Jamena - selo u šumskom Sremu

Sremska ravnica dijeli se na Vinski Srem, Donji Srem Svinjarski Srem i Šumski Srem, ali je sve to, ipak Srem. I samo Srem. Sit i nahranjen.

Srbija 09.03.2018 | 18:38
Jamena - selo u šumskom Sremu
Kako god da se zove neki dio Srema, ipak, riječ je o širokoj i kićenoj ravnici, u kojoj je pitomnina na svakom koraku. I u vinskom, donjem, svinjarskom i šumskom Sremu. Svuda široke i duge ulice, šorovi od kojih se one dvije, glavne presijecaju u centrima naselja pod pravim uglom, a oko te raskrsnice, oko roglja su: crkve, škole, birtije, trgovine, arterski bunari, spomenici iz minulih ratova...

Reklo bi se da liče kao jaje jajetu. I tako je u Sremu, ali i uopšte nije tako. Svako selo se razlikuje jeno od drugog po mnogo ćemu - po drvoredima, ljudima, pričama, rijekama...

Svako od njih je i uz evropske magistrale, željezničke, drumske, energetske, plovne i druge, ali, opet, nekako u prikrajku. Jedino je Jamena u prikrajku.

Između guste, nepregledne šume, široke rijeke Save i državne granice prema Hrvatskoj. Šćućurena kao orlovo gnijezdo. Ali Jemena, ipak, nije izgubljena u ravničarskim daljinama.

Naše odredište je baš Jamena. Graničarsko selo. Različito od svih ostalih sremskih naselja. Usamljeno, ali pitomo i lijepo. Jamena je u Šumskom Sremu.



Jameni je bliže sembersko selo Crnjelovo, preko Save, a onda i Bijeljina, nego bilo koje susjedno sremsko naselje i opštinsko središte u Šidu. Na zapadu mu je i granica prema Hrvatskoj.

A i Srem se promijenio. Pogospodio se. Sve je manje prepoznatljivih sremačkih crnih šešira. Nema više na Sremcima širokih bijelih gaća "od šest meteri", kožnih opanaka, crnih čarapa, jeleka i šubara... Ali se i pored toga Sremci lako prepoznaju. Jedinstveni su i svoji.

Nema više ni krda svinja u nepreglednim šumama, sve je manje i kerova pulina, pametnih i umiljatih, nema ni čovanskih korbača, budža, brica i teških kabanica. Sve je urbanizovano, uređeno i ovoovremeno. Ostali su samo poneki nostalgičari da "pripovedaju kak' je nekad bilo", kad je njegov baba imao dvades't mangulica (crnih sremskih lasa) krmača prasilica, pet pulina, dva magarca i još štošta na salašu.

Sve se rjeđe u Sremu govori i: - "Ta, idi u očin", za golobrade momke "derani", za čobanski nožić "brica", zatim - "jesam ja teb' nešt' kaz'o", ali i "ta dašta", "lebac", "divaniti", "meter težine", „lanac zemlje", "koj’ ti je ocov", „kadgod“, „ta mani“, „kera“, „dis' ti“ i slično.

Tako se govori i oko Šida, Sremske Mitrovice, Rume, Iriga, Inđije, Dobanovaca, Pazove, Banovaca, Zemuna... Svuda je kićeni Srem, pa i ovaj u kome jes Jamena.

Sremci su dobri i vrijedni ljudi. Prihvataju svakoga, uprkos tome što ga zovu dođoš. Vole šale ali i pjesmu, posebno bećarac.

Jamena je u šumskom dijelu Srema. daleko je od ostalih sela i gradova. Do Šida je više od trideset kilometara, do prvog susjednog sela Morovića punih dvadeset. Put vodi kroz nepreglednu hrastovu šumu, koja se na sve strane svijeta pruža desetinama kilometara. Na zapadu je Slavonija u Hrvatskoj, takođe, šumovita. Jedino većih šuma nema preko rijeke Save u ravnoj Semberiji.

Doduše, semberska sela Crnjelovo, Velika Obarska, Batković, Dragaljevac i Vršani samo su koji kilometar udaljeni od Jamene, ali se između Srema i Semberije ispriječila široka Sava voda.

Mnogi mještani Jamene sav radni vijek proveli su u priječanskim, semberskim selima: veterinari, učitelji, majstori, vozači, trgovci... Čak se i dan danas žene iz Crnjelova i drugih semberskih, ali i podmajevičkih sela. Posebno iz onih oko Ugljevika. 

Do posla i nazad, do penzije, išli su preko Save. Prelazili su je nekoliko hiljada puta – za dvadeset, trideset i više godina. Što čamcem što skelom. I nikad nisu zakasnili na posao, pa i kada je rijeka nabujala.

Skela i granični prelaz su skoro uz samo selo, jer je Jamena uz samo lijevu obalu rijeke Save, udaljeno od granice sa Hrvatskom samo kilometar ili dva.

Ovo selo je u Drugom svjetskom ratu mnogo postradalo. Ni sami ne znaju koliko je mještana je odvedeno u zloglasni Jasenovac. Još uvijek nisu izmirili broj stanovnika predratne Jamene.

U Jameni su dobri domaćini. Skoro svaka kuća ima tri, četiri ili pet tovljenika. Neki i više. Ne može Sremac bez svinjskog mesa, kobasica, kulena, čvaraka i slanine. Ovdje rijetko ko na jelovniku ima jagnjetinu. Ribu ponekada, ali bez svinjskog mesa na trpezi nema govora.

Posebno vole slaninu, onu debelu, ali i šarenu, sušenu, svježu, usoljenu, onu sa paprikom, tanku, onu od podrebrice, pa sa rebara... Svaku slaninu. Ona se jede i kada se ore, sije, žanje, bere, sjeku drva, odlazi u vojsku, na svadbe i svečanosti. Tako je odvajkada u Sremu, pa i u ovom šumskom.

Sremci vole i tjesteninu: pite, štrudle, uštipke, lepinje, rezance, palačinke, gužvare, pogačice... Jednom rječju sve što se pravi od tijesta. Tako i u Jameni. Domaći hljeb i furune je ponos svake domaćice, onaj rumeni, sa rskavom korom i od tri do pet kilograma. Sremci su gurmani i njeguju kult hrane.

Do Jamene se stiže dvojako: širokim asvaltnim putem kroz nepreglednu šumu iz pravca Šida i Morovića i skelom preko Save iz Semberije.

Bilo s koju stranu da dođete, pa čak i da se pojavite negdje u ataru iz gustog hrastika, bićete srdačno dočekani. I nahranjeni. To sigurno. - Ta, dašta - kažu u Jameni.

Samo su na ovom bijelom svijetu jedna Jamena i jedan je šumski Srem.
To sam vam, eto, 'teo kasti o ovom sremskom selu u kome žive i Semberci i Majevičani i Posavci...
Svi prekorečani – kako bi kasti znali naše prekosavske komšije.

BN Tihomir Nestorović

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Caruga

09.03.2018 17:56

Mnogo lepo ispricano bilo bi divno da je vise ovakvih clanaka umesto o politici, kriminalu, latinici, cirilici itd itd...

ODGOVORITE
Name

ma

09.03.2018 19:43

ZA ovakve price nema mnogo komentara , jer je narod neuk da procita lijep clanak - vise voli znati sta je rekao Milokrad !

ODGOVORITE
Name

Semberko

09.03.2018 20:23

Svaka čast Tihomiru i BN TV na ovim lijepim pričama. Bilo bi dobro da ponekad ove priče zabilježe i okom kamere.

ODGOVORITE
Name

Kurjak

09.03.2018 20:29

Postovanje Jameni i okolnim regijama.Pitanje imadoh rodjaka : Misu Stevica , javise upokojen.Ostala je slika prica, divan o dobrom covjeku. Poznaje li neko ovog becara i sto bjese s njim opisite .Hvala citaocima pozdrav.

ODGOVORITE
Name

Jasmina djurdjevic

19.05.2019 13:57

Moja lepa jamena mnogo mi nedostaje dusa me moja boli zbog tog sela tamo imam dosta roda i prijatelja lepo polovine detinstva sam ostavila u selu prve ljubavi su mi bile u selu jamena i kao dete sam dolazila u moju lepu jamenu vol moju jamenu i moje jamencane do neba i zelim im da izdrze od ove lude save sto im stalno nadolazi volim vas jamencani moji

ODGOVORITE