Česi na ulicama: “Ne damo servis“

Hiljade Čeha izašle su na poziv umetnika i studenata na Vaclavski trg u Pragu da protestuju zbog predsednika Miloša Zemana.

Svijet 15.03.2018 | 07:17
Česi na ulicama: “Ne damo servis“
Oni protestuju i protiv Zemanovih sve češćih nebiranih napada na novinare i češki javni TV servis uz parolu "Zemane, ne damo Češku televiziju".

"Napadi predsednika Zemana na medija i slobodu govora u njegovom govoru na inauguraciji ponovo su potvrdili dugoročni trend napada punog mržnje na one novinare koji javnosti daju pluralni i nezavisni pogled na našu politiku i društvo. Izgleda da predsednik i njegovi politički saveznici žele da oni odlučuju šta je istina a šta laž i ne podnose kritiku", objasnili su organizatori zašto zovu Čehe da protestuju na ulicama.

Organizatori su pozivajući Čehe da brane Češku televiziju od predsednikovih napada i zahteva lidera čeških ekstremista Tomija Okamure da ČT pređe u ruke države zajedno sa javnim radio servisom i javnom češkom novinskom agencijom ČTK upozorili da takvi napadi dobijaju poseban značaj nakon brutalnog ubistva slovačkog investigativnog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice zbog njegovog pisanja o korupciji i infiltriranju kalabrijske mafije u blizinu političare vladajuće slovačke stranke SMER.

Zeman je u govoru nakon polaganja zakletve i početka drugog petogodišnjeg mandata 8. marta optužio Češku televiziju, koju već godinama bojkotuje, uticajni privredni list Hospodaržske novini, nezavisni nedeljnik Respekt i portal Aktualne.cz da manipulišu sa stavovima ceške javnosti.

Zeman je takođe posavetovao poslanicima trik kako da pre istek mandata i bez obrazloženja smene rukovodstvo Češke televizije, tako što ne bi usvojili dva godišnja izveštaja o radu ČT, pošto su se neočekivano pred poslanicima našla ođednom dva izveštaja jer zbog parlamentarnih izbora u oktbru nisu stigli da ih usvoje jedan po jedan.

Na Vaclavski trg oko 4.000 Čeha donelo je večeras i zastave Evropske unije, ambleme Češke televizije i transparente sa glavnom parolom protesta "Zemane ne damo ČT", "Okamura - dijagnoza fašizam", "41 godina totalitarnog režima je dosta" ali i transparente protiv premijera u ostavci Andreja Babiša kome je Zeman poverio da ponovo sastavi vladu.

Uz glavne parole u odbranu novinara masa je skandirala Zemanu "Češka nije Rusija", "Putinova drolja", "Miloša u koš" a takođe kao odgovor na komentare nekih političara ko ih plaća "Mi smo ovde besplatno" i "Nismo septička jama".

Demonstranti su minutom ćutnje na kraju odali poštu ubijenom slovačkom novinaru Janu Kucijaku a u znak solidarnosti sa Slovacima koji su masovno posle ubistva novinara izlazili na ulice da traži pristojnu Slovačku i istragu ubitstva Kucijaka i njegove verenice i ostavku vlade, otpevali su celu staru Čehoslovačku himnu, sastavljenu od današnje češke i slovačke himne.

Burnim aplauzima "Sada još Babiš" je dočekana vest da je da smiri uzavrelu situaciju i krizu u zemlji slovački premijer Robert Fico ponudio ostavku

Sa Vaclavskog trga demonstranti su krenuli prema zamku Hradčani gde predsednik Zeman svečanim koncertom i prijemom za 1.000 zvanica večeras proslavlja svoj ponovni izbor za predsednika Češke.

Izvor: Beta

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

pisac

15.03.2018 07:29

I kod nas bi izašli ali se plaše Dodika i njegovih "dobermana"?

ODGOVORITE
Name

слобода

15.03.2018 13:20

Не причајте глупости,kод нас има доста медија који критикују власт и нико им то не брани...у Србију је онај демагог све блокирао толико да људи имају мишљење буквално такво какво он жели,тотални медијски мрак. Нпр овдје се свакакви коментари могу оставит,може се критиковати и додик и остали а у Србији чим се помиње име оног издајника одмах блокада!

Name

kuku nama sa nama

15.03.2018 07:44

Da ovaj nije kakav brat naseg Zemana iz Laktasa..JA GLUPIH LJUDI OVIH CEHA...UMJESTO DA IDU PRED AMBASADE I TRAZE HLJEB U TUDJOJ AVLIJI,KAO NASI MLADI STUDENTI..ONI IZASLI NA ULICE DA IH VIDI NEKO OD POLITICARA I DA IM ZAMJERI STO SU TAKVI,PA DA IH SUTRA NE STAVI NA LISTI ZA CUCANJE KRAJ KUTIJA ZA IZBORE..DA STA ZARADE..VALJA CETIRI GODIBE HLJEBA JESTI POSLIJE KUTIJA

ODGOVORITE