SAD pripremile "kosovski paket"

SAD su pripremile specijalni "kosovski paket" u četiri tačke koji će u narednim nedeljama biti predstavljen najprije predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, navode "Večernje novosti".

Srbija 11.03.2018 | 11:42
SAD pripremile "kosovski paket"
Kako navodi list, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, ovaj dokument Vašingtona sa izraženom geopolitičkom notom, tiče se direktno statusa južne srpske pokrajine i umnogome može da odredi dalji strateški pravac Srbije.

Radni "kosovski tekst" Trampove administracije, o kojem bi moglo da bude riječi već u utorak, kada u Beograd dolazi Ves Mičel, novi pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju sadrži nekoliko ključnih tačaka, navodi list.

Dokument predviđa da Zajednica srpskih opština dobije šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvjete i kulture.

Kako pišu "Novosti", Zajednica bi tijesno institucionalno bila povezana s potpredsjednikom kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja.

Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije.

Ako srpska strana pristane na ovaj paket, našoj državi bi bio omogućen ulazak u EU, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni, prenosi list.

Sagovornici "Novosti" iz diplomatskih krugova ocjenjuju da se Amerika odlučila na ovaj korak, jer su nezadovoljni inertnošću Brisela kada je riječ o kosovskom pitanju.

Takođe u kontekstu sve življe neformalne opcije o podjeli KiM, vašingtonskoj administraciji ne odgovara da Beograd i de jure preuzme sjever, jer bi se time stvorila tampon zona između Bošnjaka i Albanaca, njihovih pouzdanih saveznika, a Srbija bi preuzela kontrolu nad Kopaonikom i Zubinim Potokom koje su važne strateške tačke, prenose "Novosti".

"Novosti" navode da ovaj predlog ima i "drugu stranu medalje koja, prije svega, na Vučićeva leđa prebacuje ogroman teret odgovornosti".

List navodi da nije slučajno što je šef države "prva adresa" za ovaj paket, jer je riječ o najjačoj političkoj figuri u državi. Takođe piše i da zato iznad ove "pošiljke" već sada lebdi pitanje šta će biti ako Beograd i predsjednik Vučić odbace zamisli SAD.

"Prva posljedica se već nazire - blokada evrointegracija Srbije, odnosno gubitak šanse da postane članica EU. Drugi faktor rizika je, kako se procjenjuje, gubitak direktnih stranih investicija, pre svega iz država EU, što bi bio ogroman udarac za srpsku privredu", navodi list.

"Novosti" pišu da je o svim ovim "crnim scenarijma" srpskim zvaničnicima "natuknuto" preko nezvaničnih zapadnih diplomatskih kanala.

(Večernje novosti)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Pendula

11.03.2018 10:56

Trumpu Srbine ,gdje li majica ona sto je Seselj nosio ?

ODGOVORITE
Name

Smoki

11.03.2018 11:41

Odnio je na hemijsko čišćenje.

Name

Drago

11.03.2018 10:58

Ovom izazovu, Vucic nije dorastao, najbolje bi bilo da se konsultuje sa nasim predsjednikom a ako treba a mislim da treba i da uvede predsjednika Dodika u direktne pregovore, da pomogne svojim iskustvom i znanjem, visegodisnjeg drzavnika....

ODGOVORITE
Name

Really

11.03.2018 14:05

Vucic treba kao i nas višegodišnji državnik Dodik uvede sankcije USA

Name

Empirija

11.03.2018 14:35

To bi bio mali poslić za RS prezidenta, mačji kašalj, obzirom na njegov političko pregovarački, državnički i diplomatski kapacitet. Kapacitet koji je odavno prevazišao okvire, ne samo enititeta RS-a, države BH-a, svih srpskih zemalja, već i okvire regiona. Kapacitet koji buja, kipti, kuva i kipi, prijeteći da se prelije i izlije, pa usmrdi i zagadi sve okolo ove nesretne zemlje.

Name

Vec vidjeno

11.03.2018 10:59

Sta od Amerike covjek moze ocekivati Osim ucjena.

ODGOVORITE
Name

True

11.03.2018 13:52

Idu svojim putem do kraja! A mi se opiremo par godina, nadrljamo, pa pristanemo na sve...onda opet isti krug...i tako već 30 godina!

Name

Kogde

11.03.2018 11:00

Aha....jbs narod i drzavu koja se zarad praznih obecanja odrice najsvetijeg dijela teritorije

ODGOVORITE
Name

Peddy Ashdown

11.03.2018 11:36

Srbiji se ne pise dobro prihvatila ili ne prihvatila Americki prijedlog

ODGOVORITE
Name

Mališa

11.03.2018 11:38

O ovome da se hitno obavijesti veliki baja,,da se vučko i on konsultuju.

ODGOVORITE
Name

Veliki Baja

11.03.2018 13:03

Nas Srbe gura u ponor i duznicko ropstvo.

Name

pero

11.03.2018 13:36

Ukratko receno srpska volklorna drustva mogu bez problema nastupiti u beogradu, nisu i kragujevcu..

ODGOVORITE
Name

Diplomatija

11.03.2018 13:48

Ovo je priprema pučanstva za podjelu Kosova. Ponudilo se neprihvatljivo rješenje za Srbiju, oni će tražiti Sjever, dobiti mjesto u EU, Amerika zadržati vojnu bazu. I vuk sit i ovce na broju, faktičko stanje priznato.

ODGOVORITE