"Đinđićeva greška - 6. oktobar"

Zoran Đinđić je bio vizionar, filozof na vlasti koji je projektovao nov mentalitet i duh svakog građanina, ali i čovjek koga Srbija nije razumjela.

Srbija 09.03.2018 | 20:59
"Đinđićeva greška - 6. oktobar"
To je ocijenjeno na predstavljanju knjige "Đinđić" objavljene povodom 15. godišnjice ubistva bivšeg premijera Srbije.

Predsjednik Nove stranke i jedan od 15 autora tekstova u knjizi, Zoran Živković, ocijenio je da je Đinđić bio "najveći reformator u modernoj srpskoj istoriji, mada neuspješan".

"On nema zamjenu, niti nasljednika, nedostaje već 15 godina. Moj najveći lični uspjeh je to što sam dva puta bio njegov zamjenik. Za njega je bio karakterističan filozofski, ali i praktičan način rada, energija da se nešto mijenja. Bio je spreman da mijenja i sebe i da, mada teško, prizna i svoje greške, a imao ih je", kazao je Živković na promociji u Beogradu.

Prema njegovim rečima, najveća Đinđićeva greška bio je "nedostatak 6. oktobra".



"Griješio je kada je od Radovana Karadžića htio da napravi diplomatu, ili kada su u Skupštini Srbije oduzeti mandati Demokratskoj stranci Srbije. Ali njegova najveća greška je nedostatak 6. oktobra, to što nas je 'kilavi trut' - kako je govorio za Vojislava Koštunicu, uvjerio da nije vrijeme za potpuni diskontinuitet s režimom Slobodana Miloševića. Da smo to uradili, siguran sam da bi Zoran danas bio živ a da bi Srbiji bilo bolje", ocijenio je lider Nove stranke.

Zamjenica glavnog i odgovornog urednika nedjeljnika "NIN", Vesna Mališić ocijenila je da Srbija nije razumjela šta je Zoran Đinđić radio kao premijer i da je on bio "stranac" za nju.

"Za mene kao novinara, Zoran je bio izuzetna figura. Bio je čovjek dijaloga, nikada nije tražio autorizaciju teksta, bilo mu je važno da njegove ideje žive. On i Vesna Pešić edukovali su novinare kada je talas nacionalizma postao dominantan početkom devedesetih godina prošlog vijeka", rekla je Vesna Mališić.



Govoreći o Zoranu Đinđiću, sociolog Vesna Pešić je ocijenila da je on kao predsjednik Demokratske stranke i premijer Srbije, bio "izuzetna ličnost".

"Iako je bio premijer, smatrao je da njegov zadatak nije da vlada. U svom ekspozeu je rekao da je dobio mandat ne da vlada, već da mijenja. Danas smo na najudaljenijoj tački od onoga što je Đinđić htio", rekla je Vesna Pešić.

Prema riječima potpredsjednika Demokratske stranke Branislava Lečića, Đinđić je projektovao nov mentalitet i duh svakog građanina Srbije.

"On je provocirao svakog da misli i radi, bio je filozof na vlasti što rijetko koji narod ima", naveo je Lečić.

Bivši glavni urednik "Novosti" Manojlo Vukotić je rekao da je cilj knjige "Đinđić" da probudi sjećanje na premijera ubijenog 12. marta 2003. godine.

"Ovih šest slova u njegovom prezimenu nosi mnoga značenja, poput reforme, vizije, budućnosti, pameti. U knjizi je 15 prvaka u svojim oblastima dalo odgovor na pitanje kakva je bila Đinđićeva vizija Srbije. To nisu hvalospevi, već rendgenski snimci njegovog rada i vremena", kazao je Vukotić.

Dodao je da Đinđić "nije bio svetac", već da je svojom specifičnom pojavom "razbio tmurnu scenu Srbije".

