Izborni zakon: Zatišje pred buru

Pitanje izmjena Izbornog zakona - bez pomaka. Neki kažu - trenutno je zatišje pred buru. Ponuđeni prijedlozi u Parlamentu BiH nisu dobili podršku.

Bosna i Hercegovina 06.03.2018 | 21:41
Izborni zakon: Zatišje pred buru
Prijedlozi rješenja koji su bili pred članovima Centralne izborne komisije izazvali buru negativnih reakcija. O njima se nije raspravljalo. Prijedlozi međunarodne zajednice o formiranju Super kluba - također neprihvatljivi. Rok je maj. Iz OHR-a poruka - ne razmatramo bonska ovlaštenja. A pitanje svih pitanja - kako dalje?

Mnogo se očekivalo - no malo se desilo. Posljednji zajednički sastanak bh. političara i međunarodnih faktora, krajem februara - bez rezultata. U međuvremenu - novih susreta nije bilo. Tvrde parlamentarci i poručuju:

Bariša Čolak: "Posljednji sastanak pokazao je da smo daleko od rješenja."

Damir Bećirović: "Vrlo teško će doći do nekog rješenja i pozitivnog pomaka."

Safet Softić: "Što vrijeme više odmiče svjestan sam činjenice da je teže doći do rješenja."

Iz evropskih krugova opet poruka - u rješenju izmjena Zakona ne treba se udaljavati od presude Sejdić i Finci. Prioritet je Apelacija Bože Ljubića. Popuna Doma naroda. No - u HNS-u jasan stav i danas. Samo cijeli paket. Predsjedništvo BiH, Dom naroda Federacije, Mostar. To je pitanje legitimnosti. Za Sejdić - Finci neophodna je izmjena Ustava - a to je trenutno nemoguće, kažu u HDZ-u.

"Ali mi smo duboko uvjereni kada bi se riješilo pitanje Izbornog zakona za Dom naroda i članove Predsjedništva da bismo mi ušli u jednu mnogo mirniju fazu da bismo ušli u fazu stabiliziranja političkih prilika u BiH da bi to sigurno otvorilo prostor ja sam uvjeren odmah poslije izbora jer mislim da treba raditi upravo u postizbornoj godini jer tad je politička situacija najpogodnija da bismo mogli provesti odluku Evropskog suda", rekao je Bariša Čolak (HDZ).

U SDA duže vremena zagovaraju intervenciju OHR-a. Ako se to i desi - niko ne može predvidjeti šta bi to visoki predstavnik mogao da odluči. Nedavna afera s prijedlozima rješenja Centralne izborne komisije - nije naišla na razumijevanje ni u redovima ove stranke.

"Ono što je procurilo u javnosti sa zadnjih razgovora koji su bili je nešto što zabrinjava. Još više zabrinjava ono što je procurilo iz Centralne izborne komisije ovih dana, ali ja mislim da je to sve u svrhu možda opipavanja političkog terena, šta je moguće u ovom trenutku napraviti i koja su to eventualno srednja rješenja koja bi bila moguća", izjavio je Safet Softić (SDA).

Jedno od mogućih rješenja - i to međunarodnih - je odgađanje opštih izbora i spajanje s lokalnim 2020, tvrde pojedini parlamentarci. To bi značilo da aktuelne vlasti - ostaju na vlasti. A iz opozicije i dalje pozivaju - da se razmotri prijedlog DF-a i SDP-a o popuni Doma naroda - i to u Federalnom parlamentu. Međutim, nadležni ne sazivaju sjednice. I opozicija mišljenja - da visoki predstavnik može riješiti krizu.

"Zna se ko postoji ko ima jedini mogućnost da kontroliše (CIK?) ne CIK nego OHR koji je jedini zadužen za provođenje civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma i oni u svakom momentu imaju mogućnost da daju određena rješenja koja mogu biti i privremena, kada je riječ o CIK-u ja sam već par puta rekao da tamo sjede ljudi koji definitivno su više članovi političkih stranaka različitih nego što su članovi CIK-a", kazao je Damir Bećirović (DF).

A dio politike u Republici Srpskoj - bez podrške reakciji OHR-a. Na pitanje da li bi pristali na odgađanje predstojećih izbora u SNSD-u diplomatska poruka.

"SNSD je kao ozbiljna i organizovana politička partija uvijek spreman na izborni proces smatramo da treba obezbijediti demokratski pristup da treba definitivno uvažiti političke ambicije onih koji nisu zadovoljni trenutnim zakonodavstvom i ući spremno u skladu s izbornim zakonom i kalanedarem u izborne aktivnosti", rekao je Staša Košarac (SNSD).

Ako ne bude političkog dogovora do maja - može uslijediti rješenje ili CIK-a ili OHR-a. Ako ni to - onda se izborni rezultati ne mogu u potpunosti implementirati. Što bi značilo: nema Doma naroda Federacije. nema izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije,  Vlade Federacije. Na kraju Doma naroda BiH. Hoće li građani uzalud izaći na izbore?

(N1)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sejdic

06.03.2018 21:56

Nista od izbora, sve dok se Romi ne budu mogli kandidovati za predsjednika RS i clana predsjednistva.

ODGOVORITE
Name

Ma ja

06.03.2018 22:04

Ma ja il dok Dzibuti ne izabere predstavnika Hrvata.

Name

...

07.03.2018 06:28

Romi se mogu kandidovati u Rs ne mogu u federaciji.