LE: Slavili Lajpcig, OM i Sporting, remi Lacija i Dinama!

SMS asistirao, Banetov Zenit poražen, Sporting lako sa Plzenjom.  Fudbaleri Lacija odigrali su 2:2 sa Dinomom iz Kijeva u osmini finala Lige Evrope.  Sporting učio na greškama Partizana.  U prvim utakmicama osmine finala Lige Evrope Sporting pobedio Viktoriju 2:0. Lacio i Dinamo igrali 2:2 u Rimu, Lajpcig savldao Zenit 2:1, dok je Marsej bio bolji od Bilbaa 3:1.  Sergejeva asistencija u senci Dinamovih majstorija! Marselj kao velikan razneo Bilbao! Ukrajinci se vraćaju neporaženi iz Rima, Paje i Okampos raspalili Velodrom.  Verner daje ti krila! Lajcpig slomio Zenit, Krišitov aspirin za Mančinija! Montero razmonitrao Plzenj.  Dva gola Kolumbijac za mir pred put u Češku.

Fudbal 08.03.2018 | 23:22
LE: Slavili Lajpcig, OM i Sporting, remi Lacija i Dinama!
Srpski fudbaler Sergej Milinković-Savić učestvovao je kod drugog gola kada je asistirao Felipeu Andersonu, dok je Dušan Basta na terenu bio do 74. minuta.

Izabranici Simonea Inzagija nisu uspeli da iskoriste prednost domaćeg terena i sada u Kijev idu sa pritiskom pobede.

Posle 45 minuta igre rezultat na semaforu bio je 0:0. Odmah na startu drugog perioda igre gosti dolaze do gola.

Fudbaleri Dinama iskoristili su lošu intervenciju odbrane "nebesko plavih" i preko Tsjagankova došli do prednosti – igrao se 52. minut.

Samo dva minuta kasnije Lacio je uspeo da poravna rezultat. Anderson je poslao odličan pâs ka Imobileu koji je snažnim udarcem savladao Bojka.

"Nebesko plavi" iskoristili su inicijativu posle prvog gola i ubrzo postigli i drugi. Sergej je dodao loptu do Brazilca, koji je pored asistencije upisao i gol. Ipak, šok za domaćina stigao je u 79. minutu.

Moraeš je uspeo da postigne izjednačujuć gol i sada ekipa iz Kijeva ima prednost pred revanš koji je sedam dana kasnije na programu u Ukrajini.

Za Lacio su od prvog minuta igrali Sergej Milinković-Savić i Dušan Basta. Rimnljani nisu uspeli da pobede Dinamo (2:2) i u Kijevu će im gol biti imeprativ, ako žele u četvrtfinale. Na "Olimpiku" je bilo puno preokreta. Cigankov je pogodio za prednost Ukrajinaca u 52, a dva minuta kasnije Imobile je izjednačio. Ni 1:1 nije dugo stajalo na semaforu, jer je već u 62. Anderson doneo prvu prednost "nebeskoplavima". Tačku na uzbudljiv duel stavio je Moraeš u 77. minutu.

Dva velemajstorska poteza su utišala Olimpiko, Dinamo se neporažen vraća u Kijev posle prve runde osmine finala Lige Evrope - 2:2. Ukrajinci su znali šta hoće i ostvarili su povoljan rezultat pred revanš na spektakularan način. Pokazali su da umeju da se brane, ali i da nanesu fatalne udarce rivalu. Lacio je uspeo da napravi preokret, ali ne i da iskoristi prednost domaćeg terena.

Lacio je napadao u prvom poluvremenu, ali su se gosti dobro branili. A onda vatreno drugo poluvreme sa četiri gola...  Cigankov je u 52. minutu šmekerskom štiklom šokirao Olimpiko.

Ipak, Imobile je za samo dva minuta amortizovao šok. Lepa asistencija Andersona i Lacijeva haubica ne greši iz ovakvih situacija. Osam minuta kasnije, divna asistencija Sergeja Milinkovića Savića zaAndersona. Brazilac posle asistencije, upisuje i gol.

Međutim, bomba Žuniora Moraeša koju ne bi odbranila ni tri golmana je donela Ukrajincima kapital gola u gostima pred revanš u hladnom Kijevu. Imali su i sreće na kraju kada je Imobile pogodio stativu... 

Katastrofalan učinak ruskih ekipa u četvrtak uveče upotpunio je Zenit. Ekipa iz Sankt Peterburga, za koju je igrao Branislav Ivanović, poražena je u Lajpcigu 2:1. Moglo je i gore da Krišito nije u 86. minutu smanjio prednost Nemaca i tako revanš na severu Rusije učinio potpuno otvorenim. Red Bul je u drugom delu preko Brume i Verner poveo 2:0, ali se i rano opustio...

Fudbaleri Zenita iz Sankt Peterburga poražni su na gostovanju od Lajpciga (2:1) u osmini finala Lige Evrope.

Kapiten reprezentacije Srbije Branislav Ivanović odigrao je 90 minuta za poraženi sastav.

Nemački klub je imao dva pogotka prednosti zahvaljujući golovima Brume i Tima Vernera, ali je Domeniko Krišito pred kraj utakmice bio strelac za nadu Zenita.

Red Bul daje ti krila marketinški je slogan kojim je austrijski proizvođač godinama mamio kupce po supermarketima i pabovima, a večeras mu je značenje prošireno i na fudbalske terene. Posle Salcburga, koji je u Dortmundu šokirao fudbalski svet, milioni koje je milijarder Ditmar Matešic sipao u svoje klubove došli su na naplatu i u Lajpcigu. U prvom sudaru osmine finala Lige Evrope Red Bul je dobio rundu sa Gaspromom i Zenit kući ispratio rezultatom 2:1.

Prvu diplomatsku pobedu Nemaca nad Rusima u pregovorima oko mesta u čevtrfinalu najavila je bombaEmila Forsberga koji je iz slobodnog udarca u 36. minutu umalo raspolutio gol Andreja Luneva. Stativa je izdržala, odbrana Zenita ipak nije. Nju je u 56. minutu raspolutila peta genijalnog Tima Vernera, koji je spojio sa golom Brumu, a on je loptu fino plasirao u protivničku mrežu.

Zenitovu kapitulaciju konačno je potpisao ko drugi nego Verner, koji je u 77. minutu na pas Nabija Keita, od leta Liverpulovog organizatora igre, mangupski prebacio Luneva i Robertu Mančiniju zadao veliku glavobolju pred revanš u Sankt Peterburgu.

Ublažio ju je aspirin koji mu je prelepom kiflom iz slobodnog udarca u 86. minutu servirao zemljak Domeniko Krišito. Nismo znali da Italijan ima toliko nežnosti u stopalu. Ne može bolje od ovoga.

Nada u plasman među osam najboljih u Ligi Evrope tako je preživela, pošto bi Zenitu i 1:0 na stadionu Krestovski bilo dovoljno za Lajcpigovu eliminaciju. Sigurno smo međutim da Verner ima drugačije planove, a danas se jasno videlo da Zenit za njega nema rešenja.

Olimpik je u Marseju pobedio Atletik sa 3:1.

Dvostruki strelac bio je Lukas Okampos, jedan pogodak postigao je Dmitri Paje, dok je gol za goste dao Aric Aduriz iz penala.

Olimpik Marsej pobedio je Atletik Bilbao 3:1, a trijumf je mogao da bude i ubedljiviji da sudija nije poklonio Špancima penal pred kraj prvog dela. Adil Rami je bukvalno napucan u ruku od strane Arica Adurica, ne samo što se vrsni golgeter nalazio na sveha tri-četri metra od Ramija, već je ruka igrača Olimpika bila savijena i pribijena uz telo, čime je jasno stavio do znanja da ne želi da igra.

Bilo kako bilo, Aduric je izveo penal i pogodio, a Rami je dobio i žuti karton. Portugalac Žorže de Suoza, glavni arbitar utakmice, verovatno će se i sam čuditi svojoj odluci kada bude gledao snimak.

Ali...

Olimpik je igrao bolje i zasluženo stigao do dva gola prednosti. Strelci su bili Lukas Okampos i Dmitri Paje. Argentinac je obeležio duel na Velodromu postigavši dva gola, dok je francuskom reprezentativacu pripao potez utakmice, kada je u 14. minutu primio loptu i volejom je zakucao u mrežu.

Marsej je poveo već u prvom minutu...

Olimpiko nije slavio pobedu, ali jeste Velodrom. Marselj igra sjajno! Jedini francuski šampion Evrope je pregazio Atletik Bilbao sa 3:1, a moglo je biti i ubedljivije da Španci nisu dobili sumnjiv penal...

Počelo je idealno po Francuze pošto je Tovan fenomenalnim pasom u prvom minutu pronašaoOkamposa, a nekadašnje čudo od deteta ne greši. Lako je iskoristio zicer sa peterca i raspalio tribine Velodroma. Već u 14. minutu je bilo 2:0! Ečeita je katastrofalnom intervencijom namestio loptu Pajeu, koji je odradio minijaturu i volejom pocepao mrežu Baskijaca.

Odbrana gostiju je puštala na sve strane, a talentovani Marseljov tim je pretio sa svih strana. Spas za Bilbao je došao u dubokoj nadoknadi prvog poluvremena kada im je dosuđen više nego sumnjiv penal.  Čak arbitar nije ni pokazao na belu tačku u prvi mah, ali je posle konsultacije sa pomoćnicima promenio odluku. Lopta jeste pogodila Ramija u ruku, ali čini se da nije bilo za najstrožu kaznu. Veteran Aduriz je bio siguran izvođač i vratio nadu Atletiku.

Ipak, Marselj je nastavio da gazi i u drugom poluvremenu. Uprkos vođstvu, napadali su svim silama i držali goste pod pritiskom. Bilo je samo pitanje vremena kada će bede Bilbaa opet pući... Desilo se u 58. minutu. Paje je ubacio, a Okampos natrčao i iz prve postigao drugi gol na meču.

Do kraja su domaći imali još prilika i zaslužili ubedljiviju pobedu. Pokazali su mnogo više od baskijskog tima i jednom nogom su u četvrtfinalu... Marselj se polako vraća na ozbiljnu mapu evropskog fudbala.

Viktorija Plzenj, koja je u prethodnoj rundi eliminisala Partizan, poražena je od Sportinga u Lisabonu rezultatom 2:0, golovima Fredija Montera u 45. i 49. minutu.

"Dželati" Crvene zvezde i Partizana u šesnaestini finala Lige Evrope već posle prvih utakmica osmine finala masovnijeg UEFA takmičenja nalaze se u vrlo teškim položajima i pred eliminacijom su.

CSKA je poražen kod kuće od Liona (0:1), dok je Sportnig iz Lisabona na "Žeze Alvaladeu" bio vrlo siguran protiv Viktorije Plzenj, pobedivši je 2:0.

"Lavovi", mora se priznati, imaju kapitalnu prednost i odličnu šansu da stignu do četvrtfinala, a posle možda i da ponove rezultat iz 2005, kada su u finalu poraženi od moskovskog CSKA.

Junak je bio mladoliki, ali po godinama (31) vrlo iskusni Fredi Montero. Kolumbijac je postigao oba gola za Sporting, prvi u prvom minutu sudijske nadokande, a drigi posle samo tri minuta igre u drugom poluvremenu.

Radosav Petrović bio je među rezervama.

Sa još većim kapitalom na revanš putuje i Sporting, koji za rivala ima Partizanovog dželata Viktoriju. Nadaleko čuveni sistem Pavela Vrbe ipak ima svoje limite, a u Lisabonu se videlo da Česi ipak nisu sam krem evropskog fudbala. Fredi Montero je podsetio Evropu da tokom avantura u Kini i Vankuveru nije zaboravio da igra fudbal, pa je sa dva pogotka Lavovima obezbedio prednost od 2:0.

Istina, Česi su još jednom pokazaliu da su tim spreman da se pobije i sa jačim od sebe, pa je Mihal Krmenčik u 81. minutu imao zicer da revanš učini mnogo neizvesnijim, ali je glavom sa šest metara tukao pored gola.

Montero je svoje šanse koristio. Kao što golgeter i treba da radi. Posebno na ovom nivou, kad su šanse retke. I onda kad protivnik zaspe, a Plzenju se to desilo u nadoknadi prvog poluvremena, nema mesta greškama. Akrobatska asistencija Fabija Koentraa, koji je i povukao kontru, pa Montero, hladan kao špricer.

A čim je počelo drugo poluvreme kroše koji je nokautirao još grogiranog protivnika. Bruno Fernandeš je gostiam uzeo loptu na njihovoj polovini terena, a Montero se opet odlično snašao i drugi put matirao Aleša Hrušku.

Da, sve bi bilo drugačije da je Krmenčik pogodio, ali utisak je da je osmina finala Lige Evrope ipak trenutni maksimum Plzenja. Uostalom, da nije bilo Hruške mogao je Sporting da postigne još jedan, a možda i dva gola.

Revanš utakmice igraće se 15. marta.

Liga Evrope, osmina finala:

Lacio – Dinamo Kijev 2:1 (0:0)
Imobile 54, Anderson 62 - Tjagankov 52

Marsej – Atletik Bilbao 3:1 (2:1)
Okampos 1, 57, Paje 14 - Aduris 45+3

Lajpcig – Zenit Sankt Peterburg 2:1 (0:0)
Bruma 56, Verner 77 - Krišito 86

Sporting – Viktorija Plzenj 2:0 (1:0)
Montero 45+1, 49

ranije:

Milan – Arsenal 0:2 (0:1)
Mhitarjan 15, Ramzi 45+4

Atletiko M. – Lokomotiva M. 3:0 (1:0)
Saul 22, Kosta 47, Koke 90

B. Dortmund – Salcburg 1:2 (0:0)
Širle 62 - Beriša 49p, 56

CSKA Moskva – Lion 0:1 (0:0)
Marselo 68

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar