Dogovor o plati otkazao štrajk

Sindikat doktora i stomatologa u Unsko-sanskom kantonu obavijestio je javnost kako je postignut konačan dogovor s Vladom USK o svim spornim pitanjima i da neće biti najavljenog generalnog štrajka.

Bosna i Hercegovina 11.03.2018 | 20:54
Dogovor o plati otkazao štrajk
Podsjećamo, ovaj sindikat je prije tri sedmice zaprijetio ponovnim stupanjem u štrajk zbog nepoštovanja odredaba Kolektivnog ugovora kojeg su u novembru prošle godine postigli s Vladom USK.

Prema riječima Nermina Kurtagića,  predsjednika tog sindikata, Vlada se obavezala da će započeti obračunavati plate doktora i stomatologa po novim koeficijentima, kako je to predviđeno novim Kolektivnim ugovorom.

"Postigli smo dogovor i o načinu plaćanja liječničkih dežurstava, što je bio dugo kamen spoticanja. U narednih nekoliko dana potpisaćemo anekse na Kolektivni ugovor, bar takav je dogovor", rekao je Kurtagić.

Podsjećamo da je ovaj sindikat zaprijetio novim generalnim štrajkom jer su im, i pored novog Kolektivnog ugovora, plate i dalje obračunavane i isplaćivane po starim, sada nevažećim koeficijentima.

U zdravstvenim ustanovama na području USK pravdali su to time da za povećanje plata nisu osigurana sredstva, te da bi to uzrokovalo ogromne finansijske probleme i ugrozilo normalno poslovanje.

Prema riječima Huseina Rošića, premijera USK, dodatna sredstva za povećanje ličnih primanja doktora i stomatologa u ovom kantonu biće osigurana rebalansom Zavoda zdravstvemog osiguranja USK, čije je poslovanje u protekloj godini ostvarilo suficit.

Inače, doktori i stomatolozi u USK su u proteklim godinama često okupljanjima i štrajkovima iskazivali nezadovoljstvo te isticali kako primaju najmanje lične dohotke u odnosu na druge kantone u FBiH.

Izvor: NN

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dare

11.03.2018 20:53

U federaciji se bore za bolji standard i svaka im cast. A u RS koda cvece cveta ubedili nas da nam je dobro iako je duplo gore nego u F

ODGOVORITE
Name

Re Dare

11.03.2018 21:04

Dare zlatne su plate kod nas u zdravstvu. Treba biti realan. Pogledaj Srbiju. Duplo vise rade,duplo manja plata.

Name

Tooooo

11.03.2018 22:44

Samo Bogdanic, sve za njega i dzaba za bolje sanjim

Name

roky

11.03.2018 21:50

Koga ovde binteresuje sta se radi u drugoj "drzavi"?..Interesuje me Republika Srpska..

ODGOVORITE
Name

Sisoje

12.03.2018 06:28

Ne interesuje nikoga , ali ovakve vesti imaju jedan jasan cilj, sreca pa nismo svi sisali vesla;)

Name

Smijesno

12.03.2018 01:51

Jel pala po piva i slikanje sa predCjednikom?

ODGOVORITE
Name

Njemačka je dno

12.03.2018 11:27

U RS doktori bi štrajkovali da im nije dobro a pošto Dodik dao povišice nema potrebe. Zdravstvo cvjeta .

ODGOVORITE