako su tvrdili u ovom preduzeću, onemogućilo normalno poslovanje društva.

Iako su prošle godine saopštili da je „Farmland“ prodat jednoj kineskoj kompaniji, taj ugovor do danas nije realizovan, a mediji su nedavno prenijeli da su Kinezi odustali od ovog posla jer su shvatili da je to neisplativa investicija.

(Capital)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

DNS

16.03.2018 18:37

PRODAĆEMO I MI RUDNIK LJUBIJU. HAHAHA.

ODGOVORITE
Name

Re

16.03.2018 19:04

Ihaaaaaaj...

Name

Re

16.03.2018 19:50

Samo dok prodju izbori I dns sa snsd om rade zajedno po pitanju pljacke javnih firmi lopovi malo je reci.

Name

Duduk

16.03.2018 20:05

Bojić i zvanično u DNS-u.

Name

Narode,

16.03.2018 20:40

Ovo ne vodi na dobro ,vec duze vreme???

Name

075

17.03.2018 05:32

Koliko koštaju Laktaši Milorade?

Name

11

16.03.2018 18:44

SVE JE NA PRODAJU!

ODGOVORITE
Name

Piksi

16.03.2018 19:23

Mile “patriota”.

Name

Modrica

16.03.2018 18:45

Taj Vasiljevic je ziv i koliko mi se cini da je u Majamiju. Nije to preko svijeta. Poslat 2-3 sposobna covjeka da ga nadju i prepisu svu imovinu koju ima.

ODGOVORITE
Name

Porez

16.03.2018 21:10

Kada bi ovako nesto uradio u Americi,specijalno za njega bi ponovo otvorili ,,alkatraz,,.

Name

Za snimak

16.03.2018 18:47

Neka je Draško Stanivuković snimio devastirane učionice u metalskoj školi u Banja Luci. Te učionice su navodno osvanule na you tube. A izgleda da je dobio i podršku učenika.

ODGOVORITE
Name

're za snimak

16.03.2018 19:25

MA STA TO MLATIS BEZ VEZE.TO SI MALO prehladjen.

Name

MK

16.03.2018 19:14

PITAJ TE DUDUKA RONHILA GDJE VASILJEVIĆ PA IPAK SU ONI KUĆNI PRIJATELJI A NJEGOVI PRIJATELJI LAGANO IZVUKU PARE IZ R.SRPSKE I GUBI IM SE SVAKI TRAG NITI KAKVE POTJERNICE NITI IŠTA .DAJTE NARODE DOZOVITE SE VIŠE PAMETI DUDUK TAKVIH IDIOTA IMA NA IZVOZ SVE NJEGOVE LIČNE VEŠ MAŠINE ČOVJEK IMA PRAONICU NA VELIKO.(PARA)

ODGOVORITE
Name

domi

16.03.2018 19:17

Jos jedan uspjesan projekat zeljke i dodika! Blago nama snjima dovijeka!!

ODGOVORITE
Name

Zmaj od Sipova

16.03.2018 19:29

Imal tu rogate stoke velikije goveda ja sam musterija.

ODGOVORITE
Name

ha

16.03.2018 19:30

Ostavili su prvo 2 godine da kvazidirektori Topalović Đukić,Šandara rasprodaju stoku,poljop.mašine,isjekli i ogradu izmuzišta,obični klovnovi sa osnovnom školom uzeli milione,stanove,kuće po BL,džipove mercedes,pasate,golfove...

ODGOVORITE
Name

GLASAJTE ZA NESTANAK RS.

16.03.2018 19:40

Dodik se bori sa vjetrenjacama 10g. a njegov entitet ciji je on vlasnik propada,RS BARON MINHAUZEN,ama bas nista nije uradio,osim sto se dobro udebljo i uhljebio,i obezbjedio sljedeca pokoljenja DODIKA ILI DODIGA

ODGOVORITE
Name

Očekivano

16.03.2018 19:45

Ništa čudno, bolje reći očekivano. E tako će biti i sa javnim i prirodnim resursima RS ukoliko narod ne zaustavi ove što nas svakodnevno zadužuju i vode do bankrota. Brzo će doći vrijeme kada se neće moći vraćati dugovi a onda će MMF i razne banke staviti šapu na sve što je javno. Nažalost ovi koji nas zadužuju kao ni njihovi potomci neće biti tu zato narode shvatite šta nam rade i nedozvolite im, da vam u ime vas,, kopaju rupu,,

ODGOVORITE
Name

modrica

16.03.2018 21:21

Mene interesuje da li iko pita za porijeklo novca ove sto hoce da kupe dijelove Farmlanda.

ODGOVORITE
Name

ratnik

17.03.2018 03:16

Ostavili su 2 godine od zatvaranja farme svojim kvazidirektorima sa osnovnom školom Topaloviću,Đukiću,Šandari da rasprodaju stoku,poljop.mašine,zemlju,imaju stanove,kuće po BL,luksuzna auta,privatnu farmu na Manjači,a radnicima po 10 plata ostali duzni...

ODGOVORITE
Name

Kapetan

17.03.2018 06:45

I kad im Miladin Stanic kaze da su lopovi hoce da ga zatvore zbog napada na institucije. Ovo je jos jedan pokazatelj da opozicija govori istinu o svemu sto pozicija radi ili ce uraditi. Evo ovo je jedan od dokaza njihovih prevara i lazi. Zbog ovakvih postupaka pozicije na izborima treba ovo zaustaviti. Zaustaviti urusavanje Republike Srpske.