EL: NBA Zvezda demolirala Valensiju!

I poslala poruku na Jadran! Crvena zvezda deklasirala je Valensiju na domaćem parketu u prvom meču 26. kola Evrolige – 106:90 (23:23, 27:25, 29:19, 27:23).  Zvezda od "klackalice" do egzibicije! Crveno-beli u poslednjih desetak minuta deklasirali prvaka Španije i zadržali minimalne šanse za plasman u Top 8 fazu Evrolige.  Kud Feldin prođe, tu trava ne raste! Zvezdina šuterska klinika za bildovanje samopouzdanja! Crveno-beli rasturili Valensiju kao najbolji uvod pred start plej-ofa - 106:90.

Košarka 15.03.2018 | 21:00
EL: NBA Zvezda demolirala Valensiju!
Srpski i regionalni šampion tako je na najbolji mogući način najavio početak odbrane krune u ABA ligi, pošto već u nedelju u Pionir stiže ekipa Mornara za start polufinalne serije.

Takođe, ekipa Dušana Alimpijevića, predvođena Džejmsom Feldinom, sjajno je odgovorila na veoma težak poraz u Barseloni u prošlom kolu elitnog takmičenja, ali i na pad forme koji traje već neko vreme, ujednu zadržavši teoretske šanse da se u preostale četiri runde domogne mesta koje vodi u plej-of.

Crveno-beli sada imaju 11 trijumfa i 15 poraza, dve manje od osmoplasiranog Makabija iz Tel Aviva, koji ima meč manje, ali i bolji međusobni skor u odnosu na našeg predstavnika.

Nažalost, timu sa Malog Kalemegdana na ruku ne ide ni raspored jer ih čekaju dueli sa Panatinaikosom i moskovskim CSKA u gostima, odnosno Fenerbahčeom i madridskim Realom kod kuće.

Ipak, i pored angažovane i dobre igre od samog starta, nije sve dobro krenulo dobro po domaćina. Pre svega zbog nadrealnog šuta 'Slepih miševa' za tri poena (12/22 za tri), koji su sa četiri vezana pogotka van linije 6,75, iz isto toliko pokušaja, naterali Alimpijevića da reaguje.

Prednjačili su Rafa Martines (4/6 za tri) i Đoan Sastre (4/4), a odlično ih je pratio i Alberto Abalde (2/2), ali ni to nije pokolebalo srpskog šampiona, koji je nastavio da igra svoju igru na krilima Matijasa Lesora, Tejlora Ročestija i spomenutog Feldina, pa je, na kraju, na poluvreme nekako otišla s prednošću.

Uvideli su domaći da ne vredi da se obaziru na procente rivala, i pored veoma dobre odbrane tokom većeg dela susreta, a to im se napokon isplatilo sredinom treće deonice, kada je Špancima polako i potpuno očekivano počeo da zakazuje šut.

Ključan momenat okršaja nekako je samo ukrasila spektakularna blokada Ognjena Dobića, posle koje je Feldin u potpunosti preuzeo kontrolu u svoje ruke i 'počeo' da sipa trojke, što su odmah ispratili Milko Bjelica, Pero Antić i Dilan Enis.

To je dovelo do toga da Zvezda na kraju ubaci više trojki od Valensije, što je bilo nezamislivo u jednom trenutku, ali i da na više od pet minuta do kraja bude na samo poen od 'stotke'. Za efektan i savršen kraj pobrinuli su se Ročesti i Lesor – kombinacijom za još jedno snažno zakucavanje Lesora i tačku na 'NBA nastup'.

Blistao je Feldin sa 30 poena (4/8 za dva, 4/6 za tri), tri skoka i dve ukradene lopte, a najbolje su ga pratili upravo Ročesti sa 17 (4/8 za dva, 3/4 za tri) i pet asistencija, odnosno Lesor sa poenom manje (6/7 za dva), ali sedam uhvaćenih lopti i po dva proigravanja i krađe.

Istakao se i Bjelica sa 12 poena i četiri skoka, kao i Enis sa 11 (3/4 za tri), dok je Lazić imao sedam, a Dobrić šest.

Valensiju je predvodio Martines sa 22 poena, Erik Grin i Džoan Sastre dodali su po 16, a Tibor Plais deset.

Košarkaši Crvene zvezde napravili su sjajnu uvertiru za plej-of ABA lige, koji počinje u nedelju u 19 časova, polufinalnom utakmicom protiv Mornara.

Posle skoro tri četvrtine konstantnog smenjivanja u vođstvu, crveno-beli su stegli odbranu, proradio je njihov šut za tri poena (9/12 u periodu od 29. do 37. minuta) i Valensija je "zbrisana" sa parketa dvorane "Aleksandar Nikolić".

Crvena zvezda (skor 11-15) - Valensija (9-17) 106:90 (23:23, 27:25, 29:19, 27:23), u meču 26. kola Evrolige.

Prvak Španije tako je postao nova "žrtva" izabranika Dušana Alimpijevića, posle Olimpijakosa, Armanija i Unikahe, uz rekordno veliki broj postignutih poena. Ranije ove sezone, Efesu i Armaniju su crveno-beli ubacili "okruglo" 100.

Gosti su početkom treće četvrtine imali fenomenalan šut za tri (11/16), ali do kraja meča su postigli samo još jedan koš iza linije 6,75 metara. Red je došao na raspoloženog Džejmsa Feldina (30 poena) i njegove saigrače, koji su na samo tri trojke na poluvremenu dodali 10 u drugom delu.

U prelomnim momentima je sjajnu odbranu igrao Ognjen Dobrić, a u postavi je bio i Pero Antić, koji u poslednja dva meseca ili nije igrao zbog povrede, ili nije mogao da odigra na svom nivou, u retkim trenucima kada bi se našao na parketu. Upravo Antićeva trojka za 79:67 na kraju treće četvrtine bila je momenat posle koga su igrači Valensije izgubili veru u pozitivan ishod.

Drugom pobedom nad Valensijom, Zvezda je ostala kandidat za plasman u Top 8 Evrolige, mada i dalje sa malim šansama da to zaista uradi.

Čudna utakmica, sa srećnim krajem! Mnogo uspona i padova, dosta zaokreta, promenjiv sudijski kriterijum, poluprazan Pionir... Ali, Crvena zvezda je sve to prevazišla i stigla do jedanaeste evroligaške pobede, druge nad Valensijom ove sezone - 106:90 (23:23, 27:25, 26:19, 27:23).

Zacrtani cilj je ispunjen! Nije bilo lako, Valensija nije to ni dozvolila stalnim pogocima sa distance i odličnom igrom vremešnog Rafe Martineza, ali Crvena zvezda uspela je da odigra kvalitetnu utakmicu u napadu i s pobedom u rukama dočeka početak doigravanja za jadransku titulu. 

Posle neizvesnog i fizički krajnje teškog prvog poluvremena u kojem je Rafa Martinez održao čas košarke, drugi deo utakmice obeležio je strašni Džejms Feldin! Kao iz zimskog sna Zvezdin šuter razbudio se u poslednje vreme i ponovo zablistao punim sjajem! Odigrao je najefikasniju utakmicu u opremu srpskog i jadranskog šampiona i srušio dosadašnji lični rekord od 29 poena protiv Efesa u Beogradu. Meč protiv Valensije završio je sa čak 30 poena (4/6 za tri, 10/11 slobodna bacanja), te tri skoka i dve ukradene lopte za 30 minuta na parketu! 

Uradio je, praktično, ono što je i u susretu istih timova u decembru, kada je takođe bio prva igla tada razgoropađene čete Dušana Alimpijevića koja je dobijala sve redom. 

Što je još važnije - Zvezdin šut ponovo je u funkciji! Posle 17 trojki protiv Cibone, Valensija je kući ispraćena sa 13 pogodaka u metu i novom stotkom na semaforu, što će zasigurno uticati na snagu timskog duha i samopouzdanje pred nedeljni okršaj protiv Mornara. 

Još od prvog sudijskog podbacivanja videlo se da će utakmica biti zamršena i nezvesna. Odnosno, bar njen veći deo. Rezultat je imao tendenciju promene zavisno od raspoloženja ekipa, zbog čega se igralo u serijama. Ali, kada je Zvezda uhvatila pravi ritam, gosti nisu mogli previše. Ne u situaciji kada je Rafa Martinez bio najrazigraniji sa 22 poena. Jeste Erik Grin ubacio 16 poena, koliko i Đoan Sastre, ali je najbolji igrač tima iz prvog dela sezone u najvažnijim trenucima utakmice - nestao. U drugom poluvremenu skupio je samo četiri poena...

Valensija se bolje snašla na početku i iskoristila uspavanost Zvezdine odbrane, pa su Rafa Martinez iĐoan Sastre zapalili mrežicu koša, ujedno i žicu ljutog Dušana Alimpijevića zbog čega je momentalno usledio minut pauze. Izlazak Milka Bjelice zbog oštrog udarca Tibora Plajsa direktno u nos i krv koja je potekla probudili su inat kod crveno-belih, pa su stvari krenule nabolje. Stefan Janković je ubacio iz odbojke, da bi Tejlor Ročesti pogodio svoju prvu trojku, da bi dodatno olakšanje doneo Bjelica pošto je iskoristio visinsku prednost u odnosu na Giljema Vivesa i pogodio „2+1“.

Imao je Alimpijević razloga za zadovoljstvo nakon prve četvrtine, jer Zvezda ne samo što je poravnala rezultat (23:23), već je imala i osam različitih strelaca u tefteru, a proradio je i Džejms Feldin. Produžetak dobre serije pobrinuo se Dilan Enis trojkom u uvodnim sekundama nastavka, a ceo nalet crveno-belih završen jer serijom 21:6 za nešto manje od šest i po minuta i vođstvo rezultatom 30:23 posle zanimljive situacije - Feldin je pogodio dugu dvojku, dok je Alen Omić iznudio faul Latavijusa Vilijamsa, pa je Zvezda praktično imala dva napada u jednom. Drugi je završen efektnim zakucavanjem Ognjena Dobrića posle dobre asistencije Omića.

Nije Valensiju zavarao trenutni Zvezdin sjaj, pa je odgovorila sa tri ekspresna dalekometna hica! Prvo raspoloženi Martinez, pa onda strelac iz senke Alberto Abalde - dva puta. Finiš prvog dela pripao je dvojici veoma naoštrenih igrača. Na jednoj strani dominirao je Rafa Martinez, za koga jednostavno nije bilo leka. Zato je isti period završio s perfektnim učinkom od 17 poena (2/2 za dva, 3/3 za tri) i po dva skoka i asistencije. Veliku pomoć Martinez je imao od Erika Grina, koga je takođe služio šut, pa je za poluvreme imao 12 poena.  Kod Crvene zvezde posebno se istakao Matijas Lesor, koji je gotovo neprimetno preuzeo palicu od „penaldžije“Feldina i izdominirao u oba reketa, zbog čega je na odmor otišao sa 11 poena, sedam uhvaćenih lopti i dva završna dodavanja.

Prelomna je, baš kao i u prvoj utakmici, bila treća deonica. Tačnije, njena završnica u kojoj je ponovo glavnu ulogu imao Džejms Feldin! Posle dosta natezanja i rezultatske klackalice Feldin je nastavio tamo gde je stao u prvom delu, baš kao i Martinez na suprotnoj strani. Ali, uspešniji je bio Zvezdin šuter, koji je samo u trećem kvartalu ubacio osam poena, uključujući i trojku na 41 sekund pre odlaska na poslednji odmor, čime je odveo svoj tim do prve dvocifrene prednosti. A onda je dobru igru potvrdio Pero Antić pucnjem iz velike udaljenosti kojim je Zvezda „nabildovala“ razliku na, u tom momentu, maksimalnih 12 poena (79:67). 

Sve se završilo najbolje moguće po crveno-bele. Brzom serijom trojki (čak pet za manje od pet minuta) Zvezda je preko Feldina, Enisa i Bjelice stigla do nedostižnih 20 poena viška (94:74), što je omogućilo mirniji finiš utakmice. Bio je to kraj kakav su sanjali svi navijači u dvorani Aleksandar Nikolić.

Kod Crvene zvezde Tejlor Ročesti je skupio 17 poena (4/8 za dva, 3/4 za tri) i četiri asistencije, dok jeMatijas Lesor imao 16 poena i sedam skokova. Dilan Enis je ubeležio 11, a Milko Bjelica 12 poena.

4:0

Zvezdi je ovo četvrti trijumf nad Valensijom u isto toliko mečeva odigranih u okviru Evrolige. U sezoni 2014/15 bilo je 76:63 u Areni i 77:68 u Španiji.

CRVENA ZVEZDA - VALENSIJA  106:90 
(23:23, 27:25, 26:19, 27:23)

Hala: Aleksandar Nikolić.
Gledalaca: 4.500
Sudije: Lotermozer (Nemačka), Koromilas (Grčka), Ambrosov (Ukrajina).

Crvena zvezda: Kešelj, Davidovac 2, Lazić 7, Antić 3, Dobrić 6, Feldin 30, Janković 2, Ročesti 17, Omić, Lesor 16, Enis 11, Bjelica 12.

Valensija: Vil 7, Puerto 1, Garsija 2, Abalde 8, Dubljević 4, Vives, Martinez 22, Plajs 10, Vilijams 4, Sastre 16, Grin 16, Donerkamp.

REZULTATI 26. KOLA:

Crvena zvezda - Valensija 106:90
Bamberg - Efes 20.00
Olimpijakos - Barselona 20.00
Makabi - Himki 20.05
Baskonija - Žalgiris 20.45

u petak:

Fenerbahče - CSKA 18.45
Unikaha - Panatinaikos 21.00

odigrano u utorak:

Armani - Real 77:88

TABELA: CSKA 20-5, Olimpijakos 18-7, Fenerbahče 18-7, Real 16-10, Žalgiris 15-10, Panatinaikos 14-11, Himki 14-11, Makabi 13-12 (plej-of), Baskonija 12-13, Zvezda 11-15, Unikaha 10-15, Bamberg 9-16, Valensija 9-17, Armani 9-17, Barselona 8-17, Efes 6-19.

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar