Čovječanstvo mora biti spremno za bolest iks

Svetska zdravstvena organizacija upozorava na bolest koja će u budućnosti odneti više miliona života, a u ovom momentu je još nepoznata. Kao takva nazvana je bolest iks.

Zdravlje 13.03.2018 | 08:56
Čovječanstvo mora biti spremno za bolest iks
U svom izveštaju za 2018. godinu, u kojem su predstavili bolesti koje bi mogle izazvati globalnu epidemiju, uz bolesti poput ebole, zika virusa i lasa groznice stručnjaci zdravstvene organizacije sa sedištem u Ženevi upozoravaju i na potencijalno opasni patogen, prenosi britanski Telegraf.

Iako ne preciziraju o kojoj je bolesti reč, stručnjaci smatraju da je neophodno da budemo pripremljeni na masovnu zarazu. Naučnike zabrinjava činjenica što u stvari ne znaju šta je u pitanju, ali su sigurni da će do epidemije doći i strahuju da će nova bolest preći sa životinja na čoveka.

 Podsećajući na sadašnja događanja u svetu, naučnici SZO ukazuju na opasnost od razvoja hemijskog oružja i ratovanja, ali i od veštački stvorenih smrtonosnih bolesti.

„Čeka nas epidemija koja će pobiti 300 miliona ljudi. Bolest iks (Disease X) predstavlja svest i znanje o tome da ozbiljnu međunarodnu epidemiju može uzrokovati za sada nepoznati patogen“, navode U Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

RTS
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

cups

14.03.2018 07:17

Cuo sam nesto o tome. Predpostavljam da farmaceuti jos nisu zavrsili taj virus i da imaju jos dosta da rade na njemu.

ODGOVORITE
Name

zlaja

19.03.2018 14:58

Upravu si ..... oni su vesti u tome vidi sta se desava u srbiji a onda ce doci sasvim slucajno