LE: Dortmund mrzi Red Bul! Pobjediše Lion, Arsenal i Atletiko!

Tek sad Dortmund zaista mrzi Red Bul! Borusija osramoćena na Vestfalenu! Čik da vidimo ko će da zaustavi Atletiko na putu ka peharu Lige Evrope! Lionu prijala ruska zima, Salcburg iznenadio! U prvim utakmicama osmine finala Lige Evrope Lion je pobedio CSKA u Moksvi, Salcburg je slavio na "Vestfalenu", dok je Atletiko ostvario siguran trijumf u Madridu protiv Lokomotive.  "Topovi" opet pucaju: Arsenal silan u Milanu! Odlična partija izabranika Arsena Vengera u prvom duelu osmine finala Lige Evrope.  Arsenalov kratki čas fudbala na San Siru, Gatuzov Milan kao pre terapije! Arsen Venger je i dalje u igri za Ligu šampiona, Rosonerima se taj put zatvara.  Lakše je kad nema Vasilija i Fernandesa, Lion uspeo ono što Zvezda nije - dao je gol u Moskvi! Ekipa Bruna Ženesija slavila u glavnom gradu Rusije golom Brazilca Marsela posle kornera - 0:1.

Fudbal 08.03.2018 | 21:15
LE: Dortmund mrzi Red Bul! Pobjediše Lion, Arsenal i Atletiko!
Veliki deo navijača bojkotovao je i prvenstvenu utakmicu sa Lajcpigom, a kad je na red stigao okršaj i sa drugim klubom pod patronatom kompanije Red Bul protesti su dobili na snazi. Na Vestfalenu prosto ne žele da prihvate “plastične klubove“ na velikoj sceni, pa su Borusijine pristalice čak saopštile da neće putovati na revanš u Salcburg, već će sav novac koji bi inače potrošile na gostovanje pokloniti Austriji, najstarijem klubu u gradu podno Alpa. Međutim, možda će ih rezultat prvog meča osmine finala Lige Evrope naterati da se predomisle, jer Salcburg je večeras šokirao čuveni Žuti zid - 2:1 za austrijski klub usred Dortmunda!

Poniženje kakvo se ne pamti, baš zbog svog tog omaložavanja Red Bulove fudbalske agende. I ne samo zbog rezultata. Salcburg je večeras bio bolji tim. Borusija Petera Štegera ni ne naliči na onaj klub koji je pod Jirgenom Klopom raspamećivao Evropu gegenpresingom. Ova sada generacija je ravna linija. Nije to lako prihvatiti kad si sve do pre godinu dna, čak i kad je Klop otišao, gledao ako ništa drugo, a ono bar prelep fudbal. Samo mrvice su ostale od toga.

Na drugoj strani, u Austrijancima kao da je proradio inat, kao da su želeli da se arogantnoj Borusiji osvete za sve te ružne reči. Jesu domaći imali veći posed lopte, ali je Salcburg bio konkretniji pred protivničkim  golom, pa je već posle prvog poluvremena mogao da vodi. Tada nije uspeo, ali je početak drugog poluvremena bio užasan po Borusiju.

Omer Toprak se poneo neshvatljivo glupo i pred očima slovenačkog sudije Slavka Vinčića i njegovih pomoćnika metrima vukao Hvang He Čana sve dok ga na kraju nije oborio u... Pa, nama se čini da ga je pustio van kaznenog prostora, ali Vinčić je mislio drugačije i dozvolio Valonu Beriši da sa penala dovede goste u vođstvo od 1:0.

Međutim, tek sedam minuta kasnije potpuni muk na Vestfalenu. Marsel Šmelcer je izgubio loptu na svojoj polovini terena, Štefan Lajner je zaleteo uz desnu aut liniju i onda na penaltiku pronašao opetBerišu, koji je savršeno tukao iz prve i duplirao prednost Salcurga. Muva je mogla da se čuje u inače jednom od najbučnijih stadiona u Evropi.

Srećom po Borusiju, individualni kvalitet njenih igrača nije dozvolio baš takvu sramotu. Samo minut pošto je ušao u igru Kristijan Pulišić je probio po krilu i onda na petercu gađao Andrea Širlea, a ovaj uz dosta sreće - pa i malu pomoć čuvara - smanjio zaostatak na 1:2 i barem Milionerima dao pravo da veruju u preokret na revanšu u Salcburgu. Jer da se ne lažemo, Borusija je za koplje bolji tim od Salcburga. Samo što Šteger nikako da to koplje usmeri u pravom smeru.

