Troje zaposlenih ugrozili život?!

Porodilja Svjetlana Đurović (27) bila je nakon porođaja u životnoj opasnosti, stoji u optužnici koja tereti troje radnika bijeljinske bolnice "Sveti vračevi" da su tokom carskog reza dvadesetsedmogodišnjakinji zaboravili oko dva metra gaze u stomaku.

Republika Srpska 15.03.2018 | 07:58
Troje zaposlenih ugrozili život?!
Optužnicom, koju je potvrdio Osnovni sud u Bijeljini, obuhvaćeni su ginekolog Sanja Stevanović i medicinska sestra Slađana Obradović, te medicinski brat, odnosno instrumentar Bane Vićanović.  

Tereti ih optužnica da su sporni carski rez nad Đurovićevom izveli 24. avgusta 2016. godine. Kako se navodi, Stevanovićeva je bila odgovorna za cjelokupni tok operacije, te način i ishod operativnog zahvata.

"U posao Obradovićeve, kao glavne instrumentarke, pored ostalog spada i to da vodi računa o broju kompletnog materijala koji se upotrebljava tokom operacije, kao što su zavojni materijal i instrumenti", piše u optužnici.

Dodaje se da u posao Vićanovića spada da vodi računa o broju iskorištenih gaza. Svako od njih je, navodi se, napravio propust nakon operativnog zahvata.

"Nije obavljena valjana revizija trbušne duplje pred kraj operativnog zahvata, pa nije utvrđeno da nedostaje trbušna kompresa (gaza)", piše u optužnici.

Instrumentar, navodi se, nije evidentirao utrošeni materijal, olako držeći da na taj način neće prouzrokovati znatnije pogoršanje zdravstvenog stanja pacijentkinje.

"Usljed tog propusta je kod pacijentkinje tokom operacije u trbušnoj duplji ostala gaza dužine oko 200 cm, koja je kao strano tijelo dovela do poremećaja, pojave apcesa, više fistula i upalu potrbušnice, zbog čega je u Kliničkom centru Vojvodina u oktobru 2016. godine morala biti operisana", stoji u optužnici.

Kako se navodi, tokom tog operativnog zahvata u Srbiji su joj odstranjeni dijelovi tankog crijeva i skoro cijelo debelo crijevo.

"To je sve dovelo do oštećenja zdravlja pacijentkinje, koje je u momentu nanošenja bilo teško i opasno po život, a u končanom imalo za trajnu posljedicu koja se ogleda u gubitku jednog dijela tankog crijeva i skoro cijelog debelog crijeva sa posljedičnim teškim i trajnim poremećajem funkcije probavnog sistema", piše u optužnici.

Troje optuženih terete za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći, što je, ističe se, učinjeno iz nehata.  Podsjetimo, o ovom slučaju "Nezavisne" su prve pisale.

Potom se oglasila i Đurovićeva, koja je tokom porođaja rodila zdravu kćerkicu, i koja je kazala da su prvo pokušavali da je porode prirodnim putem, a onda su rekli da mora na carski rez. Kasnije nastaju komplikacije.

"Jedva sam mogla da stojim. Konstantno me je boljelo, ali sam imala obaveze oko bebe i to sam trpjela. Više puta sam se javljala doktorki Stevanović, ali je ona govorila da mi nije ništa i da sam razmažena", ispričala je porodilja.

Izvor: NN

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

eto

15.03.2018 07:09

Ovako se ro radi kad se zamjeris kolegama doktorima. Sad ce se oni nagoditi, da ne progovore o kriminalu kolega za minimalnu kaznu, i opet na posao, ubijanja ljudi.

ODGOVORITE
Name

Lll

15.03.2018 11:41

Zato se direktor bavi politikom, a ne obavezama i organizacijom rada u bolnici. Doktorima treba zabraniti bavljenje politikom. Dati im adekvatnu platu da se bave strukom i traziti strucnost i profesionalnost. Ovo sad je posljedica anarhicnog stanja u zdravstvu kao i u ostalim sferama zivota. Politikom neka se bave politikolozi. To je njihova struka.

Name

Па

15.03.2018 07:33

То је права слика наших доктора. Немар, немар и немар а богами и знања колико је Бог дао. Част врло врло малим изузецима

ODGOVORITE
Name

Intergaj

15.03.2018 07:42

Koliko se zna u Bijeljini ovo nije prvi slucaj ni na ginekologiji ni na bilo kom drugom odjeljenju, bolnicu ne cine novi zidovi i kreveti!

ODGOVORITE
Name

DEGOTHIA

15.03.2018 18:01

TAČNO JE DA ZDRAVSTVO NE ČINE SAMO NOVE ZGRADE, OPREMA I NOVI KREVETI. ZDRAVSTVO SU I ZADOVOLJNI ZDRAVSTVENI RADNICI SA PLATOM KOJA JE DOSTOJNA NJIHOVE PROFESIJE...ALI OBJASNITE VI TO MILORADU DODIKU I RANKU ŠKRBIĆU KOJI SU DOKTORIMA I SESTRAMA UKINULI I TOPLI OBROK I REGRES I UVELI ZAKON O PLATAMA I PLATNE RAZREDE KAO DA SU ONI NEKI ČINOVNICI U ADMINISTRACIJI. ONI SU VRLO LUKAVO I BEZOBRAZNO ZDRAVSTVENIM RADNICIMA UMJESTO NORMALNE PLATE UVELI "DŽEPARAC" - A OSTALO DA SE "NAMIRE" OD PACIJENATA... PA KAD IMA POTREBE ONDA SE JAVNO I "NA SVA ZVONA" OBJAVI IZABRANI SLUČAJ PRIMANJA MITA ILI LJEKARSKE GREŠKE - DA SE NE OKURAŽE DA TRAŽE NEŠTO POŠTENO....

Name

Sanja Je Vrstan Ginekolog

15.03.2018 07:42

Nije na doktoru da broji tufere i gaze. Zna se da to radi instrumentarka. Doktor treba da vodi racuna o vaznijim stvarima a ne da broji gaze.

ODGOVORITE
Name

re

15.03.2018 08:32

Kada je u magacinu otkriveno da nedostaje,nastala potraga.

Name

Лија

15.03.2018 09:04

Ради се тимски а одговорност је појединачна, и то је оправдање за ово зло које је преживјела несрећна жена. Једина правична казна је, поред затворске, доживотно издржавање оштећене и одузимање права да се баве медицинском струком.

Name

Марија

15.03.2018 09:06

Тачно,др не броји газе и туфере.

Name

M.N.

15.03.2018 13:21

Tacno je samo djelomicnone broji tufere. Postoji Pravilnik kako se izvode operacije. U ovom slucaju Pravilnik nije postovan. Optizena je odlican ljekar, ali "joj se omaklo".

Name

Re

17.03.2018 10:03

A eksploracija duplje abdomena i karlice nakon operacije pred zatvaranje je posao instrumentarki. Ne seri! Nemaju pojma. Samo joj ti idi.

Name

Nenad

15.03.2018 07:44

U Bijeljinskoj bolnici rade samo tek toliko da imaju za sta primiti platu. O svojim komplikacijama izazvanim neprofesionalnoscu u toj bolnici mogao bih knjigu napisati. A da tuzim znam da nema svrhe jer bi se razvuklo taman toliko dok ne preselim na onaj svijet pa nikom nista. Zato sam kupio drzavljansvo Srbije da bih se lijecio sto dalje odavde.,

ODGOVORITE
Name

Joja

15.03.2018 07:52

Ko se dosjeti da bolnicu nazove Sveti Vracevi?

ODGOVORITE
Name

Semberko

15.03.2018 09:23

Ali zato je direktor bolnice Siniša Maksimović sebi kupio kuću u Lido Jesolo u Italiji. Tek da mu se nađe kad ljetuje, da ne plaća hotele.

ODGOVORITE
Name

pero

15.03.2018 09:55

Bio sam u Lidu ,nije neko mjesto,nekakvo sivo more ,mogao je sa tim milionima i bolje da pazari... Glasati za njega opet da se jos malo potkozi ...

Name

re

15.03.2018 11:53

Još jedan mandat i meni dosta direktorske fotelje. ako može i još jedan mandat u skupštinu.

Name

piko

15.03.2018 15:55

Ne moze,bio si 2 puta.Sad ce Lovric za direktora ... A Lovricka u skupstinu ... Cirka 12 000 km mj. u kucu !

Name

Re semberko

15.03.2018 20:46

Kupio je i stan u Beogradu!

Name

Siniša

16.03.2018 18:10

Zenit cu ja kolege ja sam glavni.

Name

Штета

15.03.2018 21:22

Ово што се десило је страшно. Толико живота је уништено, почев од младе пацијенткиње коју срећом, спасише у Новом Саду... Ипак, жао ми је и докторице која је цијели свој живот подредила учењу, специјализацији у Београду док јој је дијете одрастало у Бијељини, тешким дежурствима за смијешну плату. Те ноћи док смо ми безбрижно спавали, они су спашавали живот жени и њеном дјетету... Хиљаду пута су успјели и овај пут би, али се није дало... Умор, моменат непажње, сплет несрећних околности или је просто тако свима било суђено... Ни први ни последњи пут... Сви они сада пролазе кроз праву драму. Уништени су им животи, а имали су племенит циљ.

ODGOVORITE
Name

da

16.03.2018 22:27

Greška je dozvoljena u svakome poslu,samo ljekar ne smije pogriješiti.Žao mi jepacijentice ali jednako i doktorke,ko zna koliko je bila i umorna i iscrpljena,a njeni asistenti su ipak mogli bolje otvoriti oči,ali eto desilo se.Ja ne bih tužial,bez obzira na sve.I u razvijenijim zemljama se to dešava.Kada pravnik ili sudija bolje rečeno pogriješe i strpaju u zatvor onoga ko nije kriv,ili zaštite kriminalca to se zove sposobnost,a ljekar kada pogriješi to je za vješanje.Zato svi vi mladi ljekari bježite odavde jer ovdje rokenrol tek slijedi,bježite glavom bez obzira,biti ljekar u ovoj kriminalizovanoj državi je jedna noga uvjek u zatvoru,bježite dok ste mladi dok još možete učiti,bježite i ne dolazite ovdje ni na odmor da vas nebi nesreća snašla za to par dana

Name

Alo Alo

17.03.2018 15:54

Iz komentara se zakljucuje da se radi o doktorici koja je odlican strucnjak,ali eto,omaknu joj se ovaj put. Isto tako se omaklo nekolicini doktora u bolnici u Prijedoru,a njima nista,oni i dalje rade dok na ultrazvuku ne prepoznaju opasne ciste i tumore,i pisu u nalazu da je sve u redu. Tesko nama,mnogo ih je "odlicnih",vade zdrav jajnik sa slijepim crijevom itd. Eto zasto doktor ne bi smio da pogrijesi. Dzaba i naknada stete kada se ostane bez zdravlja...

ODGOVORITE
Name

Mezimce

23.05.2021 19:24

Zasto optuzuju doktora...valja instrumentari vode racuna o prirucnom alatu i materijalu...

ODGOVORITE