Dali ostavke, ali ne i privilegije

Poslanici i delegati SNSD, koji su bili predsjedavajući komisija u Parlamentarnoj skupštini BiH, i dalje imaju pravo na privilegije po tom osnovu, bez obzira što su davno podnijeli ostavke.

Bosna i Hercegovina 12.03.2018 | 21:11
Dali ostavke, ali ne i privilegije
Nakon što je u ljeto 2017. Nikola Špirić smijenjen s mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA BiH, Izvršni komitet SNSD je odlučio da se svi njihovi parlamentarci u znak protesta povuku iz rada komisija Predstavničkog doma, Doma naroda i zajedničkih komisija.
 
Između ostalih, Dušanka Majkić je bila predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma BiH, a Nebojša Radmanović Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda.
 
Bez obzira što mjesecima ne obavljaju te funkcije niti idu na sjednice komisija, i dalje im pripada pravo koje imaju šefovi parlamentarnih komisija zato što formalno još nisu razriješeni dužnosti. Prema pravilnicima, imaju pravo na 200 KM interne reprezentacije, plaćen račun za mobilni telefon do 150 KM svaki mjesec, pravno na službenog vozača pri dolasku na sjednice, a predsjedavajući radnih tijela u PS BiH imaju i nešto veći koeficijent za platu od poslanika.
 
Dušanka Majkić je za „EuroBlic“ rekla da koristi samo pravo na vozača, ali da ni u kom slučaju ne snosi krivicu što još nije razriješena.
 
- Mi smo ostavke podnijeli kolegijumima Predstavničkog i Doma naroda BiH i to je sve što možemo da učinimo. Nas su u komisije imenovali parlamentarni domovi i oni mogu da nas i razriješe. Zašto kolegijumi na dnevni red sjednica domova nisu stavili naše ostavke i razriješili nas iz komisija, to je pitanje za njih. To je njihova krivica. Pitajte Mladena Bosića – rekla je Majkićeva.
 
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić kaže da parlamentarce SNSD sleduje članstvo u komisijama, da je to njihova dužnost kao predstavnika građana i da na čelu pojedinih komisija treba da budu predstavnici opozicije.
 
- Iz tog razloga nismo glasali za njihovo razriješenje. To što rade je bojkot dijela parlamentarnog života. Gospođa Majkić jeste u pravu da je formalno i dalje predsjednik komisije, a u njenom odsustvu je mijenjaju zamjenici. Međutim, ovdje je pitanje morala. Da li je moralno uzimati privilegije za ono što javno tvrdite da ne radite – pita Bosić.
 
Konsultant CCI Ivića Ćavar kaže da nijedan dom nije raspravljao o stanju u parlametarnim komisijama, niti se sjeća da je to neko službeno tražio.
 
- Očito je da niko ne želi da se bavi navedenom problematikom u izbornoj godini jer su pojedine stranke, u zavisnosti od dnevnog reda domova PS BiH, u jednom trenutku vlast, a u drugom opozicija. Zato niko neće da se konfrontira s bilo kim, jer se već sada stvaraju startne pozicije za predstojeće opšte izbore u BiH i neka buduća partnerstva – zaključuje Ćavar.

Zvaničnu informaciju o pravima parlamentaraca SNSD tražili su iz Parlamentarne skupštine BiH. Međutim, novinari Blica odgovor nisu dobili.
 
Budući da su tražili da navedu poštansku adresu redakcije, za očekivati je da se drže stare prakse – odgovor šalju poštom, nakon desetak dana čekanja.
 
(Blic)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Prokletijasi

12.03.2018 20:20

Ma natrpati im usta oci usi parama pa valjda im onda bude dosta i dovoljno,mrcine gladne,ima li jos ko da treba da radi i zivi ili..?!

ODGOVORITE
Name

Cigla

12.03.2018 20:39

Pa ja(Kosarac) nemam pojma o tome, a inace sve znam!! Mora da su vodjeni probosanskom politikom, i zastupajuci interese svog Sarajevskog sefa Bakira, opet malo zgrjesili.

Name

Proleter

12.03.2018 21:53

Šta je tu čudno? Ljudi se bore za RS, pa u ime nje uzimaju pare iz SA, kako ne bi ostalo bošnjama,. E jedino što se ne sjete nikad, da te pare daju nekoj sirotinji u Srpskoj.

Name

ре

13.03.2018 08:51

Ко је њих именовао у комисије, требао би истом процедуром и разријешити их дужности. Ове додатке које се помињу неко им даје. Није ваљда каса у њиховим рукама, па заграби колико ти драго.

Name

ROMANIJA

13.03.2018 11:49

Ima tih bjednika što su otišli u penziju samo da bi se dočepali 30.000 KM i sutra se vratili u klupe da uzimaju mjesečno po 5000 KM a zalede status penzionera a mladi nemaju posla ffffuuuuuuuujjjjjjjjjj smeće ološko...

Name

Па

12.03.2018 20:56

Зашто их нису разријешили? Давно је било љето 17 год. Опет неко паметује упразно. Зашто, зашто их не разријеше?

ODGOVORITE
Name

????

12.03.2018 21:06

Ko da ih razrjesi

Name

Па

12.03.2018 21:33

Па ко их је и поставио. Нису се ваљда сами изабрали у те неке кур*** е комисије

Name

Trebnje

12.03.2018 21:41

Ne treba njih ..razrijesice njih.narod u oktobru!!!!!

ODGOVORITE
Name

Web

12.03.2018 22:28

KADA SVE PROĐE NEĆE VALJDA ŽIVJETI U KAZAMATU.FUKARE I BIJEDA.

Name

re

12.03.2018 22:41

Malo u znak zahvalnosti.......!! Dali su uspjeli sve nadleznosti prenijeti na nivo BH ????

Name

Krokodili

13.03.2018 21:57

Malo im sve, majkicka i špirić svojom pojavom u vwceenjim satima plaše narod...