Prijete li nove poplave u BiH?

Nakon što je Bosnu i Hercegovinu posljednjih dana februara doslovno zatrpao snijeg, naglo povećanje temperatura proteklih dana kod stanovništva izaziva strah od poplava. Svi još jasno pamte katastrofu iz 2014. godine, kada su se zbog naglog topljenja snijega rijeke izlile iz korita i poplavile skoro cijelu zemlju.

Bosna i Hercegovina 06.03.2018 | 20:05
Prijete li nove poplave u BiH?
A poplava bi u BiH moglo biti i ovog proljeća, barem tako najavljuju s poznate svjetske meteorološke stanice „AccuWeather“. Oni za područje Balkana prognoziraju nestabilno vrijeme uz obilne padavine tokom proljetnih mjeseci. 

Količina padavina, kako se navodi, iznosiće između 50 do 100 litara po kvadratu, zbog čega su meteorolozi „AccuWeathera“ upozorili i na mogućnost od poplava koje su moguće pogotovo kada se počne otapati snijeg na planinama.

- Ova opasnost biće veća ako se snijeg počne otapati istovremeno s olujama praćenim obilnim kišama – zaključuje „AccuWeather“.

U Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) kažu da budno prate vremenske prilike, poučeni iskustvom iz maja 2014. godine.

- Mnogo pouka izvukli smo iz tih poplava, ali ne možemo ih spriječiti. U obavezi smo da kod svake prirodne katastrofe budemo spremni da pomognemo ljudima koji su u nesreći. Maksimalno smo angažovani na osposobljavanju i opremanju naših ljudi – kazao je za „Avaz“ Fahrudin Solak, direktor FUCZ.

Takođe, istakao je da su u stalnom kontaktu s meteorolozima iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) te da količina snijega na planinama nije dovoljna da bi se dizala panika.

- Činjenica je da će sve rijeke biti u blagom porastu, ali da bi došlo do izlijevanja, treba uslijediti drastična promjena vremena – dodao je Solak.

I u Krajini, u kojoj je napadalo najviše snijega, temperature proteklih dana u stalnom su porastu, ali se snijeg još nije počeo jače topiti.

- Zbog uvođenja vanrednih mjera u Bihaću i Cazinu, kao i bojazni od mogućih poplava, mi smo u pripravnosti – rekao je Muharem Kartal, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.

Prema najavama FHMZ, do kraja sedmice biće kišovito, a više padavina očekuje se u Hercegovini.

- Više padavina biće u Hercegovini, dok se u Krajini očekuje snijeg. Uglavnom, biće kišne i ova i naredna sedmica, ali neće biti minusa – kazao je meteorolog Dženan Zulum.

(Avaz)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Лија

06.03.2018 19:12

Не знам гдје је онај Мурат Шабановић што је ''пуштао'' воду на Вишеград??? Он може бити једина опасност. Немој Мурате ко бога те молим, немој док ти ја не кажем.... Рече Алија

ODGOVORITE
Name

Fox

06.03.2018 20:45

Steta sto ga poslusa

Name

Saša

06.03.2018 21:22

Nisu poplave 2014.bile zbog otapanja snijega već zbog velikih kiša koje su skoro bez prekida padale mjesec dana.

Name

'''''

07.03.2018 08:37

Mjesec i po su ljevale te kiše - od početka aprila do sredine maja 2014. Od neviđenih proljetnih kiša su neobično dobro rodile sve poljoprivredne kulture koje su pred poplavu jako obradovale poljoprivrednike ali pošto te kiše nisu na vrijeme stale bila je neviđena poplava koja nas je sve ožalostila. Za jelo je bilo samo voće koje je bilo iznad poplave a ona poplavljena isprljana poljoprivreda je otpisana. Poslije poplave je pomoć dijeljena neravnopravno. U Republici Srpskoj su dijeljeni ravnopravno vaučeri po 5000 KM izuzev ko je dobio po 2-3 vaučera plus još koješta osim vaučera. U Federaciji BiH su neki dobili po oko 1000 KM a mnogi tamo poplavljeni nisu dobili ništa.

Name

Dunav

07.03.2018 10:54

U narednom periodu očekuje se porast nivoa Dunava jer je jako veliki snijeg na Alpima.Može doći i do porasta Save,ali ipak sve zavisi od količine padavina.One poplave 2014 su upravo izazvane sumanutim količinama padavina 160l/m i to je vjerovatnoća pojave jednom u 100 godina.