IDDEEA odustaje od gradnje zgrade

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) najvjerovatnije će odustati od gradnje zgrade u Banjaluci i pored toga što je još ranije za građevinsku dozvolu potrošila 1,4 miliona KM, saznaju "Nezavisne".

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


U IDDEEA nam nisu ni potvrdili ni demantovali ovu vijest, naglašavajući da će konačnu riječ o svemu dati politika, odnosno Savjet ministara BiH, prema kojem je nedavno otišla opširna informacija o ovom pitanju.

"U toj informaciji opisani su, između ostalog, i faktori rizika gradnje zgrade na lokaciji za koju važi građevinska dozvola, a jedan od njih su i poplave", rekli su nam juče u IDDEEA, naglašavajući da još nije donesena konačna ocjena po tom pitanju, odnosno da li će se ili neće graditi zgrada.

Iako u IDDEEA tvrde da konačna odluka nije donesena iz odgovora Ministarstva civilnih poslova BiH na jedno od poslaničkih pitanja, može se zaključiti da je gotovo sigurno da se zgrada neće graditi na lokaciji na kojoj je predviđena, odnosno u bivšoj kasarni u Trapistima.

Tu lokaciju IDDDEEA je na 99 godina dala Republika Srpska, a jedan od argumenata protivnika gradnje zgrade na toj lokaciji, pored poplava, je i taj što zemljište nije u trajnom vlasništvu IDDEEA, odnosno države BiH.

"Agencija insistira na lokaciji na kojoj će Agencija biti nosilac prava vlasništva, koja nije podložna plavljenju, koja neće biti puno udaljena od centra grada zbog potrebe stranaka i drugih poslovnih potreba i koja nudi i druge potrebne pogodnosti", navedeno je u odgovoru Ministarstva civilnih poslova BiH na jedno od poslaničkih pitanja u kojem se dodaje i to da će IDDEEA prema Savjetu ministara BiH uputiti na usvajanje informaciju u kojoj predlaže da se kupi zemljište na koje će nosilac prava biti IDDEEA.

Izvor blizak IDDEEA kaže da postoji mogućnost i da IDDEEA kupi zemljište na kojem će sama graditi objekat, ali da je izglednija varijanta kupovina već završenih poslovnih prostora kako bi se izbjegli problemi s javnom nabavkom, ali i pribavljanjem nove građevinske dozvole.

Podsjećanja radi, IDDEEA je još 2014. godine od grada Banjaluka dobila građevinsku dozvolu za gradnju objekta vrijednog oko 22 miliona KM na rok od tri godine.

Nakon dobijanja te dozvole, IDDEEA je ušla u proceduru izbora izvođača radova za taj projekat i raspisala tender, koji je na kraju zbog žalbe poništila Kancelarija za razmatranje žalbi. Poslije toga IDDEEA na ovom projektu nije radila ništa i krajem oktobra prošle godine prijetila je opasnost da izgubi građevinsku dozvolu, ali je na kraju grad Banjaluka na zahtjev IDDEEA na još tri godine produžio važenje ranije izdate dozvole, koja po svemu sudeći neće ni trebati.

"Milbaueru" posao štampanja pasoša
Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka IDDEEA u ponedjeljak će sa banjalučkom firmom "Milbauer" potpisati novi četvorogodišnji ugovor za nabavku pasoških knjižica.

Postupak nabavke u ovom slučaju traje već nekoliko mjeseci, a nakon što je Kancelarija za razmatranje žalbi nedavno odbila žalbu francuske kompanije "Gemalto", koja nije ni dostavila svoju ponudu, stvoreni su uslovi za potpisivanje novog četvorogodišnjeg ugovora.

Najbolju ponudu za štampanje pasoških knjižica dostavila je firma "Milbauer", koja za taj posao traži 28,47 miliona KM sa PDV-om, dok je kompanija "Veridos" tražila čak 53,28 miliona KM.

(Nezavisne)

KOMENTARI5
POŠALJITE PORUKU

idea

07.03.2018 09:58

To vam je isto neko lopovsko udruzenje mozdase malo zamerilo dodi pa sada odustaje od gradnje zgrade cekaj dokse ponova zblize svece doci na svoje lopovi se saradjuju.

Kako tebe jos nisu oteli Rusi ....kad si tako pametan

re

07.03.2018 18:39

FORA

07.03.2018 10:02

Fora je da se steli da Jaric i Kaja uvale zajedno zgradu na Banjaluckom IDEEI oni imaju lovu a Tegeltija meci vec godinu dana sa muslimsnima ovaj tal nedavno su ga dogovorili ali moraju tal dati i Bevandi sve je ovo kriminal

Al' tebe ce sigurno oteti Rusi ...ti si jos pametniji od ovog predhodnog

re

07.03.2018 18:41

Prevedi ovo na Srpski.

re

07.03.2018 18:43

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.