Kristalni globus za Sofiju Gođu - ni Lindzi nije razočarala!

Posle poslednje trka Svetskog kupa u disciplini spust, slavlje su delile Lindzi Von, i Italijanka koja je osvojila svoj prvi mali – veliki trofej u karijeri.

Ostali sportovi 14.03.2018 | 18:45
Kristalni globus za Sofiju Gođu - ni Lindzi nije razočarala!
Gođa i Fojc osvojili globuse u spustu! Italijanska skijašica Sofija Gođ i Švajcarac Beat Fojc osvojili su male Kristalne globuse u spustu u okviru Svetskog kupa.

Na poslednoj trci u disciplini spust Svetskog kupa slavila je Amerikanka Lindzi Von. Ona je tako upisala 82. pobedu u karijeri, dok je prvi mali Kristalni globus pripao italijanskoj skijašici Sofiji Gođi, koja je za samo tri boda umakla američkoj skijašici u generalnom plasmanu. Ona je tako postala četvrta Italijanka koja je trijumfovala u jednoj od alpskih disciplina, nakon Debore Komapanjoni u veleslalomu, Denize Karbon u veleslalomu i Izolde Kostner koja je 2001. i 2002. bila najbolja u spustu.

Gođa je vodeće vreme preuzela spustom u  vremenu 55.71 sekundi. Lindzi Von je na to odgovorila vremenom boljim za svega 0.06 sekundi. Na kraju, postojala je šansa da Mekenis prelomi kome će pripasti mali Kristalni globus. Sve se završilo njenim trećim mestom zarađenim u spustu koji je trajao 55,93 sekunde. Kada je reč o generalnom plasmanu, treća pozicija pripala je švajcarskoj skijašici Tini Virater.

Gođa je postala tek druga Italijanka koja je trijumfovala u spustu, posle Izolde Kostner koja je bila najbolja 2001. i 2002. godine.

Ona je nastavila dominaciju u spustu pošto je prethodno osvojila zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Drugoplasirana Amerikanka Lindzi Von pobedila je u poslednjoj trci u švedskom Areu, ali joj to nije bilo dovoljno za ukupan trijumf, pošto je zaostala tri boda za Gođom.

Tina Vajrajter iz Lihtenštajna je bila jedina koja je još konkurisala za mali Kristalni globus, ali je trku u Areu završila tek na sedmom mestu.

Spust u Švedskoj obeležile su snežne padavine, vetar i magla, zbog čega je kasnio početak prve trke.

Fojc je utehu posle razočaravajućeg nastupa na ZOI u Pjongčangu našao u Svetskom kupu. Sa 70 bodova više od Aksela Lunda Svindala stigao je do malog globusa.

Do trofeja je stigao pobedama u Lejk Luizu, Vengenu i Garmiš-Partenkirhenu i postao prvi Švajcarac još od Didijea Kuša iz 2011. koji je postao najbolji u spustu u jednoj sezoni.

U poslednjoj trci u švedskom Oreu ostvarili su Austrijanci Vinsent Kirhmajer i Matijas Majer koji su ostvarili identično vreme, a Fojc je zaostao svega 0,04 sekunde.

Izvor: mozzartsport/B92

FOTO: Reuters/Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar