Zbog njega su pravljeni neredi

Đorđe Marjanović je velika zvezda Jugoslavije koja i danas sija punim sjajem. Bio je uvažavan u Jugoslaviji i Rusiji, stvarao je predivne pesme, mnogi i danas prepričavaju njegove scenske nastupe, te koncert koji je održao šaputajući. Njegova slava bila je fenomen, ali mu je život naneo i muke.

Zabava 10.03.2018 | 12:00
Zbog njega su pravljeni neredi
Priča ovog legendarnog pevača puna je uzbudljivih trenutaka, ali i onih manje lepih koji, eto, čine život.

Kao student farmacije, 1954. godine, Đorđe Marjanović prvi put je zapevao na jednoj beogradskoj audiciji.

Već 1963. krenuo je na turneju po Rusiji sa Radoslavom Grajićem i Beti Đorđević. Te godine pevao je u Moskvi, u sali sa 25.000 sedišta, tri puta dnevno! Za deset dana videlo ga je i slušalo 750.000 Moskovljana.

Svojom scenskom i pevačkom pojavom izazvao je revoluciju u zabavnoj muzici.

On je bio prvi pevač zabavne muzike na prostoru Jugoslavije koji nije samo stajao za mikrofonom već je padao na kolena, valjao se po podu, plakao, bacao sako u publiku…

Tokom višedecenijske karijere dobio je veliki broj nagrada, poput Zlatne plakete Beograda, Orden rada, Orden zasluga za narod sa srebrnim vencem, a predsednik SSSR Mihail Gorbačov dodelio mu je Orden za učvršćivanje prijateljstva i širenje kulturnih veza između Jugoslavije i SSSR.

Đorđe Marjanović ima dva muzeja. Prvi se nalazi u njegovom rodnom Kučevu, a drugi, sa 300 eksponata, u Moskvi, vlasništvo je „đokiste“ Nikolaja Larena, koji je pratio Đorđa na svim koncertima, od Moskve, preko Minska i Sibira, do Vladivostoka.

Na takmičenju Zlatni mikrofon 1961. u Domu sindikata, po mišljenju publike nepravedno mu je oduzeto prvo mesto i nezadovoljni „Đokisti“ su na trgu Marksa i Engelsa (danas Nikole Pašića) napravili demonstracije i ulične nerede, tako da je milicija morala da interveniše.

Da bi nekako smirio razbesnelu masu, Đorđe se popeo na krov automobila i odatle pevao svojim obožavaocima.

Njegova legendarna pesma “Zvižduk u osam” i dalje je simbol jednog predivnog vremena.



Porodica

Poslednje dve decenije Đorđe Marjanović koji danas ima 86 godina i njegova 11 godina mlađa supruga Ruskinja Eli Nikolajeva žive sami u stanu u centru Beograda

- Upoznali smo se 1965. na turneji u SSSR. Bila sam prevodilac i njegov pratilac dva meseca. I ljubav se tada rodila – priča gospođa Eli.

Imaju troje dece: ćerku Nataliju i sina Marka, koji žive sa svojim porodicama u Beogradu, a ćerka Nevena živi u Grčkoj sa nekadašnjim košarkašem Banetom Prelevićem.

- Želje i snovi nas pokreću i svaki put daju neki novi smisao životu. Srećan sam jer sam uspeo da se ostvarim i kao umetnik i kao porodičan čovek. Voleo bih da sam imao više vremena za druženje i viđanje s prijateljima koji su rasuti po svetu – ispričao je jednom prilikom Đorđe Marjanović.

Moždani udar

Na koncertu Lepe Brene u Melburnu u Australiji davnog 14. aprila 1990. doživeo je moždani udar na sceni dok je pevao pesmu “Mene nema ko da žali”.

- Na koncertu u Melburnu pre više od dve decenije na kojem je bio gost Lepe Brene tata je imao prvi moždani udar. Bilo je strašno. Mama je otišla za Australiju, a ja sam bespomoćno kod kuće čekala porođaj. Natalija je tada drugi put nastupala na Beogradskom proleću. Novinari se nisu sklanjali ispred naših vrata, neki su čak i silom ulazili. Porodila sam se dve nedelje kasnije i jedva sam čekala da tata dođe kući, da vidi svoje prvo unuče. Mama i Natalija su tatu vratile u život. Dugo posle tog moždana udara nije hteo da izađe iz kuće. Trebalo je dosta vremena da počne ponovo da živi normalno – ispričala je u jednom intervjuu Nevena, njegova ćerka.

Govor nakon tog moždanog udara potpuno je izgubio, ali ga je kasnije povratio.

Danas govori, ali otežano i može da peva.

- Fascinantno je kako tata peva. Najnormalnije izgovara tekstove svojih pesama. Da li je to automatizam ili ko zna šta, ali i lekari su zadivljeni - ispričala je njegova ćerka Nevena.



Fenomen

Đorđe Marjanović je, inače, jedini pevač na svetu koji je održao koncert šapatom.

- Grlo me izdalo samo jednom u karijeri , 1967. godine. Nisam otkazao koncert u Lenjingradu. Izašao sam na scenu i šaputao svoje pesme. Bio je to divan recital, u kome je učestvovala cela publika - ispričao je Đorđe Marjanović.



(Blic/SD)



Komentari / 0

Ostavite komentar