Hitno usvajanje izmjena zakona

Pozivam Parlamentarnu skupštinu BiH da hitno usvoji izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH kojima se omogućuje potpuno provođenje državne jurisdikcije u krivičnim predmetima i koje su u skladu s međunarodnim standardima borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, izjavio je visoki predstavnik Valentin Incko.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


BiH treba biti u mogućnosti da ispuni svoje obaveze utvrđene Ustavom. Krivično procesuiranje kršenja zakona i procesuiranje krivičnih djela koja ugrožavaju neke od osnovnih vrijednosti koje država treba štititi putem krivičnog zakona, je jedna od tih obaveza, naveo je Incko.

Odgovarajući na pitanje o osnovanosti straha da bi pravosudni sistem mogao biti paralizovan kada je u pitanju procesuiranje najtežih i najkompleksnijih krivičnih djela i korupcije, Incko je kazao da krivična legislativa BiH mora jačati mogućnosti za borbu protiv kriminala, a ne imati za cilj da onemogući državu u provođenju svoje jurisdikcije i ispunjenju obaveze očuvanja pravnog poretka.

Postizanje ovog cilja bi, ističe Incko, bio neupitan signal domaćih organa vlasti da su iskreni u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini, i da su iskreni u namjeri da slijede međunarodne standarde.

Ustavni sud BiH nije usvojio odluku o neprovođenju svoje odluke o neustavnosti nekoliko odredbi Zakona o krivičnom postupku BiH i Zakona o OBA-i, s obzirom da oni nisu bili izmijenjeni u roku od šest mjeseci. Rečeno je da će Sud o tom pitanju razgovarati na svojoj narednoj sjednici koja bi mogla biti održana 23. marta. 

-Parlamentarne stranke su danas propustile jedinstvenu šansu da odobre hitni postupak i usvoje Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine u predstavničkom domu Parlamenta BiH. Nažalost, oni to nisu uradili, i današnje glasanje pokazuje koje su političke stranke spremne da se bore protiv kriminala i korupcije. Postoji ozbiljna opasnost da će Ustavni sud uskoro odlučiti da donese odluku o neprovođenju svoje odluke o Zakonu o krivičnom postupku i stavljanju gore navedenih odredbi van snage – ističe Incko. 

Visoki predstavnik podsjeća da Zakon o krivičnom postupku BiH propisuje za koja krivična djela je dozvoljeno poduzimanje posebnih istražnih radnji, kao što su presretanje ili kontrolisana isporuka, posebno u kompleksnim predmetima organizovanog kriminala i korupcije. Zakonom se takođe propisuje kada je moguće odobriti imunitet u zamjenu za svjedočenje, ali i određeni aspekti vezani za trajanje istrage, kao i opšta odredba koja služi kao pravni osnov za podizanje optužnice u svim predmetima.

-Ukoliko Ustavni sud ove odredbe stavi van snage, imam informaciju da bi to uticalo na oko 50 do 100 predmeta na kojima radi Tužilaštvo BiH. Mislim da ne pretjerujem ako kažem da bi to bio vrlo ozbiljan udarac borbi protiv kriminala i korupcije. Niko ne može zamisliti sve posljedice koje bi to moglo imati za predmete koji su u toku, i da li bi čak bilo moguće osigurati ispravno suđenje. Mjere poduzete u cilju prikupljanja dokaza će postati nezakonite, a posebne istražne radnje neće postojati i neće se moći primjenjivati u provođenju istraga i vođenju postupaka – navodi Incko.

Uz to, dodaje, ove odredbe takođe predstavljaju pravnu osnovu za podnošenje optužnica, tako da bi moglo biti upitno da li će državno tužilaštvo biti u zakonskoj mogućnosti da podigne bilo koju optužnicu.

-Državno pravosuđe će biti paralizovano u smislu provođenja svoje jurisdikcije za krivična djela, što bi bio najozbiljniji udarac borbi protiv kriminala, s obzirom da bi se takvo stanje moglo izjednačiti s potpunim nepostojanjem Tužilaštva – ističe visoki predstavnik.

Izvor: Fena

KOMENTARI7
POŠALJITE PORUKU

Odmetnik

07.03.2018 21:07

Ko ce se bolan dogovoriti. Pa nemogu se dogovoriti da zakazu sastanak a kamo li temu o zakljucku da i ne govorimo. Banda je to sto narod hrane naconalizmom umjesto uslovima zivota

kuku nama sa nama

07.03.2018 21:08

Probudio se medo iz zimskog sna...sad će da provali ka(f)ez i onda da počne da tamani redom..hihi..Sad će njemu Baja da kaže "AJ NE SERI"ILI ĆE PAK BAJA DA POSTANE...baja

Turboskara

07.03.2018 22:03

Dok ne nametneš zakon od toga nema ništa.Zato baja. Neće strance čim ste im prepustili kao da se oni dogovaraju oni nizašto ne odgovaraju.Nije žvaka za seljaka.Zato nepitas ih ništa samo nameči zakone.Marva je to nema ništa bez ksndžije. Kad mačke nema miševi kolo vode.

izraelac

07.03.2018 23:06

To znaci da je BiH postaja ozbiljna zemlja sa ozbiljnim tajkunima , u ciji posao se ne smije mijesati ni Incko .. sto opet znaci da on samo prima platu i ne radi nista kao i svi u BiH ... sto znaci da ce i Incko propasti zajedno sa svim tajkunima kad oni propadnu jednog dana... jednog dana.

Hare

08.03.2018 12:31

Nemoj samo da si zabrinut.

Top

08.03.2018 16:06

Kad će standard ljudi da bude tema?

A Bon?

08.03.2018 16:35

Došlo je vrijeme(ako imaš muda)da primijenis Bonska ovlašćenja.Narod bi te slavio ko boga kad bi njih trojicu izbacio iz političkog života BiH.Izetbegovica,Dodika,Covica.Ajd bar priprijeti sankcijama i bukagijom da nam svane.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.