Optužen: U Srbiji špijunirao za ID

Poljsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Marokanca koji se sumnjiči da je bio član terorističke organizacije Islamska država, te da je za nju špijunirao širom Evrope.

  • Vijesti
  • Svijet


U saopštenju se navodi da je optuženi, koji je u skladu sa poljskim zakonima o privatnosti identifikovan kao Murad T, bio aktivan u Poljskoj, Austriji, Grčkoj, Njemačkoj, Srbiji i Turskoj, u periodu od decembra 2014. godine do septembra 2016. godine, kada je uhapšen na jugu Poljske.

Marokanac, koji je porijeklom iz Kazablanke, biće zadržan u pritvoru, a ukoliko bude osuđen, mogao bi da dobije kaznu zatvora u trajanju do osam godina.

U saopštenju kancelarije državnog tužioca navodi se da je Murad T. radio kao izviđač za vodećeg aktivistu "Islamske države" u Evropi Abdelhamida Abauda, lidera grupe koja je izvršila napade u Parizu u novembru 2015. godine i koji je u Francuskoj ubijen ubrzo nakon napada.

Optuženi je u Evropu došao koristeći lažne dokumente, kojima se predstavljao kao izbjeglica iz Sirije.

Istražioci su na mobilnom telefonu optuženog pronašli instrukcije za izradu i korišćenje eksploziva, kao i fotografije lokacija koje bi trebalo da budu mete napada, prenio je AP.

Tužioci Odjeljenja za borbu protiv terorizma u poljskom gradu Katovice proslijedili su optužnicu lokalnom okružnom sudu.

Za sada nije poznato kada bi slučaj mogao biti otvoren na sudu niti koliko će čitav proces potrajati.

Izvor: Srna

KOMENTARI1
POŠALJITE PORUKU

Drina

08.03.2018 07:23

Kad SE sve sabere bit CE da je boravi u bosni i bakirov spijun.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.