Poručeno: Želimo jednaka prava

Više nevladinih organizacija danas je u Banjaluci organizovalo sedmi "Osmomartovski marš" pod motom "Jesmo li radnopravne".

Republika Srpska 08.03.2018 | 15:30
Poručeno: Želimo jednaka prava
Marš koji je počeo okupljanjem kod Narodnog pozorišta RS i završio na Trgu Krajine organizovali su Helsinški parlament građana, Udruženje "Oštra Nula", Fondacija Udružene žene, BASOC, Centar za mlade KVART, Banjalučki centar za ljudska prava, Inicijativa Građanke za ustavne promjene, Centar za životnu sredinu i Udruženje žena sa invaliditetom "Nika".

"Želimo da poručimo da želimo jednake plate sa muškarcima, jednake uslove rada, da se poštuju naša reproduktivna prava, a ne da budemo diskriminisane zbog toga", izjavila je Milica Pralica iz organizacije "Oštra Nula".

Istakla je i da žele da se vrednuje ženski neplaćeni rad zbog kojega su u lošijem položaju jer im se smanjuje mogućnost i vrijeme za lično usavršavanje.

"Godinama se ništa nije promjenilo i dalje ukazujemo na iste probleme kao i prije deset godina", rekla je Dragana Dardić, direktorica Helsinškog parlamenta građana u Banjaluci.

Organizatori marša navode da žene i dalje čine najveći broj ekonomski neaktivnih osoba u BiH, dok istvoremeno nose najveći teret brige o porodici i najranjivijim kategorijama stanovništva.

Izvor: Anadolija

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Pedja

08.03.2018 15:51

Sve cemo da damo samo da poremetimo prirodne cikluse. Kada cemo da shvatimo da zene po zakonu prirode moraju da radjaju inace nas nema.

ODGOVORITE
Name

Svedska

08.03.2018 16:53

Pedja,sve to ulazi u plan novog svjetskog poredka da se smanji svjetsko stanovnistvo na 500 miliona stanovnika.

Name

Gogo

08.03.2018 18:05

Cuj ugrozene, sve jedna zaposlena , i sve sefice , od banaka pa na dalje, a muskarci koji su stub porodice ili ne rade ili rade najgore poslove. Ajte vi u rudnike , na gradzevinu.... Danas su zene iznad muskaraca i to je problem, zato se brakovi raspadaju, nema zenidbi, sve otislo u endek.

Name

GANDI

08.03.2018 17:04

Porez drzavi je bolji od dvoje nego od jednog.Bolji zivotni standard bez djece.Nema stresa i brige. I onda se pitamo zasto ce Turci uzeti evropu i opet su drugi krivi.Vazno je da se ima za luxus i shoping,a ne za djecu.

ODGOVORITE
Name

In

08.03.2018 18:29

Ja sam zena i slazem se da treba ravnopravnost ako dvoje ljudi rade isti posao onda i plata treba biti ista bez obzira na pol. A zene bi trebale vise radjati znam da su uslovi u RS katastrofalni ali zene sve na izbore birajmo promjene. Da kao u svakoj normalnoj drzavi ima i za zivot i za djecu pa i za soping kako to neko prokomentarisa.

ODGOVORITE