Zaštiti novinare od nasilnika!

Tuzlanski novinari apelovali su danas na institucije, domaća i inostrana novinarska udruženja da obezbijede sprovođenje međunarodnih standarda za zaštitu novinara, da osiguraju bezbjednost i slobodu izražavanja te bezbjedne uslove za rad medijskim profesionalcima.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


U Tuzli su danas novinari i ostali medijski radnici održali sastanak povodom nedavnih fizičkih i verbalnih napada na novinare i kamermane tokom blokade petlje Šićki Brod.

Novinari su sve češće meta napada od strane pojedinaca, ali i grupa, kao što je bio slučaj  na petlji Šićki Brod, kada su novinari i kamermani napadnuti i izvrijeđani te im je zabranjeno snimanje.

 Između ostalih, snimanje je zabranjeno i Sabini Jakupović-Mešić sa portala Tuzlarije.net.

"Došla sam do ljudi koji su protestovali, demobilisanih boraca. Bila je velika grupa, ušla sam u masu. Došla sam do jedne grupe, pozdravila, predstavila se i rekla šta me zanima. Jedan je pristao da da izjavu.

U toku izjave prišao je čovjek i zgrabio mi diktafon i zaustavio snimanje. Zgrabio me za rame i počeo gurati i galamiti. Vrijeđao me i svašta mi govorio. Gurao me 20 metara. S njim je bila još neka žena koja je nosila štap i rekla mi da prošetam", ispričala je Sabina i rekla da je najgore što joj niko nije prišao i pomogao.

Generalno ambijent za rad novinara u tuzlanskoj regiji je očajan, kazao je Marko Divković, predsjednik Udruženja "BH novinari".

"Naime, prevladava zakon ulice, linč. Na to sve, institucije koje to treba da sprečavaju i sankcionišu ćute. Ćuti policija, koja je često u tome je saučesnik.

Tužilaštvo spava debelim zimskim snom. Što je najgore, ćute i nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima", rekao je Divković koji je, takođe, bio napadnut na petlji zajedno sa kamermanom Enesom Muratovićem.

(Nezavisne novine)

KOMENTARI2
POŠALJITE PORUKU

BOA

07.03.2018 06:16

Slazem se da treba zastititi novinare. A ko ce i kako gradjane zastititi od bahatih novinara. Oni mogu hladno da se pozivaju na nekakav izvor informacije koji ne moraju cak ni na sudu da otkriju.

Vrlo malo ima obrazovanih novinara..Ovi sto dolaze nemaju od koga da nauce...

Igor

08.03.2018 16:46

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.