Zemlje Balkana daleko od EU

Zemlje Zapadnog Balkana još su daleko od pristupa Evropskoj uniji. To područje je interesantno evropskih investitorima, prije svega Njemačkoj, koja na ovom području vidi interes u jefitnoj radnoj snazi, ali politička previranja još uvijek te zemlje koče na evropskom putu, smatraju sagovornici u emisiji "Globalno".

Republika Srpska 07.03.2018 | 22:58
Zemlje Balkana daleko od EU
Političke krize potresaju Evropsku uniju, tako da dok god se bavi unutrašnjim pitanjima ona ne može razmišljati o proširenju. S druge strane, tu je Rusija koja im predstavlja opravdanu pretnju za njenu stabilnost, tvrdi Dimitrije Milić, programski direktor "Novog trećeg puta".

Srbiji je načelno obećana 2025. godina kao godina eventualnog ulaska u Evropsku uniju, ali svi lideri Evropske zajednice su imali zadatak da ipak daju do znanja da to nije definitivan datum. Tako da je još uvijek sve neizvjesno, smatra Nemanja Rujević, novinar Dojče Vele.

Evropski zvaničnici nikada nisu zahtijevali od Srbije, bar ne zvanično, da prizna Kosovo, tvrdi Rujević i dodaje da su faktički mnoge stvari do sada riješene Briselskim sporazumom, ali je mnogo potanja još otvoreno. Dok status BiH je jasan, tvrdi Rujević.

Zemlje Balkana se utrkuju gdje će Njemačka više da investira, što ta zemlja vješto koristi zarad dobijanja jeftine radne snage.

Rujević smatra da Njemačka nema miljenika na Balkanu, već se politika vodi prema interesima, tvrde sagovornici u emisiji "Globalno".



BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mila Beck

08.03.2018 00:13

Samo uobraženi tupan može verovati da je miljenik Nemačke i da mu je Merkelova prijatelj.I nije samo stvar u radnoj snazi već i u tržištu. Zato nam uništavaju privredu i prisiljavaju na uvoz svoje robe. Da smo experimentalna laboratorija za zapadne vakcine da ne pričam.

ODGOVORITE
Name

NEVEROVATNO

08.03.2018 11:49

OPET UDARAS U BUBANJ A NISI BUBNJAR ,,NELUPAJ,,

Name

Rida

08.03.2018 06:26

Zna SE naj veci Problem Ali. SE o time malo prica her ih po drzava zapad kampvi su naj veci problem.

ODGOVORITE