Poručeno: Želimo jednaka prava

Više nevladinih organizacija danas je u Banjaluci organizovalo sedmi "Osmomartovski marš" pod motom "Jesmo li radnopravne".

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Marš koji je počeo okupljanjem kod Narodnog pozorišta RS i završio na Trgu Krajine organizovali su Helsinški parlament građana, Udruženje "Oštra Nula", Fondacija Udružene žene, BASOC, Centar za mlade KVART, Banjalučki centar za ljudska prava, Inicijativa Građanke za ustavne promjene, Centar za životnu sredinu i Udruženje žena sa invaliditetom "Nika".

"Želimo da poručimo da želimo jednake plate sa muškarcima, jednake uslove rada, da se poštuju naša reproduktivna prava, a ne da budemo diskriminisane zbog toga", izjavila je Milica Pralica iz organizacije "Oštra Nula".

Istakla je i da žele da se vrednuje ženski neplaćeni rad zbog kojega su u lošijem položaju jer im se smanjuje mogućnost i vrijeme za lično usavršavanje.

"Godinama se ništa nije promjenilo i dalje ukazujemo na iste probleme kao i prije deset godina", rekla je Dragana Dardić, direktorica Helsinškog parlamenta građana u Banjaluci.

Organizatori marša navode da žene i dalje čine najveći broj ekonomski neaktivnih osoba u BiH, dok istvoremeno nose najveći teret brige o porodici i najranjivijim kategorijama stanovništva.

Izvor: Anadolija

KOMENTARI5
POŠALJITE PORUKU

Pedja

08.03.2018 16:51

Sve cemo da damo samo da poremetimo prirodne cikluse. Kada cemo da shvatimo da zene po zakonu prirode moraju da radjaju inace nas nema.

Pedja,sve to ulazi u plan novog svjetskog poredka da se smanji svjetsko stanovnistvo na 500 miliona stanovnika.

Svedska

08.03.2018 17:53

Cuj ugrozene, sve jedna zaposlena , i sve sefice , od banaka pa na dalje, a muskarci koji su stub porodice ili ne rade ili rade najgore poslove. Ajte vi u rudnike , na gradzevinu.... Danas su zene iznad muskaraca i to je problem, zato se brakovi raspadaju, nema zenidbi, sve otislo u endek.

Gogo

08.03.2018 19:05

GANDI

08.03.2018 18:04

Porez drzavi je bolji od dvoje nego od jednog.Bolji zivotni standard bez djece.Nema stresa i brige. I onda se pitamo zasto ce Turci uzeti evropu i opet su drugi krivi.Vazno je da se ima za luxus i shoping,a ne za djecu.

In

08.03.2018 19:29

Ja sam zena i slazem se da treba ravnopravnost ako dvoje ljudi rade isti posao onda i plata treba biti ista bez obzira na pol. A zene bi trebale vise radjati znam da su uslovi u RS katastrofalni ali zene sve na izbore birajmo promjene. Da kao u svakoj normalnoj drzavi ima i za zivot i za djecu pa i za soping kako to neko prokomentarisa.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.