Više sporazuma danas prihvaćeno

Predsjedništvo BiH prihvatilo je danas Protokol Savjeta ministara i Vlade Rumunije o sukcesiji bilateralnih ugovora BiH.

Bosna i Hercegovina 13.03.2018 | 18:18
Više sporazuma danas prihvaćeno
Riječ je o ugovorima između Federativne Narodne Republike Jugoslavije/Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Narodne Republike Rumunije/Socijalističke Republike Rumunije/Rumunije na nivou države i vlade.

Prihvaćen je Ugovor o amandmanu i pristupanju na Ugovor o grantu od 15. februara 2011. između BiH, "Vodovoda i kanalizacije" iz Bijeljine, Republike Srpske i Evropske banke za obnovu i razvoj za podršku projektu "Bijeljina faza dva - postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i proširenje mreže", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH danas je usvojilo i Strategiju spoljne politike BiH za period 2018-2023. godina.

K znanju je primljen Nacrt zakona o spoljnim poslovima BiH, a da ga u zakonodavnu proceduru uputi zaduženo je Ministarstvo inostranih poslova BiH.

Na sjednici je prihvaćen poziv predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova za učešće delegacije BiH, koju će predvoditi član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, na sastanku lidera "Brdo-Brioni procesa" u Skoplju 27. i 28. aprila.

Predsjedništvo je donijelo odluku o ratifikaciji nota sporazuma o donaciji opreme za bezbjednosne provjere između Savjeta ministara i Vlade Kine.

Donesena je odluka o pristupanju BiH izmjenama i dopunama Konvencije o zaštiti morske sredine i priobalnog područja Mediterana - Barselonska konvencija, kao i odluke o prihvatanju Protokola 15 i 16 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o ekonomskoj saradnji BiH i Koreje.

Donesene su i odluke o ratifikaciji Sporazuma o zajmu /Projekat jačanja bankarskog sektora/ između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti za BiH za 2016. godinu između EU, koju predstavlja Evropska komisija, i BiH, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Savjeta ministara BiH.

Odobreno je zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Evropske agencije za bezbjednost vazdušne plovidbe i Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH, Agencije za civilno vazduhoplovstvo bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije, Glavne direkcije civilnog vazduhoplovstva Slovačke, Agencije za civilno vazduhoplovstvo Slovenije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje Hrvatske, Ministarstva odbrane Mađarske i Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

Predsjedništvo BiH će u zvaničnu posjetu BiH pozvati predsjednika Bugarske Rumena Radeva. 

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar