Izmjene zakona u skladu s EU

Bilo kakve izmjene Izbornog zakona BiH koje bi bile suprotne Evropskoj povelji ljudskih prava ili presudama Evropskog suda za ljudska prava za EU su neprihvatljive, naveo je Johannes Hahn, evropski komesar za proširenje, u pisanom dopisu Evropskom parlamentu u odgovoru na poslaničko pitanje.

Bosna i Hercegovina 06.03.2018 | 22:01
Izmjene zakona u skladu s EU
To, praktično, znači da bilo kakve izmjene koje ne budu uvažile odluku u predmetu "Sejdić i Finci" neće biti prihvaćene od strane EU.

"Evropska komisija prije svega smatra da izborna reforma mora unaprijediti demokratski kvalitet izbornog procesa. Odluka 'Sejdić i Finci' ne traži punu reviziju Izbornog zakona, nego ciljano prilagođavanje sastava Doma naroda", naveo je Hahn.

Ovo, opet, znači da je za EU primarno pitanje kompozicija Doma naroda, a ne pitanje izbora članova Predsjedništva BiH.

"Savjet EU u zaključcima iz oktobra 2017, pored i dalje važećih preporuka Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, zahtijeva da BiH implementira odluku Ustavnog suda BiH iz decembra 2016. koja se odnosi na određene izborne odredbe u FBiH", naveo je Hahn.

On je jasno naveo i šta EU očekuje nakon izbora u oktobru: BiH, kako kaže, treba ne samo da provede izbore, nego i da brzo implementira rezultate i formira sva zakonodavna i izvršna tijela, što će biti osnovni demokratski test dok zemlja aplicira za članstvo.

I ne samo to - Hahn također nije ostavio nimalo sumnje da EU u tom smislu BiH neće progledati kroz prste.

"Evropska komisija će jasno procijeniti da li BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava političke kriterije za početak pretpristupnih pregovora, što uključuje ispunjavanje evropskih standarda i standarda ljudskih prava, među kojima je i zabrana diskriminacije po etničkoj osnovi, što je eksplicitno zabranjeno evropskim zakonima", naveo je Hahn.

I u Delegaciji EU čvrsto stoje na tome da odluka "Sejdić i Finci" mora biti ispunjena, i to u skladu s evropskim standardima.

"Bilo koji prijedlog mora poštovati sudske odluke i vladavinu prava, kao i približavati se europskim standardima, a ne udaljavati se od njih. Vjerujemo da se svim izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH treba pristupiti kroz dijalog i kompromis. Političari ne smiju bježati od svoje odgovornosti da pronađu takav kompromis", navela je za "Nezavisne" Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU.

Dodala je da odluka "Sejdić i Finci" nije skinuta s dnevnog reda i podsjetila da je Savjet EU zatražio od Europske komisije da, kada bude pripremala mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU, posveti posebnu pažnju statusu njene implementacije.

"Međunarodne obaveze ove zemlje neće nestati i na vlastima BiH je da se njima pozabave i ispune ih", dodala je ona.

(Vijesti)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Ante

06.03.2018 21:37

Tako je prvo Sejdic Finci pa ostalo rjesavati

ODGOVORITE
Name

Nego šta

07.03.2018 06:12

Pusti privredu, standard gradjanja...zdravstvo, obrazovanje...iseljavanje ljudi...korupciju, pranje para...”Sejdić Finci” je prioritet svih prioriteta!

Name

B.Dragan

06.03.2018 21:44

Propade Covicu sav trud da osigura HDZu stalnu poziciju.

ODGOVORITE
Name

DEGOTHIA

06.03.2018 21:49

POČELO JE SA KUHINJOM - PRVO OHR - INJCKO, A SADA I EK - HAN.... A SLUČAJ SEJDIĆ I FINCI - NIJE PROBLEM KONSTITUTIVNIH NARODA, NEGO OSTALIH... A ČOVIĆ ZAJEDNO SA DODIKOM "GURA" TEZU O UGROŽENOSTI HRVATA U PREDSJEDNIŠTVU BIH - JER NEMA "IZVORNOG" PRIPADNIKA HRVATA, ČITAJ IZ HDZ-a. A ON I DRUGA DVA IGRAČA NA NACIONALNU UGROŽENOST NARODA NE ŽELE DA PRIHVATE DA SMO MI SVI U BIH APSOLUTNO UGROŽENI "POLITIKOM" KOJU VODE OVA TRI IZUZETNO BOGATA NACIONALISTIČKA DRIPCA - (ZAŠTO SU DRIPCI - JER IMAJU IMOVINU KOJU NIKAKO NISU MOGLI LEGALNO STEĆI OSIM KORUPCIJOM I TRGOVINOM UTICAJIMA !!!)

ODGOVORITE
Name

rezime

06.03.2018 23:34

Kakve veze ima gosp. Hahn sa BiH? Neka drzi predavanje u zemljama EU. BiH ima preceg posla od SF-zavrzlame. Osim toga BiH je jos daleko od ulaska u EU, a pitanje je dali ce ikada biti njena clanica.

ODGOVORITE
Name

Kovac

07.03.2018 03:53

Izbor jednog predsjednika bi rjesio sve probleme, a bio bi i najjeftiniji. Prica zavrsena.

ODGOVORITE
Name

dzoo

07.03.2018 06:02

Neka covic gusla po herzegovini,a Milo neka mu bude vokal.Lopovi nije Evropa slepa.

ODGOVORITE
Name

johan

07.03.2018 06:51

Ima nade za izbore kada han prizna dasu potocari izmisljen i podvaljen kada dokaze daje u srebrenici izvrsen genocid nad pravdom a zlocin nad srbima i dasu takozvane majke srebrenice lopovsko udruzenje na celu sa munirom i kadirom i bakirom dasu to sve lopovska udruzenja jersuim pomogli lobisti iz evrope i amerike na celu masonima i homoseksualcima.

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

07.03.2018 07:59

Momak prvo terapija sacekas da djeluje pa tek onda tipkanje. Pozdrav

Name

JOVAN

07.03.2018 12:22

Debilčino nepismena kretenu glupavi jes ti dušo uopšte išo u školu?

Name

83

07.03.2018 07:03

Једино што је за ову земљу битно јесте како ће се народи договорити, а народи се неће договарати све док овакве мутиводе буду диктирале шта има да се мисли и чини овдје. Као, воле нас (к'о Бајро матер). Него фино људима захвалити за "добре жеље", сјести и договорити се шта може. Већ су једном међународни посредници и локални амбасадори замутили довољно (1990-1995.)

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

07.03.2018 07:06

Sta ovaj mlati...cuti,cucete Dodik i ostali..Jeli ovo bijase onaj Han sto su se radovali njegovoj smjeni ili sta vec su mu predvidjali oni koje on sad postrojava haha...koji ste vi imbecili kad mislite da ovo vode ovi ili oni nasi pozocionari ili opozicionari

ODGOVORITE
Name

da

07.03.2018 07:20

U čitavoj Europi vrijedi pravilo "jedan čovjek jedan glas, ..dakle, njime se štiti svaki građanin, pojedinačno ..a ne neki etničke skupine! ...Sve to je propisano Europskom konvencijom o ljudskim pravima, za koju Han kaže da je treba ispoštovati ...dakle, ne treba biti previše pametan da se zaključi šta je ovaj poručio BH liderima!

ODGOVORITE
Name

Novomaticovac prerušen u komesara

07.03.2018 10:41

Može li iko objasniti ovoj Novomaticovoj utvari prerušenoj u EU komesara da poštovanje sudova automatski sprečava pranje Novomaticovog novca koje se obavlja preko BiH entiteta,a to nije u interesu komesara Hana koji je na Novomaticovom platnom spisku. Komesaru Hanu i ostalim Novomaticovcima BiH potrebna baš ovakva, nikakva, jer u ovakvom rasulu Novomaticove praonice novca NOVO RS doo i RSA Gaming doo funkcionišu bezorekorno. BiH institucije iz oba entiteta su maksimalno podređene zaštiti Novomaticovog pranja novca.

ODGOVORITE