Pored tekstova učesnika konferencije, u knjizi je objavljeno i kako su Đinđićevu viziju Srbije razumjeli akademici Ljubomir Simović i Dušan Kovačević, istoričarka Latinka Perović, književnica Vida Ognjenović, pisac Dragan Velikić, režiser Goran Marković, bivša ministarka u Vladi Zorana Đinđića Gordana Matković, advokat Boža Prelević, predsednik sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković.

(Beta)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

alfa

09.03.2018 21:03

Dezerteri pisu o junastvu, izdajnici o patriotizmu...., a gdje je misljenje Cedomira Jovanovica?

ODGOVORITE
Name

Virus

10.03.2018 06:29

I jos zato i kasiraju.

Name

Ubijanje

09.03.2018 21:16

U nas Srba ko je god htio da napravi modernu drzavu bio je ubijen.

ODGOVORITE
Name

Sistem

10.03.2018 11:18

Šta može pojedinac protiv mašinerije, ma ko bio?

Name

Draganče

09.03.2018 22:58

Sve preko IQ 100 na Balkanu nije poželjno, a još manje dobrodošlo!

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

10.03.2018 00:32

Samo ste a verovatno namerno izostavili činjenicu da je poziva NATO da mu bombarduje vlastitu zemlju i narod. A sada od šupka pravite heroja. A ne valja vam Koštunica koji je dug Srbije smanjio za nekoliko milijardi. A o ubistvu Ðinđića priupitajte malo Čedu narkosa iz LDP...

ODGOVORITE
Name

Ozzy

10.03.2018 03:56

Hostapler i zapadnjacki trojanski konj. Da je bogdom jos prije 15 sada bi slavili 30 godina sa daleko manje pricinjene stete Srbiji.

ODGOVORITE
Name

glavA

10.03.2018 08:28

Istina često ode u grob....a i neistina takodje.

ODGOVORITE
Name

Па

10.03.2018 08:33

ДС то је садашње дјело тога вашега и хвала Богу да је тако. Нема њега нема ње, ал опет све је њихово. Како су само Србију свукли у раван.

ODGOVORITE
Name

Roćko

10.03.2018 10:48

Đinđule minđule đinđuleta minđuleta primakni je do kreveta joj roćko moj.

ODGOVORITE
Name

huso

10.03.2018 11:14

Srbija ce kad smognu snage da shvate zazaliti sto je razvalila jugoslaviju.

ODGOVORITE
Name

Svileni

11.03.2018 12:05

Bio je postavio Cedu Jovanovicu za zamjenika premijera vlade.To puno govori koliko se razumio u stvari. Treba pogledati ko je bio sve u toj DS.Sve goli nesposobnjakovic. Ni jednog kvalitetnog politicara za Srbiju nisu iznjedrili.Pa i onaj deda Micun,cim otvori usta,jadac.Sjecem se onih protesta opozicije protiv Milosevica,znaci V.Draskovic,V.Pesic i Zoran Dindic.I sluso sam jednom prilikom,u to vrijeme, BBC vijesti na nasem jeziku.Kasnije razgovor sa nekim strucnjakom za Balkan u Engleskoj ,povodom ovih protesta.I covjek je ovu trojku ocijenio da su politicki nezreli,mada je bio protiv Milosevica.Covjek je dao tacnu diagnoza.Gdje su V.Pesic i V.Draskovic i sta rade?Propali u politici,Srbi nece da zaokruze njihovo ime kada su izbori.A i kada nekada otvore usta,kao i u slucaju deda Micuna,jadac.

ODGOVORITE
Name

karl kutniak

01.07.2019 16:17

Zoran Đinđić je bio veliki srpski patriot, ali samo srpski, i to je strahotan gubitak za srpski narod, a Srbi toga još dan danas nisu svjesni! Znao je svoj političko-filozofski šarm vrlo vješto iskoristiti i tako prevario mnoge koji su u njega vjerovali, pa čak i velikana prof. dr. Bogdana Bogdanovića, ali nije mogao prevariti Arkana sa kojim je stvorio nepotreban koloplet! Umislio si, budući je ovaj mrtav, a on predsjednik države da je jači od njega, to je bila velika greška, ovi uvijek dugove naplaćuju!