I odbrana je napad: Partizan u polufinalu Kupa!

Ekspresni "nokaut" Partizana za polufinale Kupa! Fudbaleri Partizana plasirali su se u polufinale Kupa Srbije pobedom od 2:0 protiv Javora u Ivanjici.  Rokadom u 55. minutu, Đukić je pronašao ključ za ivanjičku bravu. U razmaku od 100-ak sekundi Ožegović i N. R. Miletić rešili su pitanje pobednika.  Partizanovih 117 sekundi: Ožegović u seriji, Miletićev prvenac, Sveta kao Stefan Savić! Crno-beli sredinom drugog poluvremena slomili otpor Javora i plasirali se u polufinale Kupa Srbije.

Fudbal 14.03.2018 | 15:15
I odbrana je napad: Partizan u polufinalu Kupa!
Partizan je nastavio put ka odbrani trofeja u najmasovnijem fudbalskom takmičenju, iako se nije proslavio u prvom poluvremenu.

Prvih 45 minuta na veoma lošem terenu stadiona ’Pod Moravicom’ donelo nam je veoma loš fudbal i niti jednu zanimljivu situaciju, da bi se sve promenilo po povratku sa pauze.

’Crno-beli’ su krenuli mnogo ofanzivnije, Tavamba je promašio veliku šansu na početku, da bi sredinom nastavka gosti nokautirali rivala postigavši dva brza pogotka.

Prvo je Ožegović probio bedem Javora – odličnu akciju odigrali su po desnoj strani i Janković je štiklom pronašao Markovića. Ovaj je centrirao na drugu stranu do Miletića, levi bek je glavom poslao loptu u peterac gde je Ožegović sproveo u mrežu.

Nešto više od 60 sekundi kasnije na semaforu je pisalo 2:0, kada je Marković još jednom odlično centrirao, štoper Miletić se odlično ubacio i glavom je poslao iza golmana Đogatovića.

Izabranici Miroslava Đukića pokušali su da spuste ritam posle vođstva, golman Stojković je u dva navrata spasao odličnim intervencijama i Partizan sada čeka rivala za polufinale.

Od 15.30 Mačva dočekuje Crvenu zvezdu, dok su za 17 sati zakazani mečevi Napredak – Čukarički i Vojvodina – Mladost.



Partizan je na vezane pobede čekao od novembra prošle godine.

Danas, po lepom vremenu i ne baš lepom terenu za igru, zabeležio je treću u nizu!

Verovatno najboljim poluvremenom u 2018. godini, crno-beli su u Ivanjici rešili zagonetku koju je postavio Vlado Jagodić i pogocima Ognjena Ožegovića u 65. i Nemanje R. Miletića u 67. minutu nastavili impresivan niz u Kupu Srbije.

Javor - Partizan 0:2 (0:0), uz asistencije dvojice defanzivaca, N. G. Miletića i Svetozara Markovića.

Miroslav Đukić, uvidevši da je inicijativa njegovog tima iz prvog poluvremena bila prilično jalova, odlučio je mladog Armina Đerleka da ostavi u svlačionici i drugi deo počne sa legendarnim Sašom Ilićem, a kada je desetak minuta kasnije istumbao odbranu povlačenjem imenjaka, Vulićevića sa terena, stvari su postale konkretnije, a Vladimir Đogatović sve ugroženiji.

Đukić je premeštanjem najopasnijeg igrača dotadašnjeg toka meča, 17-godišnjeg štopera Markovića na poziciju desnog beka, a uvođenjem Slobodana Uroševića u centar odbrane, konačno pogodio šifru za bravu na golu Javora koju su u razmaku od 100-ak sekundi otvorili Ožegović, pa Miletić.

Crno-beli su poveli u 65. minutu, posle duge akcije pred golom Đogatovića, koju je konkretizovao Saša Zdjelar centaršutem sa desne strane. Nemanja G. Miletić pojavio se na "drugoj" stativi i pobedio čuvara u skoku, a Ognjen Oćegović "poentirao" sa peterca za drugi gol u razmaku od četiri dana. Povratnik u tim briljirao je u nedelju na Banovom brdu gde je asistirao Leandreu Tavambi za prvi, a potom postigao i drugi gol za trijumf od 0:2 koji je itekako popravio i raspoloženje i samopouzdanje ekipi.

Grobari su, njih nekoliko stotina podeljenih i dve sekcije na istočnoj tribini, i dalje slavili Ožegovićev pogodak kada je danas najborbeniji pojedinac u crno-belom, Nemanja R. Miletić, izneo loptu sa svoje polovine, odigrao na stranu za prinudnog desnog beka, Markovića, nastavio napred i "poklonio" se na sjajan centaršut za 0:2.

Utakmica je tada praktično prelomljena, iako su se beli trgli i za kratko vreme uputili dva veoma opasna udarca prema golu Vladimira Stojkovića, čoveka koji je 70 minuta posmatrao meč sa svoje polovine.

Zadovoljne crno-bele iznenadio je dug pas Miroslava Maričića sa svoje polovine, kojim je štoper-rezervista izbacio Momčila Mrkaića pred golmana crno-belih, ali je udarac krilnog napadača domaćih levom nogom išao pravo u Stojkovićeve pesnice. To je bilo u 71, a šest minuta kasnije reprezentativni čuvar mreže zabeležio je odbranu utakmice u trenutku kada su navijači Javora već bili skočili sa svojih stolica.

