Eko toplana u centru pažnje

Nova banjalučka toplana i dalje je u centru pažnje javnosti.  Transparensy International BiH podnio je Ustavnom sudu Republike Srpske Inicijativu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti skupštinske odluke grada Banjaluka o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije.

Republika Srpska 14.03.2018 | 21:27
Eko toplana u centru pažnje
I Transparensi internešnel stao je u red onih koji imaju primjedbe u vezi sa zakonitošću rada Eko toplane. Oni su poslali apelaciju Ustavnom sudu RS za ocjenu ustavnosti odluke Skupštine grada o uslovima isporuke, potrošnje i proizvodnje toplotne energije. Smatraju da je odluka je puna spornih odredbi.

Uglješa Vuković (TI) kaže da su posebno sprone odredbe koje se odnose na eventualno isključenje sa toplifikacione mreže, zatim odredbe o naknadi štete, kao i neke druge odredbe.

"Smatramo da su time ugrožena prava potrošača", kazao je u izjavi BN televiziji Vuković.

Iz Transparensija su tražili i da se objelodani Ugovor o poslovno tehničkoj saradnji, koji je zaključen između javnog preduzeća Toplane i novoformiranog privrednog društva Eko-toplane.

"Još uvijek nismo dobili taj ugovor, a vrlo je bitno da se javnosti objelodani to s obzirom na sve informacije i razne spekulacije o sumnjivim okolnostima pod kojima je formirano novo preduzeće, tj novo privredno društvo Eko toplane", navodi Vuković.

I energetičari Republike Srpske nemaju riječi hvale za novo banjalučko preduzeće. Tvrde da izgradnja objekata i opreme iz oblasti termotehnike, podrazumijeva da oni posjeduju potrebnu tehničku dokumentaciju, ali da takva dokumentacija nije predočena.

Predsjednik Udrućenja termotehničara RS Pero Petrović je miljenja da je neozbiljno, neodgovorno u objekat od takvog značaja za ovaj grad ugrađivati opremu bez potrebne atestne dokumentacije, kao što tvrde oni.

"Ono što je meni jednostavno neprihvatljivo, firma kojoj je povjereno grijanje grada je u našoj struci nepoznata. Jednostavno, ja ne znam da li ona ima ili da li je ona registrovana za tu vrstu djelatnosti", kazao je Petrović.

Na pitanje BN televizije koliko Eko toplana dnevno proizvede toplotne energije nisu odgovorili,  a nisu se oglasili ni u vezi sa podnošenjem apelacije Ustavnom sudu.

Nezadovoljni radnici stare banjalučke Toplane, najavili su da će sutra ponovo izaći u javnost i govoriti o propalom projektu nove Eko-toplane.

Planirano je sutra i svečano otvaranje Eko toplane i to u prisustvu premijerke  Srbije Ane Brnabić.



BN televizija



 

 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

BOJKOT

14.03.2018 20:36

DRAGI gradani Banjaluke nemojte placati grijanje vec VRATITE neotvorene racune Ekotoplani ili Igoru Radojicicu putem poste! Neustavno je slanje racuna onima Koji nisu potpisali ugovor s toplanom! Toplana je ilegalo sagradena nema dozvola znaci u pitanju je kriminal slican onom u Picinom parku!

ODGOVORITE
Name

Radnik

14.03.2018 21:52

Samo ne zaključujte ugovore i ne mogu vas natjerati ni putem suda da platite, tkz grijanje.

Name

re

14.03.2018 22:04

Narod je glup. Kada krene danak u krvi I to ce prihvatiti. Pitamo se onda zasto nas kroz vijekove gaze.

Name

Ok

14.03.2018 22:16

t akoje upravusi nemojte da placate nemogunam nista.

Name

Advokat

15.03.2018 05:39

Građani posjeduju ugovore sa starom toplanom i ona ima obavezu da isporučuje grijanje.Građani ne trebaju da plaćaju račune Eko toplani jer su automatski ušli u ugovorni odnos sa njima,novac ostavljati na stranu dok se stotine sudskih tužbi ne riješe.Sve je rađeno nezakonito i desetine advokata i sudija će podnijeti tužbe zbog kršenja bar 5 zakona u RS.

Name

Rajko

15.03.2018 14:29

Igor se u Eko Toplani dobro ugradio, pa sad dolazi prijateljica u pomoc.

Name

Bl

14.03.2018 21:24

Naftni lobi.

ODGOVORITE
Name

Re banjaluka

15.03.2018 05:35

Član Gradskog odbora Snda sa Manjače zadnja tri mjeseca dostavlja mazut čak imaju i slike cisterni u krugu strare toplane.Lobiraju struje Igora Radojičića.

Name

Smjesno

15.03.2018 09:08

Radojicic saradjuje sa naftnim lobijem. Ionako je 75% grijanja na mazut.

Name

Termo

14.03.2018 23:04

Не плаћајте еко рачуне и Радојчићеве сјечка тајкуне. Превара невиђена. Уставни суд обара ту прљаву јавно-приватну работу. На основу којих уговора нам шаљу рачуне? Завршни чин пљачке Бањалучана.

ODGOVORITE
Name

Slavko

15.03.2018 09:37

Salju racune da uzmu 10 miliona godisnje. Digli kredit EBRDa sa grejs periodom od 3 godine. Taman kad zavrsi mandat, da drugi vraca kredite.

Name

Stojan Krstić

15.03.2018 05:44

Vratio sam poštom račun Eko toplani i naveo da sa njima nemam ugovor i da posjedujem ugovor sa starom toplanom o isporuci, a staru toplanu sam obavjestio da ima ugovornu obavezu da mi isporučuje toplotnu energiju.Sve kriminalne radnje Radojičića i Amidzića su isplivale na površunu ali da sam očekivao da će građane gurnuti u provaliju zbog svog bogaćenja ,to nikako.

ODGOVORITE
Name

Nevenko

15.03.2018 09:38

Premijerka Srbije dolazi jer i ona ima interesa u ovom. Dio novca od Eko Toplana se preko Srbije pere.

ODGOVORITE