Mira da svedoči o Slobinoj otmici

Istog dana kada je predata inicijativa za podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću, Viši sud u Beogradu doneo je odluku da se u Rusiji sasluša njegova udovica Mira Marković da bi govorila o "otmici" bivšeg predsednika, za koju je tužila upravnika zatvora Dragišu Blanušu.

Srbija 16.03.2018 | 09:01
Mira da svedoči o Slobinoj otmici
Markovićeva, inače, od bekstva iz Srbije 2003. godine ne sme da se vrati u zemlju jer je na snazi poternica zbog malverzacija sa državnim stanovima. Bivša šefica JUL nije davala iskaz ni o švercovanju cigareta, kao ni u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije.

Suđenje za "otmicu", koje je ušlo u 17. godinu, prvostepenu presudu dočekalo je prošle godine, kada je Blanuša, upravnik Centralnog zatvora za čijeg mandata je Milošević izručen Hagu, oslobođen optužbi za otmicu i zloupotrebu službenog položaja.

U ponovljenom postupku sudija Olivera Pajić je odlučila da, između ostalog, naloži saslušanje oštećene Miloševićeve udovice u Rusiji - prvi put nakon 17 godina! Blanušina odbrana odmah se i žalila na ovu odluku podneskom u kojem se navodi da je takva odluka "u suprotnosti sa zakonom".

"Nije sporno da se u Srbiji protiv oštećene vodi krivični postupak, da je protiv nje izdata međunarodna poternica i da nije dostupna državnim organima. Samim tim, potpuno je nerazumljivo kako je sud došao do saznanja da oštećena živi u Rusiji?

Ne samo da iskaz same oštećene u ovom slučaju "nije važan" za donošenje odluke, nego se uopšte ne vidi na koje okolnosti treba da bude saslušana", kaže se u podnesku advokata Radoslava Tadića.

Iako je nepoznato na koje okolnosti bi Markovićeva bila saslušana, jasno je da bi ona jedino mogla da govori o svojoj duševnoj boli zbog izručenja Miloševića Hagu ili eventualno o uslovima u Centralnom zatvoru u kojem je boravio nakon hapšenja na Vidovdan 2001. godine.
 
Blanuša i njegov advokat skreću pažnju i na interesantnu podudarnost: odluka o saslušanju Markovićeve donesena je istog dana kada je Skupštini Beograda predata inicijativa za podizanje spomenika Miloševiću.

"Ne želimo da verujemo da između rešenja suda o izvođenju dokaza i pomenute inicijative SPS-a postoji bilo kakva veza, ali je očigledno da je sud donošenjem odluke da izvodi apsolutno nepotrebne dokaze, i to na način koji je suprotan odredbama ZKP-a, okončanje ovog maratonskog postupka produžio unedogled", navodi se u podnesku.

(Blic)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Pitam samo

16.03.2018 10:11

Hoćemo li tako gledati i familiju Vodje iz RS kako troši naše pare po Rusiji?

ODGOVORITE
Name

Stvarno ,

16.03.2018 12:10

Do kada ovi misle proganjati ovu familiju ,sramota ;u modernim drzavama ,predsednik ima zadnju rec ,kod ovih na tu rec moras cekati "bar sto godina .

Name

sudija

16.03.2018 12:26

Pa ne razvija Dodo dobre odnose sa Rusijom radi ekonomije to se bar vidi več utvrđuje poziciju da ima gdje zbrisati u oktobru.