Dino Dolmagić opalio je sa distance i postigao bi možda i gol četvrtfinalne runde da se Stojković panterskim skokom nije domogao lopte u poslednji čas i, uz pomoć prečke, odbio pokušaj domaćih da se vrate u susret.

Jagodićev tim, opterećen borbom za opstanak i vezanim porazima od Radničkog (1:3) i Rada (2:0) nije bio opasan osim u tih pet minuta, tako da je dalje otišao bolji i konkretniji tim koji je danas zabeležio 15. utakmicu bez poraza u Kupu, uz 13 pobeda i dva remija. Partizan u ovom takmičenju ne zna za neuspeh od finala iz sezone 2014/15, kada je Čukarički bio bolji na Stadionu "Rajko Mitić" (1:0).

Od tada, "Parni valjak" osvojio je dva trofeja i stigao na dva koraka od novog finala. Dva, jer će se samo u polufinalu igrati 180 minuta.

Beli i crno-beli igrali su finale Kupa 11. maja 2016. u Gornjem Milanovcu, kada je beogradski sastav golovima Marka Jovanovića (37) i Dušana Vlahovića (97) osvojio prvi Kup posle pet sezona, a 13. u istoriji. Partizan je prošle sezone odbranio ovaj trofej trijumfom nad Crvenom zvezdom 27. maja u Humskoj, kada je bilo 1:0 pogotkom Nikole Milenkovića u 42. minutu.

Ove sezone, s obzirom na to koliki je zaostatak šampion napravio za liderom, Kup je takmičenje od prioritetnog značaja što je priznao i trener Miroslav Đukić pred dolazak u Ivanjicu u kojoj igra skroman i borben sastav Vlada Jagodića, opterećen surovom borbom za superligaški status.

Utakmicu na "Gradskom stadionu" u Ivanjici pratilo je oko 2.000 ljudi. Glavni sudija bio je Srđan Jovanović, koji je dobro odradio posao.

Banovo brdu je pokoreno za tri, a Ivanjica još brže, za samo dva minuta. Preciznije, tačno 117 sekundi bilo je dovoljno Parnom valjku da u brzini više projuri pored, u većem delu meča dobro organizovane, odbrane Javora i nastavi vožnju ka odbrani trofeja u Kupu Srbije - 2:0.

Presudio je suvi kvalitet crno-belih, napadački orijentisanih od prve do poslednje sekunde, bez panike sposobnih da sačekaju prilike i veštih da ih realizuju. Na taj način liše duel pod Golijom uzbudljive završnice, možda i penala kojima se nadao Vlado Jagodić, čija je jedina taktika bila da se brani. Uspeo je u toj nameri strateg Javora, možda bi i dočekao jedanaesterce da nije bilo dvojica igrača angažovanih prošlog leta.

Najpre je Ognjen Ožegović iskoristio pad koncetracije u odbrani domaćina i dug napad favorita - peta Pantića, centaršut Markovića, povratna glavom beka Miletića - završio tako što je iz blizine ćušnuo loptu u mrežu, da bi već u narednoj akciji raspoloženi štoperski tandem Nemanja R. Miletić - Svetozar Marković izveo akciju po desnoj strani, posle duplog pasa usledila je ubačena lopta pred peterac, je nekadšanji prvotimac Vojvodine ju je „liznuo“ čelom i prvencem u dresu Partizana ukrasio plasman u polufinale.

Bio je to blickrig u Ivanjici, a osim nastavka takmičenja u kome brani pehar, za Partizan je jednako važno saznanje da perspektivni štoper Svetozar Sveta Marković krupnim koracima sebi krči put ka velikoj (s)ceni. Omaldinski reprezentativac Srbije samo tri dana posle prvernstvenog debija odigrao je još jedan kvalitetan meč, bio siguran na lopti, dobro čitao igru, pokazao spremnost da ide napred, što je naposletku i rezultiralo golovima.

Njegova pojava na terenu trebalo bi da raduje Grobara i odgovorne u Partizanu, jer ima figuru kao kad jeStefan Savić stigao iz BSK, drži glavu uvek podignutu, pasovi su mu precizni i to je više nego dovoljno da se shvati o kakvom je biseru reč.

ČETVRTFINALE KUPA SRBIJE

JAVOR - PARTIZAN 0:2 (0:0)
/Ožegović 65, N. R. Miletić 67/

Ivanjica
Stadion Javora
Gledalaca: 1.500
Sudija: Srđan Jovanović (Beograd)
Žuti kartoni: Amanović, Kornelijus, Crnomarković, Karišik (Javor), Zdjelar, Ožegović, N. R. Miletić (Partizan)

JAVOR: Đogatović - Dolmagić, Karišik, Kornelijus (od 55. Maričić), Amanović - Panić, Kolaković, Crnomarković - Đerić (od 76. Marković), Krnić (od 60. Petković) - Mrkaić. Trener: Valdo Jagodić.

PARTIZAN: Stojković - Vulićević (od 54. Urošević), N. R. Miletić, Marković, N. G. Miletić - Zdjelar, Pantić, Janković (od 70. Ivanović), Đerlek (od 46. Ilić) - Tavamba, Ožegović. Trener: Miroslav Đukić.

Kup Srbije – četvrtfinale:

15.30 Mačva – Crvena zvezda
17.00 Napredak – Čukarički
17.00 Vojvodina – Mladost

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar