Zaštiti novinare od nasilnika!

Tuzlanski novinari apelovali su danas na institucije, domaća i inostrana novinarska udruženja da obezbijede sprovođenje međunarodnih standarda za zaštitu novinara, da osiguraju bezbjednost i slobodu izražavanja te bezbjedne uslove za rad medijskim profesionalcima.

Bosna i Hercegovina 06.03.2018 | 20:15
Zaštiti novinare od nasilnika!
U Tuzli su danas novinari i ostali medijski radnici održali sastanak povodom nedavnih fizičkih i verbalnih napada na novinare i kamermane tokom blokade petlje Šićki Brod.

Novinari su sve češće meta napada od strane pojedinaca, ali i grupa, kao što je bio slučaj  na petlji Šićki Brod, kada su novinari i kamermani napadnuti i izvrijeđani te im je zabranjeno snimanje.

 Između ostalih, snimanje je zabranjeno i Sabini Jakupović-Mešić sa portala Tuzlarije.net.

"Došla sam do ljudi koji su protestovali, demobilisanih boraca. Bila je velika grupa, ušla sam u masu. Došla sam do jedne grupe, pozdravila, predstavila se i rekla šta me zanima. Jedan je pristao da da izjavu.

U toku izjave prišao je čovjek i zgrabio mi diktafon i zaustavio snimanje. Zgrabio me za rame i počeo gurati i galamiti. Vrijeđao me i svašta mi govorio. Gurao me 20 metara. S njim je bila još neka žena koja je nosila štap i rekla mi da prošetam", ispričala je Sabina i rekla da je najgore što joj niko nije prišao i pomogao.

Generalno ambijent za rad novinara u tuzlanskoj regiji je očajan, kazao je Marko Divković, predsjednik Udruženja "BH novinari".

"Naime, prevladava zakon ulice, linč. Na to sve, institucije koje to treba da sprečavaju i sankcionišu ćute. Ćuti policija, koja je često u tome je saučesnik.

Tužilaštvo spava debelim zimskim snom. Što je najgore, ćute i nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima", rekao je Divković koji je, takođe, bio napadnut na petlji zajedno sa kamermanom Enesom Muratovićem.

(Nezavisne novine)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

BOA

07.03.2018 05:16

Slazem se da treba zastititi novinare. A ko ce i kako gradjane zastititi od bahatih novinara. Oni mogu hladno da se pozivaju na nekakav izvor informacije koji ne moraju cak ni na sudu da otkriju.

ODGOVORITE
Name

Igor

08.03.2018 15:46

Vrlo malo ima obrazovanih novinara..Ovi sto dolaze nemaju od koga da nauce...