Mozak posle 13. godine ne proizvodi neurone za pamćenje?

Najnovije istraživanje Univerziteta Kalifornija u San Francisku pokazuje da deo ljudskog mozga, koji je važan za pamćenje i učenje, prestaje da proizvodi nove ćelije oko 13. godine.

Zdravlje 13.03.2018 | 08:58
Mozak posle 13. godine ne proizvodi neurone za pamćenje?
Otkriće, koje je objavljeno u časopisu Nejčer, verovatno će dodatno zaoštriti raspravu o mogućnosti lečenja ljudskog mozga putem takozvane neurogeneze ili stvaranja novih ćelija mozga odnosno neurona.

Ranije se verovalo da hipokampus kod ljudi stvara neurone i u odraslom dobu, prenosi Si-En-En.

 „Ustanovili smo da je pojava neurogeneze u hipokampusu kod odraslih ljudi, izuzetno redak fenomen“, rekao je Arturo Alvarez-Bajla, profesor neurohirurgije na Univerzitetu Kalifornija i jedan od autora studije.

Prema njegovim rečima, naučnici su na uzorcima pronašli određeni broj neurona za koje su utvrdili da su nastali u uzrastu do godinu dana, kao i one nastale između sedme i 13. godine. Međutim ne i one koji su nastali tokom odraslog doba

„Rezultati istraživanja ukazuju na to da je hipokampus kod čoveka u velikoj meri već izgrađen tokom razvoja mozga fetusa“, istakao je Alvarez-Bajla i dodao da neki veruju da proces neurogeneze može da podmladi mozak, ali da za to još nema dokaza.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar