LŠ: Sevilja šokirala Junajted, Roma se osvetila Šahtjoru!

Sevilja šokirala Evropu i eliminisala Junajted na Trafordu! Ekipa Sevilje priredila je senzaciju u revanš meču osmine finala Lige šampiona eliminisavši Mančester Junajted – 2:1 (0:0).  Romina osveta čekana sedam godina! Džeko odveo Romu u četvrtfinale Lige šampiona! Roma golom Edina Džeka pobijedila Šahtjor 1:0 i plasirala se u četvrtfinale Lige šampiona. U prvoj utakmici bilo je 2:1 za "rudare", ali je gol u gostima odveo "vučicu" među osam najboljih klubova Evrope.  Adios Murinjo! Nisi više Poseban, nisi više nikome simpatičan! Sevilja pokazala da je tehnički superiorna u odnosu na ovaj Junajted - 1:2 na Old Trafordu.  Ništa, pa Ben Jeder: Sevilja izbacila Junajted! Sevilja uspela da eliminiše Mančester junajted i plasira se u četvrtfinale Lige šampiona.  

Fudbal 13.03.2018 | 23:20
LŠ: Sevilja šokirala Junajted, Roma se osvetila Šahtjoru!
Posle meča bez pogodaka pre tri nedelje u Andaluziji, izabranici Vinčenca Montele su pogocima rezerviste Visama Ben Jadera potpuno zasluženo šokirali Old Traford i plasirali se među osam najboljih klubova Evrope.

Tim Žozea Murinja, za koji je svih 90 minuta odigrao naš Nemanja Matić, delovao je poprilično bezidejno i jalovo u pokušajima da ugrozi gol Serhija Rika, Erik Baji uspeo je u nekoliko navrata u poslednji čas da sačuva mrežu Davida de Hee, ali ni on nije mogao ništa u 74. minutu.

Francuz, koji je samo dva minuta ranije ušao na teren, izbacio ga je odličnom varkom tela i potom snažnim udarcem zakucao loptu u bliži ugao sa penala. Samo tri minuta kasnije sve je bilo gotovo posle novog gola istog igrača, a sve što je domaćin uspeo da uradi bio je počasni gol Romelua Lukakua.

Apsolutno zasluženo, fudbaleri Sevilje plasirali su se u četvrtfinale Lige šampiona izbacivši slavni Mančester junajted.

Ako je bila nepravda to što španski predstavnik nije postigao gol u prvoj utakmici, kada je ka Davidu De Hei upućeno čak 25 šuteva, u revanšu su stvari došle na svoje mesto. I, ponovo kažemo, potpuno zasluženo!

Sevilja je bila hrabriji i konkretniji rival i na Old Trafordu, a nagrađena je pobedom 2:1.

Junak utakmice bio je francuski napadač Visam Ben Jeder, koji je ušao u igru u 72. minutu, a potom za šest minuta postigao dva gola i doneo svom timu nedostižnu prednost.

Sve što su domaći igrači uspeli da urade, bio je pogodak Romelua Lukakua u 84, ali tada je već bilo jasno da će biti nemoguće nadoknaditi zaostatak...

Žoze Murinjo još jednom se opredelio za opreznu igru i šahovsku partiju, više se nadajući da će rival pogrešiti nego da će njegovi igrači sami stvoriti šansu za pogodak. Imao je Junajted, doduše, dobru priliku da povede preko Felainija u finišu prvog poluvremena, ali je Serhio Riko odlično reagovao.

Bilo je to sve što su "crveni đavoli" prikazali do golova Ben Jedera, kada su konačno krenuli u juriš ka protivničkom golu.

Za razliku od domaćina, Sevilja je više želela pogodak, nekoliko puta gosti su tokom prvog poluvremena zapretili udarcima sa distance, ali nisu uspevali da priđu bliže De Hei i ozbiljnije zaprete.

A, onda je Vinćenco Montela u 72. minutu izveo Luisa Murijela i uveo Visama Ben Jedera koji je rešio meč...

Sevilja će se naći u četvrtfinalu zajedno sa Romom, koja je nadoknadila poraz od Šahtjora u prvom duelu, zatim Real Madridom, Juventusom, Liverpulom i Manćester sitijem. Preostala dva imena saznaćemo u sredu, a žreb je u petak.

Porazom od Valensije u prošlom kolu Primere, Sevilja je verovatno ostala bez Lige šampiona za ovu sezonu, ali igranje sa najboljima za klub iz Andaluzije još nije završeno, dok će Žoze Murinjo morati "na raport" kod uvek zahtevnih engleskih novinara, iako je njegov tim trenutno drugi u Premijer ligi i gotovo siguran učesnik elitnog takmičenja iduće sezone.

Kada je pomoću bunkera ukrotio Barsinu tika-taka, tamo negde u proleće 2010.godine, a potom trčao počasne krugove po Nou Kampu Žoze Murinjo je svima bio simpatičan. Ili bar dobrom delu fudbalskog sveta... Osam leta kasnije čuje se jedinstveni glas fudbalofila od Japana do Argentine:" Žoze Murnjo, ti više nisi ni Poseban, a još manje si simpatičan. Ti nekada veliki treneru postao si simbol velike dekadencije!"

Prosto, taktikom i defanzivom može da se živi jednu, možda i pet godina. Ali ne može čitavu deceniju ili na takav način obeležiti fudbalsku epohu. U večerašnjem trijumfu Sevilje na Old Trafordu (2:1) bilo je svega - najviše fudbalske pravde. Prosto, trijumfovao je tehnički talentovaniji tim koji se povremeno igrao fudbala, a nije samo želeo da se takmiči. Sevilja je vratila vreme na 2004.godinu kada je Porto predvođen, kakve li ironije, Žozeom Murinjom servirala istu vrstu frustracije na Old Trafordu.

Ovaj Mančester nije hrabar kkakav je bio decenijama unazad, niti je posebno kvalitetan kao u eri serAleksa Fergusona. Obrijan je rukom snalažljivog rezerviste Andalužana Ben Jedera. Sve pohvale za Sevilju i toliko osporavanog Vinčenca Montelu... Prosto, zaslužili su prolaz među osam najboljih, posebno kada se na sve viđeno večeras doda da je De Hea spašavao kožu Junajtedu na Sančez Pishuanu.Kada su u prvom minutu, odmah nakon što je lopta krenula sa centra, igrači Sevilje razmenili četiri tačna pasa videlo se da je pred Žozeom Murinjom vraški težak zadatak.

Da će patiti protiv na papiru slabijeg, ali objektivno tehnički nadmoćnijeg rivala. Nije možda Sevilja briljirala, ali nije ni posustala, niti je izašla iz šina u šahovskoj partiji kakvu je želeo Žoze Murinjo. U redovima Mančestera sve se svelo na prodor Lingarda, da bi od početka drugog poluvremena Sevilja krenula u frontalne juriše... Lako su gosti ulazili u poslednju trećinu terena, lako su i napravili šansuKoree koju je neutralisao sjajnim startom Bejli.

Međutim, bio je to jasan znak nevolje za navijače Junajteda. Osećalo se u vazduhu da Sevilja može da povede i zada veliki udarac engleskom velikanu. Osećalo se, a potom se videlo: Sarabija je klasičnim španskim pasom, onim ispod zemlje, spojio sa golom Ben Jedera koji je izbegao Bajija i pogodio prvi ugao. Ništa to nije mogao De Hea.

Mančester ni tada nije krenuo u totalnu ofanzivu. Okidač je bila velika gužva koja se završila autogolom De Hea, mada je sve zamesio Ben Jeder. Tek posle toga Murinjo je sa svog lica želeo da spere ljagu sa lica. Bilo je i kasno za nešto više, osim za počasni pogodak Lukakua.

MANČESTER JUNAJTED - SEVILJA 1:2 (0:0)  
/Lukaku 84 - Ben Jeder 74 i 78/

Stadion: Old Traford
Sudija: Dani Makeli (Holandija)
Gledalaca: 69.000

MANČESTER JUNAJTED (4-2-3-1): De Hea - Valensija (od 77.Mata), Baji,Smoling, Jang - Felaini (od 60.Pogba), Matić - Lingard (od 77.Marsijal), Aleksis, Rašford - Lukaku;

SEVILJA (4-2-3-1) Serhio Riko - Merkado, Kjer, Lengle, Eskudero - Banega, N'Zonzi - Sarabija, Vaskez (od 88.Pizaro), Korea (od 89.Geiz) - Murijel (od 72. Ben Jeder).

Istovremeno, Juventusu, Mančester Sitiju, Liverpulu i Real Madridu, koji su ranije obezbedili prolaz u četvrtinu finala, pridružila se i Roma pošto je na svom Olimpiku minimalnim rezultatom savladala Šahtjor – 1:0 (0:0).

Junak Rima, posle poraza u Donjecku od 2:1, bio je Edin Džeko – koji je u 52. minutu iskoristio divno dodavanja Kevina Strotmana i poslao loptu kroz noge istrčalog Andreja Pjatova. Aleksandar Kolarov odigrao je veoma dobar meč za domaće.

U sredu su na programu poslednja dva susreta ove faze elitnog takmičenja, minhenski Bajern će u Istanbulu čuvati ogromnih 5:0 protiv Bešiktaša, dok će Čelsi želeti da iznenadi Barselonu na Nou Kampu, posle remija na Stamford Brižu 1:1.

Samo trenutak nepažnje odbrane koštao je Šahtjor eliminacije iz Lige šampiona. Pupustila je zadnja linija "rudara" u 52. minutu, a do tada je djelovala besprijekorno.

Kevin Srotman je odigrao loptu u prostor, prema Edinu Džeki. Napadač Rome je iskusno pobjegao svojim čuvarima, tako da ga je Holanđanin praktično "spojio s golom", a kapiten Bosne i Hercegovine nije dozvolio luksuz da priliku utakmice propusti.

Roma će u četvrtfinale Lige šampiona, zasluženo!

Ipak, rimska "vučica" je više pokazala u utorak uveče na Olimpiku. Taktički rat trenera Euzebija di Frančeska i Paula Fonseke okončan je u trenutku kada je "pao" gol.

Šahtjor je krenuo na sve ili ništa, a Roma imala mnogo prostora za kontre, iz kojih je i došla u nekoliko navrata u priliku da ugrozi Andreja Pjatova, ali Džeko nije više pogađao.

Do gola se u Rimu vodila žestoka, pomalo i dosadna, bitka dva rivala. Roma je poslije minuta iz Ukrajine 1:2 nastojala da rivala navede na grešku, ali se Šahtjor držao odlično i sve je mirisalo na reprizu sezone 2010/2011, kada je ukrajinski klub posljednji put bio među osam, i to upravo preko Rome u osmini finala.

"Vučica" je dočekala revanš.

Italija će prvi put od sezone 2006/2007 imati dva predstavnika u četvrtfinalu Lige šampiona. Prije Rome plasman u narednu rundu obezbijedio je Juventus.

Super Džeko odveo Romu tamo gde nije bila 10 godina! Vučica slavila minimalnu pobedu nad Šahtjorom i overila plasman u četvrtfinale Lige šampiona.

Konačno! Roma će igrati u četvrtfinalu Lige šampiona posle ravno 10 godina. Svašta se izdogađalo od tada, menjali su se treneri, igrači, vlasnici, povukao se legendarni kapiten Frančesko Toti, a večeras je veliko slavlje Vučici doneo Edin Džeko. Roma je na Olimpiku pobedila Šahtjor sa 1:0 i anulirala zaostatak od jednog gola iz prve utakmice (1:2).

