LE: CSKA rasplakao Lion, Arsenal pokrao Milan, puče Dortmund!

"Armija" pregazila Lion! CSKA u četvrtfinalu, Lion ispao. Salcburg eliminisao Borusiju, Arsenal imao pomoć sudija i izbacio Milan u osmini finala Lige Evrope.  Milan došao da pobedi, sudija mu nije dao! Glumac Velbek oživeo Arsenal, Donaruma ga častio! Rosonerima sasečena krila posle sjajnog gola Čalhanoglua, njihov golman ih dotukao! Spektakl koji je rasplakao domaćina finala! General Golovin komandovao, CSKA u osam! Olimpik se ipak neće pred domaćom publikom boriti za pehar Lige Evrope! Miši, propalo! Salcburg remijem sa Borusijom (0:0) overio plasman u četvrtfinale Lige Evrope.

Fudbal 15.03.2018 | 23:28
LE: CSKA rasplakao Lion, Arsenal pokrao Milan, puče Dortmund!
Lion će 16. maja biti domaćin finala Lige Evrope, ali tog dana na svom stadionu neće igrati "lavovi".

Lion je, iako je pobedio u prvom meču u Moskvi, eliminisan u osmini finala Lige Evrope od "armejaca". CSKA je pobedio 3:2 i posle Crvene zvezde prešao još jednu prepreku na putu ka samoj završnici masovnijeg UEFA takmičenja.

Lion je napao, a CSKA poveo!

Minijatura Aleksandra Golovin u 39. minutu utišala je stadion. Fudbaler CSKA postigao je fenomenalan gol i anulirao prednost domaćina iz prvog meča.

Krenuli su fudbaleri Liona na "sve ili ništa" i u 59. minutu izjednačili preko Kornea, ali nakon neregularnog gola, jer je lopta pre nego što je Feri asistirao napustila teren. Međutim, samo minut kasnije Musa je posle centaršuta s desne strane uklizao i zatresao mrežu.

Već u 65. bilo je 1:3. Ovaj put napad CSKA tekao je po levoj strani, a loptu u mrežu sporveo je Vernblum, na koga je samo na trenutak zaboravila odbrana Liona.

Međutim, drama nije izostala.

Dijaz je ispratio napad Liona po desnom krilu, sjajno se ubacio i iz prve skrenuo loptu mrežu. Tek posle toga usledili su žestoki napadi domaćina, stvarali su prilike, ali nisu uspevali da postignu gol.

CSKA je zasluženo u četvrtfinalu.

Lebdela je ta ideja nad Lionom. Nije možda Olimpik najbolji tim u Ligi Evrope, ali je imao trenutke u kojima je delovao da može da pobedi svakog. Sve dok nije naleteo na CSKA, koji je visio i u revanšu sa Crvenom zvezdom. I tek sad beogradski crveno-beli mogu da vide koliko su u stvari herojski ispali. Armejci Viktora Gončarenka igraju ozbiljan evropski fudbal. A Aleksandar Golovin igra fudbal za intelektualce. Najtalentoaniji fudbaler Rusije maestralno je komandovao ruskim jurišom na Lion i CSKA doveo do pobede od 3:2 kojom je anuliran zaostatak iz prvog meča i overen plasman u četvrtfinale Lige Evrope.

A tamo niko neće smeti unapred otpiše Armejce. Jer večeras su pokazali da znaju da napadnu kad moraju, a vala i da se brane u trenucima kad je i najmanja greška luksuz koji se ne sme dozvoliti.

Olimpik je dao sve od sebe, ali je naspram sebe imao raspoloženog protivnika. Pre svega Golovina.  Možda i najbolja partija u karijeri 21-godišnjeg plejmejkera. Svaki napad CSKA počinjao je od njega. A bilo ih je ihaha. Pa nek se i večeras video taj karakteristični ruski mentalitet koji te vuče dole kad si tako blizu vrha.

Nije, naime, ovaj meč ni trebalo da uđe u neizvesnu završnicu, a bilo je baš neizvesno u poslednjih 20 minuta kada je Lion nabio Moskovljane u šesnaest. Nije, jer je Golovin u prvom poluvremenu tas na psihološkoj klackalici namestio tako da radi u korist gostiju. Velemajstorski je plasirao loptu iza leđaAntonija Lopesa. Borba je i zvanično počela.

Olimpik se vratio početkom drugog poluvremena, mada ni to nije trebalo da se desi. Džordanu Feriju lopta je pobegla u gol aut pre no što ju je on vrato na nogu Maksvela Kornea. Škotskom sudiji Bobiju Mejdenu taj je detalj promakao. Lion je imao rezultat koji ga vodi dalje.

Nije potrajalo. Samo dva minuta kasnije Golovin je opet seo za upravljač. Skenirao je situaciju sve dok na desnom krilu nije uočio rupu i tamo Kirila Nababkina. Ovaj je to umeo da iskoristi, savršena lopta ka Ahmedu Musi, nigerijski napadač se uželeo golova. Zato je i pobegao iz Lestera. Zato ga je CSKA i doveo u Moskvu - 2:1.

Nisu se domaći ni osvestili, a već na semaforu pisalo 3:1. Ovaj put je kormilo od Golovina preuzeo Alan Džagojev, lopta sada ide na levu stranu, tamo je sam Konstantin Kučajev, a na petercu je Pontus Verbnlum. Niko ni blizu. Smrtonosan hitac.

Supersonični Betrand Traore i Marijano Dijaz su se u 71. minutu pobrinuli da sam finiš utakmice ne bude lišen drame kakvu je ovaj meč zaslužio. Kučajev je previše lako ispao, Aleksej Berezucki napravio retku grešku i dozvolio Marijanu da ga nasamari. Juriš je mogao da počne.

Pucao je Olimpik iz svog oružja. Trčao kao da mu život od toga zavisi. Probao levo, pa desno, kroz centar… Nije vredelo. Nervoza je vezivala noge u odsudnim trenucima, umor gurao ramena na dole. Silno je Lion želeo to finale kod kuće. U sudijskoj nadoknadi dva puta je bio vrlo blizu. Ali ovaj san neće postati java. CSKA je u četvrtfinalu.

Arsenal je pobedio Milan 3:1, ali posle obilate pomoći sudija. "Rosoneri" su poveli golom Čalanoglua u 35, a četiri minuta kasnije Velbek je iscenirao penal, a onda i bio precizan sa 11 metara. Vrlo brzo posle gola "tobdžija" švedski sudija Erikson je propustio priliku da pokaže na kreč posle očiglednog igranaj rukom fudbalera Arsenala u svom kaznenom prostoru.

Za Milan je utakmica bila gotova...

Džaka je doneo domaćinu prednost u 71, a Velbek je stavio tačku na duel evropskih velika u osmini finala. Menje slavan će dalje, a sedmostruki prvak Evrope završava takmičenje.

Milan je došao da igra fudbal i pobedi u Londonu, stvorio brdo prilika, imao vođstvo protiv Arsenala i bio na pragu podviga da nadoknadi onih 0:2 sa San Sira. Ali je na kraju poražen kao i pre sedam dana. S tim što je ovaj put Arsenal nadigran i samo zahvaljujući skandaloznom suđenju Jonasa Eriksona i grešci ĐiđaDonarume je uspeo da preokrene na 3:1 i plasira se u četvrtfinale Lige Evrope. Švedski sudija je skresao krila poletnim Italijanima kada su mogli da naprave čudo...

Ali i pored poraza, Rosoneri kod Gatuza se makar bore i veruju u čuda. Zbog takve promene mentaliteta kod novog trenera, imaju pravo da veruju da će kroz prvenstvo uspeti nekako da se domognu Lige šampiona.

Gatuzo je  naredio totalnu ofanzivu od starta! Odavno Milan nije izašao sa tako napadačkom formacijom. Dva klasična napadača Kutrone i Andre Silva plus krila Suso i Čalhanoglu, plus napadač Fabio Borini na poziciji desnog beka, bez klasičnog zadnjeg veznog sa Kesijem kao najdefanzivnijim u veznom redu.

I krenulo je dobro šansom za goste posle samo 40 sekundi kada je Andre Silva pogodio spoljni deo mreže. Milan je igrao mnogo tečnije, agresivnije i konkretnije nego u prvom meču, Arsenal nije uspevao da stvori prave prilike. Milan je igrao odlično i kao nagrada je stigao gol koji su tako želeli. Sevnuo je top iz noge Hakana Čalhanoglua! Turčin je sa 20 metara postigao prelep gol i pogodio uz samu stativu za dodatni polet Gatuzovih izabranilka. Milan je pepolovio prednost Arsenala i odradio pola posla.

Ali radost Rosonera je trajala samo tri minuta. Prekinuli su je glumac Dani Velbek i očajni sudija Jonas Erikson. Englez je sam sebe sapleo i pao pored Rodrigeza, a švedski sudija je poslušao svog pomoćnika koji je video penal gde ga ni najpristrasniji navijač Arsenala ne bi video. Uzalud su bili protesti Rosonera i Gatuza, Šveđanin je častio Arsenal penalom, a Velbek iskoristio sa bele tačke ono što je prevarom iznudio.

Ni ti nije bio kraj Eriksonovog iritiranja gostiju. U finišu poluvremena nije dosudio penal za njih posle igranja Čejmbersa rukom pred svojim golom. Davao je žute kartoine gostima zbog prigovora, kasnije i Susu zbog navodnog simuliranja iako je Španac fauliran na ivici kaznenog prostora. Potpuno je izludeo gostujuće fudbalere...

Probao je Milan sve od početka u drugom poluvremenu, Kutrone i Andre Silva su bili blizu gola, dok je Donaruma spasao najbolju Arsenalovu šansu kada je šutirao Mhitarjan. Da se sve završi baš loše po Rosonere, potrudio se njihov golman Đanluiđi Donaruma! Mladi čuvar mreže je očajno reagovao posle šuta Džake i sam ugurao loptu u mrežu. Tu je bio kraj svih Milanovih nadanja...

Psihički ubijeni Milan je u finišu dotučen još jednim golom. Donaruma je čudesno odbranio šut Ramzija sa peterca, ali je Velbek natrčao na odbijenu lopti i ovoga puta golman Milana nije imao šanse.

Arsenal je opet kao protiv Estersunda pokazao mentalnu nestabilnost i nedostatak samopouzdanja. Prošli su u četvrtfinale, ali teško da ovakvi mogu do trofeja koji bi im spasao sezonu. Milan je i u porazu izvukao nešto pozitivno. Ekipa stalno pokazuje napredak kod Gatuza, igrala ofanzivno i nadigrala rivala. Put do Lige šampiona im je zatvoren na jednom frontu, ostaje im onaj još teži kroz Seriju A. Ali ako budu imali ovakav stav u nastavku prvenstva, sve je moguće...

Golova nije bilo u Austriji, gde je Salcburg odbranio 2:1 iz Dortmunda.

Red Bul je definitivno u modi kada se radi o Ligi Evrope ove sezone. Posle Lajpciga, i Salcburg se domogao četvrtfinala drugog po kvalitetu evropskog takmičenja i to nakon što je u revanšu remizirao bez golova protiv Borusije iz Dortmunda i zahavaljujući pobedi od 2:1 od pre sedam dana prošao dalje.

Šta je večeras želeo trener Milionera Peter Šteger samo on izgleda zna. Njemu ovo takmičenje nikako ne leži ove sezone (sa Kelnom je ispao u grupi sa Zvezdom).

Borusija je 70 minuta izgledala kao tim koji je došao da odradi posao bez ambicija da napadne rivala, kao da on ima 2:1 iz prvog meča, a ne da mora da juri. Prava je sreća za Milionere kako je golman Roman Birki u prvom poluvremenu sačuvao svoju mrežu. Nestvarno je Švajcarac zaustavio pokušaje Čan Hvanga u 6. i 21. minutu, a tek šta je uradio u 31. minutu kada je Šlager probao iz blizine. Majstorska odbrana.

Video je Šteger na poluvremenu da baš ništa ne štima u njegovoj igri i odmah je izvršio izmene.

Umesto neprimetnih i umornih Rojsa i Gecea ubacio je Filipa i Isaka i to se pokazalo kao dobar potez. Borusija je počela da igra fudbal, i došla u sjajne šanse u periodu od 65 do 75. minuta kada je imala četiri izgledne šanse. Nestvarno je šta je mlađani Isak promašio u tim trenucima, a Milonerima je sigurno falio večeras indisponirani Miši Batšuaji koji je totalno podbacio.

Iako je odmoran ušao u meč, golgeter Borusije nije ušao u šansu za 90 minuta igre, a kada on nije raspoložen u Borusiji nema ko da postigne gol. Salcburg se u finišu branio, pretio iz kontranapada, a u nadoknadi je čak i pogodio prečku. Nisu Austrijanci imali sreće da golom i pobedom začine jedan od najboljih rezultata u istoriji kluba, ali su srećni pošto su se u velikom stilu vratili na evropsku fudbalsku mapu.

Podsetimo, oni su kao Austrija Salcburg 1994. godine već bili finalisti UEFA kupa kada su izgubili od Intera, a možda ove godine nađu svoje mesto u novom finalu koje je na programu u Lionu krajem maja.

LIGA EVROPE OSMINA FINALA:

Lokomotiva Moskva - Atletiko Madrid 1:5 (1:1), prvi meč 0:3
/Ribus 20 - Korea 16, Saul 47, Tores 65, 70p, Grizman 85/

Bilbao - Marsej 1:2 (0:1), prvi meč 1:3
/Vilijams 74 - Paje 38, Okampos 52/

Dinamo Kijev - Lacio 0:2 (0:1), prvi meč 2:2
/Leiva 23, Vrij 83/

Plzenj - Sporting 2:0*** (1:0), prvi meč 0:2
/Bakoš 6, 64/

Zenit - Lajpcig 1:1 (1:1), prvi meč 1:2
/ Driusi 45 - Augustin 22/

Arsenal - Milan 3:1 (1:1), prvi meč 2:0
/Velbek 39p, 86, Džaka 71 - Čalanoglu 35/

Lion - CSKA Moskva 2:3 (0:1), prvi meč 1:0
/Korne 58, Dijaz 71 - Golovin 39, Musa 60, Vernblum 65/

Salcburg - Borusija Dortmund 0:0, prvi meč 2:1

U četvrtfinalu su: Atletiko, Marsej, Lacio, Sporting, Lajpcig, Arsenal, CSKA i Salcburg.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar