Trezor sa blagom čovječanstva

Samo 1. 300 kilometara ispod Sjevernog pola, u stijenama norveškog arhipelaga Svalbard, nalazi se prva i jedinstvena u svijetu Globalna riznica sjemenja.

Zanimljivosti 14.03.2018 | 14:01
Trezor sa blagom čovječanstva
Svalbard Global Seed Vault, kako glasi službeni naziv na engleskom jeziku, sigurna je riznica svjetskog blaga – hrane – za nesigurnu budućnost. Ovdje se, naime, nalaze sigurnosne »kopije«, duplikati sjemenja koje je već pohranjeno u oko 1.700 nacionalnih banaka sjemenja širom svijeta.  

Norveški trezor čuva zasad milion uzoraka sjemenja iz cijelog svijeta, odnosno preko pet hiljada biljnih vrsta – poljoprivrednu istoriju dugu 13.000 godina, i bez GMO uzoraka. Osnovala ga je i vlastitim sredstvima sagradila Norveška, a čuvanje je za države-pohranitelje potpuno besplatno. Ovih dana riznica je obilježila svoju desetu godišnjicu postojanja. 

Trezor je ukopan 120 metara u stijene, 130 metara iznad mora, što bi ga trebalo čuvati i od otapanja leda odnosno podizanja nivoa mora. Sjemenje se pakira u specijalne kutije, zaštićene od vlage, kako ne bi došlo do klijanja.

Hrvatska, nažalost, sigurnosne kopije svog sjemenja u Svalbardu još nije pohranila. Samo je Republika Srpska, jedina s područja bivše Jugoslavije, na Svalbard pohranila sigurnosne kopije svog sjemenja.

Prvu kutiju sjemena u Svalbard su prije deset godina donijeli tadašnji norveški premijer Jens Stoltenberg i pokojna dobitnica Nobelove nagrade za mir dr. Vangari Maathaiom.

Danas u bankama sjemenja širom svijeta ima oko 7,5 miliona uzoraka, od kojih ih je 25 do 30 odsto unikatno, piše Novi list.

(Novi list)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Sara

14.03.2018 13:33

Sramotno je da ovakve uspjehe Instituta za genetičke resurse promovišu Hrvatski mediji a ne mediji iz Republike Srpske i BiH.

ODGOVORITE
Name

VV ZV

14.03.2018 14:46

Bas tako, širimo lijepe i pozitivne vijesti.