Umro književnik Jovan Radulović

U Beogradu je u 67. godini preminuo Jovan Radulović, književnik, romansijer, dramski i TV pisac, najširoj javnosti poznat po drami "Golubnjača" i kao scenarista filma "Braća po materi".

Srbija 09.03.2018 | 11:30
Umro književnik Jovan Radulović
Gotovo cjelokupni opus posvetio je kninskom kraju u kojem je proveo djetinjstvo i ranu mladost, a neka od njegovih najpoznatijih djela su roman "Prošao život" i TV drama "Vučari gornje i donje Polače".

Rođen je 1951. godine u Polačama kod Knina, gdje je završio gimnaziju, nakon čega seli u Beograd, gdje je diplomirao na Filološkom fakultetu, javili su beogradski mediji.

Između ostalog, bio je profesor u Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji, urednik BIGZ-a, direktor Biblioteke grada Beograda.

Djela su mu prevođena na engleski, ruski, ukrajinski, italijanski, njemački, švedski, mađarski, makedonski i druge jezike.

Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima Oktobarske nagrade grada Beograda, Andrićave nagrade, nagrade "Isidora Sekulić", "Bora Stanković", "Branko Ćopić", "Joakim Vujić", "Braća Micić", nagrade Vitalove književne fondacije "Zlatni suncokret", Gračaničke povelje, nagrade "Petar Kočić" i drugih.

Datum i mjesto sahrane biće naknadno saopšteni.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Luka

09.03.2018 18:35

Profesore, velicino ljudska, pocivaj u miru, laka ti zemlja bila.

ODGOVORITE