Roma je večeras potvrdila da je u pravoj formi, ovo joj je bila treća pobeda zaredom, za nju i važnija od one nad Napolijem na San Paolu kojom je maltene promenila tok šampionske trke u Italiji u korist Juventusa.

Daleko od toga da je ovo bila utakmica lepa za oko, mada je imala dobar ritam. Taktički je Roma dobro stajala, još jednom je trener Euzebio di Frančesko pokazao raskošni trenerski talenat, a valja istaći da je pored Džeka, odličnu partiju pružio reprezentativac Srbije Aleksandar Kolarov. Držao je sve po levoj strani u odbrani, a u napadu je pritiskao goste, ubacivao se napred i terao Šahtjor da strepi od centaršuteva.

Na prste jedne ruke mogle bi da se nabroje zanimljive situacije, ne i šanse u prvom poluvremenu. Komotno su gledaci na Olimpijskom stadionu u Rimu mogli i da prespavaju prvo poluvreme ove utakmice, ali su makar u nastavu Romini tifozi imali razloga za slavlje.

Taman kada je polako počela da se uvlači nervoza u redove domaćina, Vučica je ujela! Igrao se 52. minut, Strotman je iz prve, maltene bez gledanja kao nekad Ćavi u Barseloni, rasporio odbranu Šahtjora, a kao nindža je bio spreman Džeko i ćušnuo loptu ispod Pjatova. 

Mnogo problema je Džeko zadavao odbrani Šahtjora u nastavku, a u 63. minutu je lako mogao da duplira, prednost samo što ovaj put nije imao sreće.

Kako je vreme odmicalo na Olimpiku, atmosfera se popravljala, a Šahtjor je samo petljao sa loptom na Rominoj polovini bez nekih ozbiljnijih šansi da ugrozi protivnički gol.

Ni u 67. minutu Džeko nije imao dovoljno sreće da još jednu teledirigovanu loptu Simonea Perotijapretvori u pogodak koji bi otklonio sve dileme oko konačnog ishoda i plasmana u četvrtfinale.

Međutim, čini se da je 12 minuta kasnije sve palo u vodu kada su u pitanju Šahtjorove šanse da ostane u Evropi. Džeko je u kontranapadu pobegao Ivanu Ordecu, a ovaj ga rukama oborio sa leđa i zasluženo dobio crveni karton.

Nije ta situacija obeshrabrila Šahtjor, koji je imao dve situacije u samoj završnici, preko Bernarda iz slobodnog udarca, da proba da se vrati u život. Ali, od toga nije bilo ništa.

ROMA - ŠAHTJOR 1:0 (0:0)   (PRVI MEČ 1:2)
/Džeko 52/

Stadion: Olimpiko
Sudija: Undijano Maljenko (Španija)

Roma (4-3-3): Alison - Florenci, Manolas, Facio, Kolarov - Najngolan, De Rosi, Strotman - Under (Žerson od 65), Džeko (El Šaravi od 89), Peroti;

Šahtjor (4-2-3-1): Pjatov - Butko, Prdets, Rakitski, Ismaili - Fred, Stepanenko (Patrik od 74) - Marlos (Dentinjo od 82), Taison, Bernard - Fereira.

Liga šampiona – osmina finala:

utorak:
Man. Junajted – Sevilja 1:2 (0:0) -- 0:0
Lukaku 84 - Ben Jeder 74, 78
Roma – Šahtjor 1:0 (0:0) -- 1:2
Džeko 52

sreda:
18.00 Bešiktaš – Bajern (0:5)
20.45 Barselona – Čelsi (1:1)

*u četvrtfinale prošli su Juventus, Mančester siti, Liverpul i Real Madrid.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar