Na ivici sukoba: Situacija napeta

U Domu zdravlja Han Pijesak ključa nezadovoljstvo. Osim finansijskih problema, kašnjenja plata i neuplaćivanja doprinosa, narušeni su i međuljudski odnosi. Radnici tvrde da je vršilac dužnosti direktora nelegalno postavljen, te da vrši mobing.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja Han Pijesak u maju prošle godine imenovana je doktorka Radojka Golijan, bivši ljekar ove zdravstvene ustanove koja je 2008. godine otišla u invalidsku penziju. Ona tvrdi da su njenim dolaskom na čelo Doma zdravlja stvari, prije svega u finansijskom pogledu, krenule nabolje, ali se radnici ne slažu sa njom.

Plate kasne, a doprinosi nisu uplaćeni za punih pet godina, jer tranša koju Domu zdravlja za plate i ostale troškove isplaćuje Fond zdravstva Republike Spske, nije dovoljna.

Naime, u Domu zdravlja je zaposleno 26 radnika, ali Fond priznaje samo nepuna dva tima porodične medicine.

Direktorka tvrdi da nedostajuća sredstva za rad Doma zdravlja namiruje opština iz budžeta, ali zaposleni, prije svega ljekari, smatraju da to nije tačno, te insistiraju da se tranša Fonda poveća.

Standard po kojem na oko dvije hiljade osiguranika dolazi jedan ljekar i određena količina lijekova ne može se primjenjivati jednako za Banjaluku, u kojoj u jednoj ulici imate hiljadu stanovnika različitih godišta i za Han Pijesak, koji je planinska, razuđena opština sa pretežno staračkim stanovništvom koje živi u udaljenim selima.

Većina radnika Doma zdravlja smatra da plata direktora od oko 50 hiljada maraka godišnje, dodatno opterećuje poslovanje te ustanove. Uz to, imenovanje Radojke Golijan za vršioca dužnosti direktora smatraju nelegalnim, jer je prije 10 godina otišla i invalidsku penziju.

Radnici Doma zdravlja koji smatraju da je Golijan nezakonito imenovana na mjesto vršioca dužnosti direktora i da za to nema ni saglasnost Ministarstva zdravlja Republike Srpske, tvrde da je u sve upetljano opštinsko rukovodstvo, tačnije lokalni SNSD.BN televizija

KOMENTARI32
POŠALJITE PORUKU

E

07.03.2018 22:35

Pa ja se cudim kako medicinski radnici traze da idu u inostranstvo?

sole manojle

07.03.2018 22:41

Žalite se Dodiku , pa će te dobiti uličara za direktora ko oni u Zvorniku .

Svasta otisla u penziju pa opet radi jos je poremetila i medjuljudske odnose dok nam mladi odaju ne zaposleni mora da je neki clan SSND ovo samo moze biti u RS bruka.

Penzioner

08.03.2018 06:12

U pravu si sole, ništa bez žalbe diktatoru Dodiku. Što je obečao to ste i dobili, a i mi u Han pjesku dobičemo isto, ono što preko dvoje visi.

Milutin

08.03.2018 07:38

Zalite se upravi vodovoda.

Joja

09.03.2018 08:50

hanpesak

07.03.2018 23:03

Ma SNSDovce ostavite same u pustininji oni prihvate drugu vjeru, uniste pustinju i tvrde kako je to izdaja nacionalnih interesa (za sve koji ne misle kao oni) Meni je drago da sam otisao iz ove selendre a vi nastavite da glasate za ove likove.

Brod

07.03.2018 23:39

Kako iz invalidske penzije na posao? Ili je čudom ozdravila ili nije ni trebala dibiti invalidsku penziju.

Marko

07.03.2018 23:45

Mrtva glava za propale institucije,sta li tek rade oni gdje ima malo vise para !?

O6 3B

08.03.2018 00:15

Ne brinite braco, izdrzite jos malo, stize vepar sa pjenovca a danas komandant isturenog strajkackog ogranka si u zvorniku --- on ce da vas poduci tehnikama opstrukcije i deratizacije.

doctors=shit

08.03.2018 00:25

majoooj prepoznaje se isti recept.. ajde odj.. vise.. necete vi odredjivati ko ce biti direktor. ako hocete da radite radite ako necete ima ko hoce..

Mirko Modrica

08.03.2018 06:17

Dojite u Modricu da vidite kako se vrsi mobing nad radnicima, ista stvar ako nije i gora danas Direktor moze da bude ko hoce. Dom zdravlja u Modrici je sumska uprava Riste Marica, Srdjana Davidovica koga su prebili na Sokocu jedva zivu glavu izvukao pa se sad provodi po Modrici, i da spomenem i Branka Simica i on je strasan jedna velika nula.

dr Srđan je najbolji i najposteniji dr koga je Modriča imala i ima . Tako da ti Mirko kazem da lupaš gluposti ili nisu sav sv..

re Mirko

08.03.2018 10:34

KO VRSI MOBING NA RADNICIMA DZ U MODRICI,CISTA LAZ.DIREKTOR JE DIVAN COVEK,POSTENI VOLI DA RADIUNIJO JE PUNO NOVITETA U DZ

ŠKULJ

18.03.2018 18:20

DA MALO POJASNIM O RADU DOMA ZDRAVLJA MODRICA,KAZU DIREKTOR VRSI MOBING NIJE TACNO,COVJEK JE SAMO UVEO RAD I DISCIPLINU NEMA PIT KAFU KAD HOCES I SA KIM HOCES TACNO TI JE ODREDJENO KAD I SA KIM SMIJES PRICAT,MLADI DOKTORI SE BUNE STO IMAJU PUNO POSLA I VISAK SATI,MRSKO IM RADITI GODISNJE IMAJU SAMO 900 SATI VISKA PA TO LJUDI NIJE NISTA PA U ZAKONU JE DOZVOLJENO 200SATITO STO JE MALO SMANJIO PLATE PA I BILE SU VELIKE,SESTRE IMAJU URED 800KM A DOKTORI 1400KM,PUNO JE BRATE,PA SMANJIO JE I SEBI PA KAO DIREKTOR IMA SAMO 2500KM A ZAMJENIK 2300KMA TAKO ODGOVORAN POSAO OBAVLJAJU,SPREMACICA IMA I PREVISE 5 IH RADE I IMAJU PLATU 405KM,AKO IMA NEKIH NEJASNOCA OBJASNIT CUMAPRAVLJENA JE PRERASPODJELA RADI SE U DVIJE SMJENETAKO DA SAD PACIJENTI LUTAJU PO CIJELI DAN TRAZECI KO CE IH PREGLEDATIJOS MNOGO DOBRIH I PAMETNIH POTEZA

ŠKULJ

22.03.2018 23:31

DA JE SVE PO ZAKONU IMAUJ JASNI DOKAZI,NPR.JUCE JE BIO UPRAVNI ODBOR DOMA ZDRAVLJA MODRICEGDJE JE PREDLOZEN IZVJESTAJ O RADU I PLAN RADA KOJI JE JEDNOGLASNO USVOJE BEZ ZAMERKI,PA JEDNA OD TACAKA JE BILA UKIDANJE PREVOZA RADNICIMA AKO IMAJU ONI ILI NEKO NJIHOV IMOVINU U GRADURADNICIMA SU UZIMALI IMOVINSKI KARTON I TO JE PO ZAKONU SLEDECA TACKA JE BILA ODLSZSK DOKTORA NA EDUKACIJU NIJE DOZVOLJENO AKO DIREKTOR SMATAR DA TA EDUKACIJA BEZVEZE NPRZA GINOGOLOGIJU,PRDIJATRIJU,PSIHIJATRIJU FIZIJATRIJU I SVE OSTALE GRANEA DIREKTOR JE ADEKVATAN DA PROCIJENI JER JE ON ZAVRSIO PORODICNU MED.KAO SPECIJALIZACIJU KOJA TRAJE 3GOD.A DA JE NAVRIJEME OTISAI MOGAO JE ZAVRSITI KAO I VECINA DOKTORA ZA 6MJESECIKOJE JE TRAJALO KAO EDUKACIJE A U SVIM TIM ODLUKAMA POMOGLI SU MU CLANOVI UPRAVNOG ODBORA ISPRED SOCIJALISTICKE PARTIJE I DNSa,SVI ZNAJU DA ODLUKE NISU PO ZAKONU AL ET STA CES USVOJISE SE

ŠKULJ

24.03.2018 22:00

Nemoj te tako gospodo pisati,svi znamo da Upravni Odbor odgovara pred zakonom. Ako niste znali oni mogu biti krivicno odgovorni jer su oni odgovorni dal li je to po zakonu ili ne,a Direktor moze da pogrijesi al UO NE

Sinisa

24.03.2018 22:20

Пијесачанин

08.03.2018 08:11

Та жена и њен муж, кобајаги доктор нечега, и професор на неким кобајаги факултетима, који је докторирао на неком квази пансловенском универзитету, су невиђени криминалци. Она са тешким психичким дијагнозама враћена из инвалидске, а он однио ко зна коју количину романијских јагњади, и џакова кромпира Рајку Кузмановићу, и ко зна још коме, док није "докторирао"!!! Република Српска ће се са оваквим клошарима, неминовно самоукинути. Шта ће нам непријатељи, кад имамо овакве људе?

Ako ti Srdjan odgovara vogi ga kuci pa neka ti lijeci koga imas, a posten toliko da su ga isprebijali na Sokocu pa vise ne smije ni otici gore, fukara od covjeka.

Mirko Modrica

08.03.2018 17:56

mile

08.03.2018 09:12

Sve zdravstvene ustanove su dno propast. Nego nema druge već medecinari put Njemačka a štrakom ništa nećete postići kao i svi koji su štrajkovali. SRETAN put Njemačka.

Nebeski lopovi

08.03.2018 09:27

Ima li iko serbistanu da nije lopov? Srbi trebaju jedno dobro čišćenje, malo deterdženta i malo više lopate preko leđa.

Realan

08.03.2018 09:30

Jel može neko da mi objasni zašto lokalnom SDS-u (svi intervijuisani su bili ili načelnici ili odbornici ili oboje) dr. Radojka nije smetala i nije imala psihičke smetnje kada su je stavili na listu za lokalne izbore 2012-te godine? Napominjem da je dotična tada bila prva ispod crte na izborima a da je u SO Han Pijesak ušla nakon smrti jednog odbornika SDS. Iz kluba odbornika SDS je izbačena nakon glasanja protiv volje kluba (tada je načelnik opstine bio iz SDS) da se Opstina zaduzi za 3 miliona maraka za vodovod i kanalizaciju, uz obrazlozenje da je takvim glasanjem nanjela nemjerljivu stetu STRANCI! Dakle, kada si uz mene posten si, strucan, nisi lud a kad me napustis, ha invalid, psihicki bolesnik, lopov! Licno mislim da SDS ima vecinu (sad za sad samo 1 odbornik :) ) i Nacelnika, vjerovatno bi Radojka (da je ostala u SDS) bila direktor, i niko se ne bi bunio. Pozdrav

Ти очигледно не познајеш ствари са правне стране. Да би се кандидовао за одборника, а мислим да ти јеси одборник, можеш бити и инвалид , па чак и са психичком шифром. Ако те народ изабере таквог , онда си одборник, и идеш у коалицију са ким хоћеш. По закону о ПИО, ако неко оде у инвалидску пензију, без обзира по ком основу, он је изгубио радну способност, и никад више , ни под којим условима, не може бити запопслен! А, овдје је дебело у кршење закона, укључен начелник Општине, Министар здравља, и наравно скупштинска већина, која то све зна, а ипак је поставила за В.Д.

Пјесачанин

08.03.2018 14:42

stop teroru medicinara

08.03.2018 11:40

Čudno, nije im smetalo godinu dana ko je direktor ali je sada počelo da im smeta. ovo troje "doktora" koji su ovako opljuvali direktorku rade to samo zato sto su dobili novac za to, po starom dobrom oprobanom receptu iz zvornika. to mnogo više govori o njima nego o direktorki. lično, ja da sam direktor odmah bih podnio ostavku, ustanova je obična seoska ambulanta a doktori su očigledno sitne interesdzinje, sa pokušajima upliva u politiku - znači nule, koga i kad i od čega ste vi izliječili od nečega, bijednici.

Razumiješ se ti u medicinu kao Marica u "ono", svako bira doktora i ustanovu gdje će se liječiti, pa biraj i ti, ali takve je često i nemoguće i liječiti iizliječiti. Svakako treba da te je stid, tako razmišljaju samo režimski satrapi. Tzv direktorica je obična gramziva, alava, lažovčina i prevarant kao i njen muž. Dotična je trajni invalid rada i to potvrđena revizijom - za koju je od nekoga i imala.

Pravdoljubivi

13.03.2018 20:11

Пјесачанин

08.03.2018 14:48

кад председник Републике, може бити (пресуђено) тешко психички болестан (тужба против Босића), па ником ништа, што не би била једна локална криминалка...?

BN KAO PRSTOM U ...

08.03.2018 15:16

Pa ovo da nije zalosno bilo bi smiješno. Ovi doktori sto komentarisu i napadaju doktoricu Golijan su bili direktori u zadnjih 15 godina,znači oni nisu ulpatili doprinose.Prosli mandat na celu opostine Han Pijesak je bio dr.Supic kao nacelnik,ovaj dr. Borovina predsjednik kluba odbornika SDS, dr.Mirovic odbornik u skuoptinskoj većini oko SDS-a,ova iz sindikata Mandicka odbornik SDS-a i predsjednik sindikata,dr Golijan sa njima kao takodje odbornik SDS-a(iako je i tada bila u penziji) znaci ima li ljudi u svojim rukama i sudbinu Doma Zdravlja,opštine i sudbinu SDS-a.Do sukoba dolazi kada se u budzetu opštine za 2015 pojavio predlog ovih "stručnjaka" da dom zdravlja koji je u teskoj situaciji dobije iz budzeta 0 maraka!Kada je snsd predlozio 130.000KM sa njima je glasala za to dr. Golijan ali nazalost nisu opet ima li većinu i ostalo je 0 maraka za dom zdravlja!A dr radojka je istjerana iz sds-a samo zato sto je podržala da se pomogne iz budzeta dom zdravlja.Da stvar bude gora na zadnjim izborima je sa listom NS onog Šukala podrzavala dr.Borovinu i sds i tada je bila dobra.Nakon lokalnih izbora i raspadanja SDS-a ulazi u skupštinsku vecinu i postaje direktor i odmah više nije sposobna nego ....Zalosno je jer ovi sto ovde pričaju su isti oni sto su imali plate po 8000KM,a do dolaska dr.Golijan svi po 3.000KM.E sad rade za oko 2.000KM pa je malo....Ovi doktori su unistili dom zadrvlja,opšrinu Han Pijesak i moj SDS...

Odgovori ti njima svima i kapak bajo. Bravo.

Re:

08.03.2018 16:21

Ovaj lik što ovdje piše je Načelnik opštine Han Pijesak koji je duboko upetljan u nezakonitosti oko imenovanja ove kvaziosobe za v.d. direktora DZ Han Pijesak. I koji nije ispoštovao zakon kada se tiče finansiranja ove zdravstvene ustanove, uzgred je nenadmašni lažov i poznati falsifikator i prevarant od ranije, da ne kažem ono pravo što on zaista jeste. Koliko je FZO RS davao na kašičicu i fiktivno zadužio sve zdravstvene ustanove u RS, tako im generalno i stoji zdravstvo u RS. Što bi rekli, ne pravi se pita od g....a! Da kriminala ima, davno bi došle inspekcijske službe i davno bi neko bio u zatvoru. Ovako ovaj lik bulazni, laže i svašta nešto još. On je sramota ove opštine i nije njegov SDS, samo se krije iza ovog pisanija.

Poznat svima u HP

13.03.2018 20:22

A

09.03.2018 08:20

Vidi doktorice.pravnice.ljubavnice.zavodnice.Znamo te mi iz Pjeska.ko si.Jadna ova direktorica s vama jadima.Dok se paslo bilo je lijepo..

Mogao te je režim naučiti pisati, vaspitanje doduše dolazi iz kuće, a bezobrazluk iz koristi od vlasti. A, pašarinu su vršili ti i tvoji. Kultiviši se, zbog sebe.

Ne može tebi bog pomoći

13.03.2018 20:28

nn

09.03.2018 17:44

2008 u invalidsku penziju 2017 u dir fotelju. E to samo kod nas moze. Sad lijepo tuziti komisiju koja ju je penzionisal, ona i komisija da vrate sve penzije koje su isplacene plus kamata i na sud pa u bajbukanu. Olaksavacu okolnost im dati: mogucnost biranja Foca ili Tunjice kod B Luke.

Tako je nn, kako god prljava prevarantica.

U buvaru

13.03.2018 20:29

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.