Prosto rečeno, kada bi Borusija igrala onako kako bi morala na osnovu igračkog kadra vrlo lako bismo mogli da je zamislimo u finalu Lige Evrope u Lionu. A taj meč gotovo da ne možemo da zamislimo bez Atletika. Prosto, ratnici Dijega Simeona su toliko dobri, a pritom toliko i preiskusni da bismo samo pojedinim  preostalim timovima u Ligi Evrope uopšte dali šansu da mogu da izbace Madriđane.

Lokomotiva svakako nije u toj grupi. Njoj je i bolje da se preorijentiše na domaće prvenstvo i pokuša da osvoji titulu u Rusiji. Na Vanda Metropolitano stadionu nije imala šta da traži. Rutinskih 3:0 za Atletiko. Nije baš da su se u Madridu uplašali statusa prvog favorita za osvajanje Lige Evrope. Sad je više nego jasno.

U 22. minutu Saul Njigez je raspalio skoro sa 30 metara i postigao može biti i najlepši pogodak večeri. Čisto da Moskovljani ne pomisle da bi mogli nešto da urade.

U 47. minutu u metu je pogodio i Dijego Kosta. Nije imao težak posao. Giljerme Marinato je nekao uspeo da zaustavi pokušaj Antoana Grizmana, ali su ga saigrači ostavili samog na strelištu. Kao glinenog goluba.

Za kraj, u 90. minutu, Huanfran je ukrao loptu, kao na tacni je servirao Kokeu, a ovaj je majstorski plasirao u sam ugao Lokomotivinog gola. Mnogo su jaki.

Fudbaleri Borusije iz Dortmunda poraženi su pred domaćom publikom od Salcburga sa 2:1. Posle prvih 45 minuta igre nije bilo golova, pa smo tako u nastavku videli rasplet situacije.

Gosti iz Švajcarske do gola prednosti došli su u 49. minutu kada je Beriša bio precizan sa linije penala.

Samo sedam minuta kasnije na semforu bilo je 0:2. Beriša se našao u šansi i fenomenalnim udarcem poslao loptu iza leđa golmana Burkija.

Domaći sastav uspeo je da smanji na preko Širlea na 1:2 u 62. minutu, ali je bilo sve što smo videlo od golova na meču. U preostala dva meča termina od 19.00, Atletiko Madrid ubedljivo je pobedio Lokomotivu iz Moskve sa 3:0, dok je Lion slavio na gostovanju protiv moskovskog CSKA.

Golove za "jorgandžije" postigli su saul u 22, Kosta u 47. i Koke u 90. minutu. Srpski fudbaler Nemanja Pejčinović odigrao je svih 90 minuta za goste iz Moskve.

Sa druge strane francuskom klubu bio je potreban samo jedan gol da dođu do trijumfa. Junak je Marselo koji je u 68. minutu savladao Akinfeeva.

Dođeš u Moskvu, postigneš gol i sebi otvoriš vrata naredne faze takmičenja. Taj recept večeras je primenio francuski Lion, koji je uspeo ono što pre dve nedelje nije uspela Crvena zvezda, zatresao je mrežu Igora Akinfejeva i sebe doveo nadomak plasmana u četvrfinale Lige Evrope – 0:1 (0:0).

Ekipa Bruna Ženesija igrački nije nadigrala domaćina, ali je bila lukavija, sačekala je svoj trenutak i golom Marsela posle kornera nokautirala domaćina. Gosti su imali nekoliko olakšavajućih okolnosti u odnosu na ekipu Vladana Milojevića. U startnoj postavi nije bilo suspendovaog Vasilija Berezuckog, kao ni povređenih Fernandesa i Vasina.

Koliko je nedostajao Vasili bilo je jasno upravo kod prekida u ključnom 68. minutu kada je podbacio njegov zamenik, Aleksej Berezucki, koji je očajno reagovao i dopustio Brazilcu da ga nadskoči i iz neposredne mreže zatrese mrežu domaćina.

Podjednako veliki hendikep predstavljao je i izostanak Marija Fernandesa, koji se povredio u prvenstvenom meču sa Uralom, pa su njegovi prodori bili nešto što ostatak Kučajev nije mogao da nadomesti. Za razliku od revanša sa Zvezdom u igri je bio Aleksandar Golovin, koji je u nekolikiko navrata pokazao svoj raskošni potencijal.

Doduše, za razliku od okršaja sa srpskim vicešampionom, Gončarenko se nije baš osmelio da zaigra sa sa trojkom Musa, Vernblum, Vitinjo, već je Brazilac ostao na klupi i u igru ušao tek nakon primljenog gola. Međutim, baš kao i Ahmed Musa do tada, ni Vitinjo nije uspeo ozbiljnije da ugrozi gol Antonija Lopeza.

CSKA je bio kvalitetniji protivnik u prvih 45 minuta. Najzrelije prilike propustili su Golovin i Džagojev, dok je Musa u par navrata uzaludno pokušavao. Gostima je očigledno bilo potrebno čitavo poluvreme da se naviknu na rusku zimu, Depaj je dodao gaz u nastavku meča i na kraju bio ključni igrač za ostvarivanje odličnog rezultata. Da je imao više sreće, bivši igrač Mančester junajteda je mogao i da duplira prednost svog tima, ali nije uspeo. Sve to je mogao da kazni Fedor Čalov u samoj završnici meča, ali je njegov udarac uspeo da zaustavi odlični Lopes.

Na prve četiri utakmice osmine finala Lige Evrope čak na tri su pobedili gosti. Arsenal je pola posla završio u Milanu, gde je golovima Mhitarijan u 15. i Ramzija u četvrtom minutu sudijske nadoknade stigao do pobede 2:0.

Ako je Arsenal završio pola, Atletiko je u Madridu praktično stavio Lokomotivu pred nemoguću misiju. "Jorgandžije" pobedili 3:0. Lion je bio bolji od CSKA u Moskvi 1:0, dok je iznenađenje večeri priredio Red Bul Salcburg pobedivši Borusiju u Dortmundu 2:1.

U Moskvi je, baš kao i kada je nedavno gostovala Crvena zvezda, utakmica igrana u debelom minusu (zvanično -9). Ali polarna temperatura nije omela fudbalere Liona da već u prvom meču pobede CSKA i ostvare rezultat koji im može doneti realne šanse da se plasiraju u četvrtfinale, a to bi bio ozbiljan korak ka finalu, koje se upravo igra u Lionu 16. maja.

Jedini gol na meču postigao je Marselo u 68. minutu. Brazilac je iskoristio odličan centaršut iz ugla i sjajnim skokom na "drugoj stativi" savladao Akinfejeva.

Atletiko se nije mnogo mučio na Vanda Metropolitanu. Domaćinu je cilj bio da što dalje dogura u Ligi šampiona, ali pošto je ove sezone Simeoneov tim ranije od planiranog ispao iz eliznog takmičenja i osvajanje Lige Evrope bi bio rezultat vredan pažnje.

Lokomotiva je pobeđena 3:0, a goste iz Moskve načeo je fantastičnim golom Saul u 22. minutu. Dijego Kosta je u 47. ispravio promašaj Grizmana, da bi Koke u 90. postavio konačan rezultat i Atletiku otvorio vrata četvrtfinala.

Revanši su na programu za sedam dana.

U derbiju ove faze drugog po rangu takmičenja izabranici Arsena Vengera zasluženo su došli do pobede nad "rosenerima" i nalaze se na korak do četvrtfinala.

"Tobdžije" su meč rešile u prvom poluvremenu kada su postigle oba gola.

Ozil je u 15. minutu poslao dobar pâs ka Mhitarjanu koji se nalazio na levoj strani. Ofanzivni vezni Arsenala fintom je prevario čuvara i snažnim udarcem savladao Donarumu.

Mogao je Milan do izjednačenja krajem prvog dela igre, kada je Bonuči glavom šutirao malo pored gola, međutim umesto toga primili su još jedan.

U četvrtom minutu nadoknade prvog poluvremena Ozil je majstorskom asistencijom uposlio Ramzija, koji je se umalo ušetao u gol nakon što je obišao golmana Milana.

Tokom drugog poluvremena nismo gledali mnogo akcije i Arsenal je zasluženo došao do pobede i koraka do četvrtine finala Lige Evrope.

Mnogi ga kritikuju, ali izgleda da u Arsenu Vengeru još ima energije za rezultate vredne pažnje. Pobeda na San Siru to svakako jeste!

U prvoj utakmici osmine finala Lige Evrope, Milan - Arsenal 0:2 (0:2).

Revanš je 15. marta u Londonu (21.05), a "tobdžije" su odradile ogroman posao za plasman u narednu fazu.

Iako su igrači Milana mnogo bolje otvorili utakmicu i nekoliko puta solidno zapretili u prvih 15 minuta, gosti su bili strpljivi i čekali svoje šanse.

Dva odlična dodavanja Mesuta Ozila "probila" su odbranu domaćih i pomogla Henriku Mhitarijanu u 15. i Aronu Remziju u nadoknadi prvog poluvremena da golovima donesu pobedu svom timu. Istina, imao je Mhitarijan dosta sreće da lopta posle njegovog šuta zakači Bonućija i prevari Donarumu, ali isto tako, nedostajalo mu je samo malo sreće da u 45. minutu posle slične akcije kao za vodeći pogodak, ponovo zatrese mrežu. Ovaj put, prečka je bila saveznik Donarume.

Već posle prvog gola, Arsenal je preuzeo kontrolu nad dešavanjima na terenu, a odlazak na odmor nije uspeo da trgne domaće fudbalere. Jesu se trudili izabranici Đenara Gatuza, imali inicijativu, međutim, nisu uspeli da pronađu način da nadmudre defanzivce gostiju.

Najbolju šansu imali su u 83. minutu, kada je Andre Silva poslao odličnu loptu ka Nikoli Kaliniću, ali je Ospina bio brži od hrvatskog napadača i poput "trećeg beka" uspeo da uklizavanjem otkloni opasnost pred svojim golom.

Težak posao čeka "rosonere" za nedelju dana u Londonu, dok bi "tobdžijama" ova pobeda trebalo da bude podstrek za finiš sezone. Uspeli su da prekinu seriju od četiri uzastopna poraza u svim takmičenjima...

Zasluženo i pošteno! Arsenal je na San Siru pobedom od 2:0 nad Milanom napravio ogroman korak ka četvrtfinalu Lige Evrope i zadržao nadu o osvajanju takmičenje čime bi se nekako dokopao Lige šampiona. Istovremeno, Rosonerima je taj put sada skoro zatvoren i ostaje im da se nadaju u čudo u prvenstvu...

Vengerov tim je u prvom poluvremenu delovao kao u najboljim danima, Gatuzova ekipa je istovremeno izgledala kao pre tri meseca kada je započela šok-terapija sa novim trenerom. Tobdžije su bile tehnički superiornije, konkretnije u završnici, čvrstije u duel igri. Rosoneri nisu ličili na tim koji je oduševljavao poslednjih nedelja. Grešili su, bili nespretni pred golom rivala i potpuno izgubili bitku sa Arsenalovim veznim redom.

Više od 70.000 ljudi na San Siru je davalo vetar u leđa Gatuzovim izabranicima koji su zapretili prekoKutronea i Čalhanoglua na početku, ali je potom Mhitarjan ohladio atmosferu. Kalabrija je dva puta pogrešio, a lopta je posle Mhitarjanovog šuta u 15. minutu zakačila Bonućija. Taman toliko da prevariDonarumu i završi u mreži.

Arsenal je dominirao na sredini terena i to je bio ključ partije. Milanov vezni red nije uspevao da ispratiOzila, Vilšira, Mhitarjana i Tobdžije su stvarale mnogo zrelije šanse. Donaruma je u dva navrata spasavao Rosonere, a Mhitarjan je iz slične pozicije kao kod prvog gola pogodio prečku. I taman kada je izgledalo da Milan preuzima inicijativu, sevnula je sjajna asistencija Ozila u poslednjim sekundima nadonade prvog poluvremena. Ramzi je ušao iz drugog plana, odbrana Milana zaspala u pokušaju da napravi ofsajd zamku, a Velšanin je rutnsiki predriblao Donarumu i ušetao se u gol...

Milan je krenuo na sve ili ništa u drugom poluvremenu, Arsenal je izgubio ritam iz prvog dela igre, aGatuzo pojačao ofanzivu uvođenjem tandema Kalinić - Silva umesto neprimetnog Borinija i Čalhanogluakojem bukvalno ništa nije polazilo za nogom. Počeo je Milan da steže obruč oko gola Ospine, imao više poluprilika nego prilika, ali su Suso i Bonaventura uglavnom bili nestrpljivi u završnici i birali pogrešna rešenja. Milan u drugom poluvremenu je ličio na onaj agresivni Gatuzov Milan iz prethodnih nedelja, ali je platio ceh greškama iz prvog poluvremena i nedostatku bolje realizacije u drugom.

Arsenal je jednom nogom u četvrtfinalu i možda bi ova večerašnja partija mogla da okrene sezonu i da se ipak završi srećno po Vengera. Milanu ostaje da se nada u čudo u revanšu, ali su mu bolje šanse da se nada čudu u Seriji A i da eventualno može da preksoči Inter ili rimske klubove. Rosoneri su poraženi posle dva i po meseca i serije od 13 mečeva bez izgubljene utakmice.

Liga Evrope, osmina finala:

Atletiko Madrid - Lokomotiva Moskva 3:0 (1:0)
/Saul 22, Kosta 47, Koke 90/

CSKA - Olimpik Lion 0:1
/Marselo 68/

Borusija Dortmund - Salcburg 1:2 (0:0)
/Širle 62 - Beriša 49pen/

Milan - Arsenal 0:2 (0:2)
/Mhitarjan 15, Remzi 45+4/

21.05 Lacio – Dinamo Kijev
21.05 Marsej – Atletik Bilbao
21.05 Lajpcig – Zenit Sankt Peterburg
21.05 Sporting – Viktorija Plzenj

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar